Κωνσταντίνος Ηροδότου: Οριζόντια μέτρα σημαίνει παράταση του υψηλού πληθωρισμού
InBusinessNews 10:02 - 06 Οκτωβρίου 2023
Η ζώνη του ευρώ βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή και οι δύσκολες στιγμές απαιτούν δύσκολα, αλλά αναγκαία μέτρα, διαμήνυσε από το βήμα του 14ου Limassol Economic Forum ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Κωνσταντίνος Ηροδότου.
Στην ομιλία του, ο κ. Ηροδότου ανέφερε ότι η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής έχει αποτέλεσμα, καθώς τον Σεπτέμβριο σημειώθηκε αξιοσημείωτη πτώση του πληθωρισμού στο 4,3% από 5,2% τον προηγούμενο μήνα, ενώ βάσει των εκτιμήσεων της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 5,6% φέτος από το 8,4% το 2022 και να υποχωρήσει περαιτέρω στο 3,2% και 2,1% το 2024 και το 2025 αντίστοιχα.
«Ωστόσο συνεχίζει να παραμένει σημαντική αβεβαιότητα στην ευρωζώνη», επεσήμανε ο κ. Ηροδότου, σημειώνοντας ότι μεταβλητές όπως οι τιμές της ενέργειας, οι υψηλοί μισθοί και τα περιθώρια κέρδους πρέπει να τυγχάνουν της κατάλληλης παρακολούθησης αν και αναμένεται να ομαλοποιηθούν.
Σημείωσε ακόμη ότι οι συνθήκες ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης πρέπει να τυγχάνουν παρακολούθησης, αφού διαδραματίζουν ρόλο στη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής και κατά συνέπεια επηρεάζουν τον πληθωρισμό.
«Αυτές οι αβεβαιότητες είναι ο λόγος γιατί θεωρώ ότι η προσέγγιση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ να βασίζει τις αποφάσεις του σε στοιχεία είναι ορθή», εξηγώντας ότι το κατάλληλο επίπεδο και διάρκεια του νομισματικής σύσφιξης βασίζεται στα εισερχόμενα οικονομικά και χρηματοοικονομικά στοιχεία και τις συνακόλουθες προβλέψεις.
Ο κ. Ηροδότου τόνισε πως το κόστος του να αφήσουμε τον πληθωρισμό ανεξέλεγκτο, είναι πολύ υψηλότερο για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και ολόκληρη την οικονομία, ενώ η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα πρέπει τελικά να επανέλθει στην ουδέτερη κατάσταση, όταν ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα θεωρηθεί βιώσιμος.
«Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε σήμερα για την οικονομία μας θα διαμορφώσουν την οικονομική πορεία για τα επόμενα χρόνια. Συνεργαζόμενοι με κοινό όραμα, παραμένοντας επικεντρωμένοι στις κατάλληλες πολιτικές, η ζώνη του ευρώ, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Κύπρου, μπορεί να σφυρηλατήσει ένα μέλλον που θα είναι ευημερούν και βιώσιμο», υπογράμμισε.
Επισημαίνοντας ότι η συγκράτηση του πληθωρισμού μέσω της επίτευξης σταθερότητας των τιμών είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών της ζώνης του ευρώ και τη διασφάλιση ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ παραμένει σταθερή και προβλέψιμη για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, ώστε να μπορούν να προχωρήσουν στον οικονομικό τους προγραμματισμό και να πραγματοποιήσουν επενδύσεις, στηρίζοντας έτσι την οικονομική ανάπτυξη, ο Διοικητής Ηροδότου υπογράμμισε ότι τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού δημιουργούν αβεβαιότητα, η οποία αποθαρρύνει τον οικονομικό προγραμματισμό και τις επενδύσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε πως το κύριο εργαλείο που διαθέτουν οι κεντρικές τράπεζες για την καταπολέμηση του πληθωρισμού είναι η προσαρμογή των επιτοκίων.
«Για να ενισχύσει την πρόοδο προς την επίτευξη του στόχου για πληθωρισμό 2% μεσοπρόθεσμα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, στο οποίο συμμετέχουν οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της ζώνης του ευρώ, αποφάσισε τον περασμένο μήνα τη 10η διαδοχική αύξηση των επιτοκίων, που ανέρχεται σε συνολική αύξηση 450 μονάδων βάσης από τον Ιούλιο του 2022», ανέφερε.
Όπως είπε ο Κωνσταντίνος Ηροδότου, στην πιο πρόσφατη αξιολόγησή του, το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν πλέον φθάσει σε επίπεδα που, αν διατηρηθούν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, θα συμβάλουν ουσιαστικά στην έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο
Ωστόσο, όπως επισήμανε, η ουσιαστική αβεβαιότητα εξακολουθεί να υφίσταται στη ζώνη του ευρώ. «Για παράδειγμα», είπε, «η πρόσφατη αύξηση των τιμών της ενέργειας θα μπορούσε να μεταδοθεί και πάλι στην υπόλοιπη οικονομία και να ασκήσει ανοδικές πιέσεις στις τιμές. Επιπλέον, οι αυξημένοι μισθοί και τα περιθώρια κέρδους, η κερδοσκοπία, που παρατηρήθηκαν στη ζώνη του ευρώ πέρυσι και εν μέρει φέτος, πρέπει να παρακολουθούνται στενά, παρόλο που επί του παρόντος αναμένεται να εξομαλυνθούν».
Σύμφωνα με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, οι συνθήκες ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα της ζώνης του ευρώ είναι ένας άλλος τομέας που πρέπει να παρακολουθείται, καθώς παίζει ρόλο για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής και, κατά συνέπεια, επηρεάζει τον πληθωρισμό.
«Αυτές οι αβεβαιότητες είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι η προσέγγιση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ να εξαρτάται από τα δεδομένα στις αποφάσεις του για τα επιτόκια είναι πράγματι η σωστή. Με άλλα λόγια, να προσδιορίζει το κατάλληλο επίπεδο και τη διάρκεια της πολιτικής της σκλήρυνσης, με βάση τα εισερχόμενα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά δεδομένα και τις συνακόλουθες προβλέψεις», υπέδειξε.
Εστιάζοντας στον συμπληρωματικό ρόλο της δημοσιονομικής πολιτικής στη στήριξη και όχι στην εξουδετέρωση της αποτελεσματικότητας της νομισματικής πολιτικής, σε αυτό το δύσκολο σήμερα περιβάλλον, ο Κωνσταντίνος Ηροδότου τόνισε πως είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να χρησιμοποιούν μόνο στοχευμένα δημοσιονομικά μέτρα, στηρίζοντας τους πιο ευάλωτους της κοινωνίας.
«Οποιαδήποτε οριζόντια μέτρα θα πρέπει να αποφεύγονται ή να περιορίζονται, ώστε να αποτραπεί η κλιμάκωση των μεσοπρόθεσμων πληθωριστικών τάσεων. Τέτοια οριζόντια μέτρα τείνουν να παρατείνουν τη διάρκεια του υψηλού πληθωρισμού και, κατά συνέπεια, θα επιβάλουν την παράταση της διάρκειας των υψηλών επιτοκίων, προκειμένου να τιθασευτεί ο πληθωρισμός και να επανέλθει στο στόχο του 2%», ξεκαθάρισε.