Ικανοποίηση Κομισιόν μετά την απόφαση ΕΕΣ για καλή κατάσταση ετήσιων λογαριασμών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ) να πιστοποιήσει την καλή κατάσταση των ετήσιων λογαριασμών της Ε.Ε. για 16η συνεχή χρονιά. Το τμήμα εσόδων του προϋπολογισμού της Ε.Ε. εξακολουθεί επίσης να μην περιέχει ουσιώδη σφάλματα, όπως και τα προηγούμενα έτη.

Σε ανακοίνωση της αναφέρεται ότι η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη τις επιφυλάξεις που διατύπωσε το Συνέδριο σχετικά με την κανονικότητα των δαπανών στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ) και του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ).

Σημειώνει ότι το 2022, καθώς η παγκόσμια οικονομία άρχιζε να ανακάμπτει από την πανδημία του κορονοϊού, η Ρωσία ξεκίνησε τον επιθετικό πόλεμό της κατά της Ουκρανίας και στο πλαίσιο αυτό, ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. παρείχε ζωτικής σημασίας στήριξη στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα βοήθησε τους ανθρώπους που επλήγησαν από τις κοινωνικοοικονομικές συνέπειες του πολέμου.

Ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. έχει επίσης εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της ΕΕ για το κλίμα και έχει αποφέρει απτά αποτελέσματα για τα νοικοκυριά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι το εκτιμώμενο από το Ελεγκτικό Συνέδριο επίπεδο σφάλματος δεν συνιστά δείκτη μέτρησης της απάτης, της αναποτελεσματικότητας ή της κατασπατάλησης πόρων αλλά πρόκειται για εκτίμηση σχετικά με τις δαπάνες της ΕΕ που δεν συμμορφώθηκαν με ορισμένους κανόνες.

Αναφέρει επίσης πως βελτιώνει διαρκώς τη δημοσιονομική διαχείριση του προϋπολογισμού της Ε.Ε, ανάλογα με τις ανάγκες.

Δειτε Επισης

Λορέτα Μέστερ: Η Fed πρέπει να κρατήσει τα επιτόκια ψηλά για μεγαλύτερο διάστημα
Πώς η Κίνα κρατάει «ζωντανή» τη ρωσική οικονομία
Μικρές απώλειες για τον χρυσό-Ενισχύεται το δολάριο
Wall Street: Νέα ιστορικά υψηλά για S&P 500 και Nasdaq με «αέρα» από τον πληθωρισμό
Στο 3,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Απρίλιο
Προς νέα υψηλά κινείται η Wall Street μετά τον πληθωρισμό
Χρυσός: Νέα κέρδη με το βλέμμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ
Κομισιόν για Ευρωζώνη: Προς ήπια προσγείωση η οικονομία-Καμπανάκι Τζεντιλόνι για δημόσιο χρέος
Εμπορικά ακίνητα: Αυξάνονται τα ενοίκια, υποχωρεί η ύφεση στην Ευρώπη
Τουρκία: Από 70% σε μονοψήφιο νούμερο ο πληθωρισμός το 2026