Μ. Κωνσταντίνου: Μείωση στις εξαγωγές και κίνδυνος το χαλλούμι να φθάσει τα 20 ευρώ το κιλό

Ο Σύνδεσμος Τυροκόμων έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από τη συμφωνία του Ιουλίου 2022 με τους αιγοπροβατοτρόφους, τους αγελαδοτρόφους και το κράτος για το χαλούμι ΠΟΠ, διαμηνύει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μάριος Κωνσταντίνου, τονίζοντας πως το κράτος είναι αυτό που δεν έχει υλοποιήσει κάποιες εκ των υποχρεώσεων του.

Την ίδια ώρα, μιλώντας στο InBusinessNews, ο κ. Κωνσταντίνου κάνει λόγο για μια πολύ δύσκολη περίοδο για τον κλάδο, τονίζοντας πως μετά την κατοχύρωση του ΠΟΠ και συγκρίνοντας το πρώτο εξάμηνο του 2023 με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρατηρείται μείωση κατά 9%, σε κιλά, στις εξαγωγές.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων κλήθηκε από το InBusinessNews να τοποθετηθεί και να σχολιάσει την απόφαση των αιγοπροβατοτρόφων να κατέλθουν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό, ενδεχομένως στις 23 Οκτωβρίου, ως μέτρο αντίδρασης στην καταγγελλόμενη από τους ίδιους μη εφαρμογή της συμφωνίας του 2022.

«Πρόκειται για ένα μεγάλο θέμα. Αν πρέπει να ξεκινήσω από κάπου, είναι ότι φέτος διανύουμε μια πολύ δύσκολη χρονιά. Μετά την κατοχύρωση του ΠΟΠ, υπάρχει μείωση 9%, σε κιλά, στις εξαγωγές, αν συγκρίνουμε το πρώτο εξάμηνο του 2023 με το αντίστοιχο περσινό», ανέφερε αρχικά.

Πληθωρισμός, αυξήσεις στις τιμές και απώλεια κωδικών προϊόντων, είναι από τα κύρια συστατικά που δυσχεραίνουν την όλη βιομηχανία και οδηγούν σε απώλεια των εξαγωγών προϊόντων.

«Αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους», υπέδειξε ο Μάριος Κωνσταντίνου, για να εξηγήσει περαιτέρω:

«Πρώτον από την αύξηση της τιμής μετά την οικονομική κρίση. Πρώτα ήταν η υγειονομική κρίση της πανδημίας και τώρα ο πληθωρισμός. Ξέρουμε ότι τα νοικοκυριά περνούν μια δύσκολη περίοδο, κατά την οποία το εισόδημα τους έχει μειωθεί», επισήμανε.

«Έχουμε επίσης», συμπλήρωσε, «χάσει κάποιους κωδικούς προϊόντων, όπως χαλλούμι με chili, με βασιλικό και προϊόντα με χαμηλά λιπαρά. Άρα, όλα αυτά φέρνουν μια πτώση στις εξαγωγές μας. Αν με ρωτάτε, θεωρώ ότι είναι μια φυσιολογική εξέλιξη, και δεν πρέπει να μας ανησυχεί, όμως καλούμαστε να την διαχειριστούμε».

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου, η μείωση των εξαγωγών έχει επηρεαστεί επίσης και από τον έντονο ανταγωνισμό από τυριά σχάρας, τα οποια παράγονται σε αρκετές χώρες στην Ευρώπη, αλλά και στα κατεχόμενα.

Κρατικές εκκρεμότητες

Όλα τα πιο πάνω έρχονται να προστεθούν στην εξίσωση μαζί με την εφαρμογή της συμφωνίας για το χαλλούμι, για την οποία αν δεν εξευρεθεί λύση, το ενδεχόμενο επιδείνωσης της κατάστασης είναι μεγάλο.

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Κωνσταντίνου, ο Σύνδεσμος Τυροκόμων έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία του Ιούλιου του 2022, και έχει αποσύρει όλες τις προσφυγές εναντίον του φακέλου ΠΟΠ. Ενώ την ίδια στιγμή, οι τυροκόμοι αγοράζουν το γάλα σε πιο υψηλές τιμές απ' όλους τους συνεργάτες παραγωγούς, αγελαδινού, αιγινού και πρόβειου γάλακτος.

«Η συμφωνία ήταν ολιστική και επέτρεψε να κινήσει την παραγωγή. Εμείς ως Σύνδεσμος Τυροκόμων έχουμε υλοποιήσει όλες τις συμφωνίες. Σε ό,τι αφορά το κράτος έχει κάποιες εκκρεμότητες και υποχρεώσεις που δεν τις έχει εκπληρώσει», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου, το κράτος δεν έχει αποσύρει τις δικαστικές διαδικασίες, κάτι που έπρεπε να είχε γίνει εκατέρωθεν απ’ όλα τα μέρη. Όπως υπογράμμισε, το κράτος δεν έχει μέχρι στιγμής αποσύρει τις δικαστικές διαδικασίες εναντίον των τυροκόμων.

Το δεύτερο σημείο είναι ότι δεν έχουν αλλάξει οι προδιαγραφές για να μπορούν οι τυροκόμοι να παράγουν «χαλλούμι μπέργκερ», το οποίο αναφέρεται στη συμφωνία.

Επίσης, δεν έχουν γίνει μικρές αλλαγές στην παραγωγική διαδικασία, που θα βελτίωναν την ποιότητα των τυροκόμων.

Τέλος, σύμφωνα με τον Μάριο Κωνσταντίνου, δεν έχει γίνει καμία προώθηση του χαλλουμιού ή εναλλακτικών προϊόντων αγελαδινού γάλακτος, ώστε να μην χάνεται ούτε μία σταγόνα γάλα, όπως χαρακτηριστικά επισήμανε, από τη διαθέσιμη παραγωγή της Κύπρου.

Απώλειες εξαγωγών και θέσεων εργασίας

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Τυροκόμων, σημείο εκκίνησης πρέπει να είναι οι εξαγωγές και η ποσόστωση στην οποία θα κατέληγαν τα εμπλεκόμενα μέρη μέχρι το καλοκαίρι του 2024.

«Εμείς δεν θέλουμε να χαθεί ούτε ένα κιλό από τις 40.000 των εξαγωγών μας και ζητάμε να υπάρχει περισσότερη ανάπτυξη σε άλλες χώρες. Για να γίνει αυτό πρέπει να βρεθεί σωστή ποσόστωση.

Εάν δεν τηρηθεί η συμφωνία υπάρχει κίνδυνος να κλείσουν τα μισά τυροκομεία και να χαθούν γύρω στις 6.000 θέσεις εργασίας. Θα υπάρξει αναστάτωση στη διεθνή αγορά. Και για την Κύπρο δεν είμαι σίγουρος πως οι καταναλωτές θα μπορούν να ανταποκριθούν, αν η τιμή του χαλλουμιού φθάσει τα 20 ευρώ το κιλό».

Σε επαφή με όλους

Ο Σύνδεσμος Τυροκόμων, βρίσκεται σε επαφή με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και έχει ζητήσει δύο φορές να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Ο Σύνδεσμος βρίσκεται σε επικοινωνία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και προσπαθούμε να βρεθεί μια ισορροπημένη λύση, την οποία μόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η ανώτατη εξουσία στην Κύπρο μπορεί να τη δώσει. Προσπαθούμε με διάφορους τρόπους. Έχουμε προτείνει συγκεκριμένες λύσεις, οι οποίες προφανώς θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν σε μια θετική λύση για το θέμα ‘χαλλούμι΄», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Ετήσια αύξηση 1% στις πωλήσεις πετρελαιοειδών το εξάμηνο
Πώς μοιράζεται η πίτα των εξαγωγών-Η δυναμική και η αξία χαλλουμιού και φαρμάκων
Το Hyundai Tucson γιορτάζει δύο δεκαετίες καινοτομίας-Το ταξίδι προς την επιτυχία
Αυτοκινητοβιομηχανία: Ποιες εταιρείες άλλαξαν λογότυπο (pics)
Στις 12 Σεπτεμβρίου οι γενικές συνελεύσεις CTC, Ermes και Woolworth
Κίνα: Πώς χτίζει την παγκόσμια κυριαρχία της στην αυτοκινητοβιομηχανία
Βιώσιμη γαστρονομία: Η προστασία του περιβάλλοντος περνάει από το στομάχι
Σε περίοδο αλλαγών, ενισχύσεων και βελτιώσεων η Atterbury-Πυρετώδεις προετοιμασίες για Mall of Cyprus και Mall of Limassol
Το Hyundai TUCSON πρώτο σε πωλήσεις στο πρώτο εξάμηνο του 2024
Αυθεντικά αναλώσιμα HP: Η διαχρονική επιλογή για ποιότητα, ασφάλεια, οικονομία και βιωσιμότητα