Powered by

«Ναι μεν, αλλά» η εικόνα για τις επιχειρήσεις στην τουριστική βιομηχανία

Θετικό πρόσημο σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της τουριστικής βιομηχανίας αφήνει το καλοκαίρι που πέρασε, με τους κινδύνους και την αβεβαιότητα ωστόσο-όπως σχεδόν για το σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας-, να εξακολουθούν να πλανώνται πάνω από τις επιχειρήσεις και του τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας.

Η εικόνα αντανακλάται ευκρινώς μέσα από τα εξαμηνιαία αποτελέσματα και εκθέσεις των εισηγμένων εταιρειών του κλάδου, στις οποίες επέστρεψαν εν μέρει τα χαμόγελα ένεκα των αυξημένων αφίξεων και εσόδων, ακόμη και κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους.

Ωστόσο, την όποια ικανοποίηση αναπόφευκτα μετριάζει η αύξηση του λειτουργικού τους-και όχι μόνο-κόστους, ενώ την ίδια ώρα το ευμετάβλητο διεθνές γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον δεν τους αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό. Αντιθέτως, όπως τονίζουν στις εκθέσεις τους, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και δηλώνουν έτοιμες για αναπροσαρμογή πλάνων και σχεδιασμών, όποτε και εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Οι βασικές ανησυχίες και τα προβλήματα

Πόλεμος, χρηματοοικονομικά και ενέργεια… Σε αυτό το τρίπτυχο, θα μπορούσαν να συνοψιστούν οι βασικές ανησυχίες της τουριστικής και ξενοδοχειακής βιομηχανίας, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι χρηματοοικονομικές εξελίξεις και το κόστος της ενέργειας βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα τους.

Όπως προκύπτει από τις εκθέσεις των εισηγμένων του τομέα του τουρισμού εταιρειών, ο πόλεμος στην Ουκρανία (και ίσως κάποιες από τις επιπτώσεις της πανδημίας), εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά, παρά το γεγονός ότι σε σχέση με τις επιπτώσεις του πολέμου, κινήθηκαν εγκαίρως και σε ό,τι αφορά τις αφίξεις κατάφεραν να αναπληρώσουν σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες από τις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Σε αυτό το σημείο όμως έρχονται να προστεθούν, οι αυξήσεις επιτοκίων και το κόστος ενέργειας. Με τις εξελίξεις στον χρηματοοικονομικό τομέα και τις συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων, οι επιχειρήσεις βλέπουν τον δανεισμό τους να έχει εκτοξευθεί, αυξάνοντας τόσο τους κινδύνους που προκύπτουν από τα επιτόκια-κάτι που επηρεάζει άμεσα τις ταμειακές ροές- όσο και τον πιστωτικό κίνδυνο για περαιτέρω χρηματοδότησή τους.

Ενδεικτικές είναι και οι σχετικές αναφορές στις εκθέσεις των εταιρειών ότι οι τελευταίες αυξήσεις των επιτοκίων επηρεάζουν σε μεγάλο αρνητικό βαθμό τα αποτελέσματά τους, ενώ σε σχέση με την ενέργεια, οι εταιρείες έχουν αναπροσαρμόσει προς τα πάνω τις τιμές διαμονής στα ξενοδοχεία, ώστε να αντικατοπτρίζουν τα αυξημένα κόστη.

Την ίδια ώρα και όπως προκύπτει από τις εκθέσεις, η εργοδότηση ατόμων από τρίτες χώρες αποτελεί με τη σειρά της έναν από τους βασικότερους πονοκέφαλους της τουριστικής βιομηχανίας, αφού από τη μία υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και από την άλλη το κόστος εργοδότησης είναι πλέον αρκετά υψηλό.

Πρόβλημα οι πρώτες ύλες

Ένα ακόμη σημαντικό σημείο που προκύπτει και καταγράφεται στις οικονομικές εκθέσεις των ομίλων και συγκροτημάτων αφορά στις πρώτες ύλες. Η Ουκρανία, ως μία χώρα με τις μεγαλύτερες χώρες εξαγωγής σιτηρών στην Ευρώπη, από την ημέρα έναρξης της ρωσικής εισβολής δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει αυτό τον ρόλο, κάτι που δημιουργεί αρνητικές αλυσιδωτές επιπτώσεις διεθνώς.

Προοπτικές... βλέπουμε

Συνοψίζοντας τα πιο πάνω, αυτό που ως γενική διαπίστωση προκύπτει είναι πως οι επιχειρήσεις στην τουριστική βιομηχανία ναι μεν μπορούν να διατηρούν μια συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον, ωστόσο το ευμετάβλητο οικονομικό περιβάλλον συνθέτει ένα σκηνικό στο οποίο οι κίνδυνοι ελλοχεύουν στον ορίζοντα και χωρίς προσεγμένη στρατηγική ενδεχομένως να εκτροχιάσουν καταστάσεις. Με αποτέλεσμα, οι προβλέψεις για το 2024 ή έστω για το σύνολο του τρέχοντος έτους να είναι επισφαλείς.

Δειτε Επισης

Έφυγε από την ζωή ο Ευστάθιος Ευσταθίου…Εκ των κορυφαίων νομικών και επί σειρά ετών μάχιμος πολιτικός(vid)
Αυτά είναι τα 19 σχέδια για ανέργους και εργαζομένους που θα «τρέξει» η ΑνΑΔ το 2025-Όλες οι πληροφορίες
Γιώργος Παπαναστασίου: Καλά νέα για το έργο αν ισχύει η συμμετόχη της Meridiam στον GSI-Προχωρά κανονικά η Κ.Δ.
H πληθώρα και το άλμα των κενών θέσεων εργασίας-Οι κλάδοι με τις περισσότερες
Τζώρτζια Κωνσταντίνου-Παναγιώτου: Ανησυχώ για τον τομέα της δικαιοσύνης και των διοικητικών υπηρεσιών
Φτάνει στο peak της χρονιάς η κίνηση στις υπεραγορές-Οι προσφορές «σώζουν» το αυξημένο κόστος
Κώστας Κουμής: Καλά τα αποτελέσματα για τον τουρισμό το 2024, υπάρχουν ανοικτές 104 ξενοδοχειακές μονάδες
Ανασυντάσσονται για διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής στην ελεύθερη Αμμόχωστο
Σε εικονική λειτουργία με εικονικούς πελάτες το e-kalathi...Ο τρόπος λειτουργίας και εφαρμογής της πλατφόρμας
Μεγαλομέτοχος των Mall of Cyprus και Mall of Engomi με 77,8% η Pareto