Powered by

Η ευρωπαϊκή οικονομία, η σημερινή κατάσταση και το ζήτημα της απο-παγκοσμιοποίησης

Σημαντικός είναι ο αντίκτυπος των γεωπολοτικών γεγονότων στην ευρωπαική οικονομία. Μεγάλες προκλήσεις βρίσκονται ενώπιον του ατόμων στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας στην Ευρώπη μίλησαν αξιωματούχοι κατά τη διάρκεια του 14ου Limassol Economic Forum.

Με συντονιστή των τέως Υπουργό Οικονομικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη, τις απόψεις τους αντάλλαξαν σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης οι Michiel Hoogeveen, Vice-Chair of the Committee on Economic and Monetary Affairs του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Kevin Featherstone, Professorial Research Fellow και Director του Hellenic Observatory European Institute, LSE.

Ο Kevin Featherstone μίλησε για ένα σύνθετο παγκόσμιο περιβάλλον, ενώ δεν δίστασε να πει πως η Δημοκρατία βρίσκεται σε μια περίοδο κρίσης. Έκανε, δε, λόγο για απειλή κατά της δημοκρατίας εξαιτίας της ανόδου άλλων στοιχείων.

Προέβη σε μια ανασκόπηση των εξελίξεων στις ΗΠΑ, εκφράζοντας τους προβληματισμούς του απέναντι στις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ. «Ζούμε σε μια ασταθή και απρόβλεπτη περίοδο», σχολίασε σχετικά.

Η ενότητα της Ε.Ε είναι ένα δύσκολο ζήτημα, είπε. Μίλησε στη συνέχεια και για τον παράγοντα «Ρωσία» και τον συσχετισμό της με την Ε.Ε σε συνάρτηση με τον ιμπεριαλισμό που κάνει την επανεμφάνισή του.

Συνοψίζοντας, ο Featherstone έκανε λόγο για ένα πολύπλοκο σύστημα και πώς στους στόχους της Ε.Ε. είναι το πώς σταθεροποιούμε τη συνεργασία σε μια εποχή που η αποπαγκοσμιοποίηση έχει αντίκτυπο στο εσωτερικό των χωρών.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Vice-Chair of the Committee on Economic and Monetary Affairs του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Michiel Hoogeveen έθεσε το εξής ερώτημα: "Πώς ενσωματωνόμαστε στην στρατηγική της αυτονομίας;"

Εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να έρθουν πιο κοντά οι χώρες-μέλη, καθώς βρίσκονται σε μια μοναδική θέση, χρονικά. Κάλεσε επίσης τις χώρες μέλη να βρουν το σθένος να παραδεχτούν τις αδυναμίες που μπορεί να υπάρχουν σε σχέση με τις διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με την Κίνα.

Υποστήριξε ακόμη ότι δεν πρέπει να ακολουθηθεί η πολιτική της «περισσότερης κυβέρνησης», όπως ο ίδιος είπε, ούτε και «περισσότερης Ευρώπης». Το επιχείρημά του στηρίχτηκε στην υφιστάμενη μεγάλη γραφειοκρατία προτείνοντας, τέλος, την αξιοποίηση Οργανισμών «που μπορούν να μας εξυπηρετήσουν» με θετικό αντίκτυπο.

Δειτε Επισης

Άνοδο κατέγραψε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Αναστέλλουν τη στάση εργασίας που είχαν προκηρύξει για την Τρίτη στον Δήμο Λάρνακας οι συντεχνίες
ΥΠΕΣ για δήμους: «Οτιδήποτε θα αποφασιστεί θα ισχύει από την επόμενη πενταετία»
Κ. Ιωάννου: Αυξημένη χορηγία προς τους δήμους στον προϋπολογισμό του ΥΠΕΣ για το 2025 και την περίοδο 2025 - 2027
ΚΕΒΕ: Πέραν των 60 διμερών επιχειρηματικών συναντήσεων στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Κύπρου - Αυστρίας
Αναβάθμιση με ώθηση από ΑΞΕ και headquartering-Η συμβολή του Invest Cyprus και τι δηλώνει ο Ευγένιος Ευγενίου
Νίκος Χριστοδουλίδης: Η δημοσιονομική υπευθυνότητα από πλευράς της Κυβέρνησης φέρνει αποτελέσματα
Θετική και διευρυνόμενη η άνοδος του ΣΠΟΔ τον Οκτώβριο-Ετήσια αύξηση 1,8%
Η οικονομία, οι αναβαθμίσεις και ένας Πρόεδρος στη δίνη του μηδενισμού και του αφορισμού
Επί τάπητος οι προϋπολογισμοί Υπουργείου Εσωτερικών, Υφυπουργείου Ναυτιλίας και Υφυπουργείου Μετανάστευσης