Με νομοσχέδιο ρυθμίζεται η εγγραφή δραστηριοτήτων για το... διάστημα

Η Ολομέλεια ψήφισε ομόφωνα την Πέμπτη νομοσχέδιο με το οποίο ρυθμίζεται η εξουσιοδότηση και η εγγραφή των διαστημικών δραστηριοτήτων, στη βάση διεθνών συμβάσεων στις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος.

Με το ν/σ καθορίζονται μεταξύ άλλων οι εξουσίες, οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και του διευθυντή του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (ΤΗΕ) για ζητήματα που αφορούν διαστημικές δραστηριότητες και τα οποία εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νομού, οι διαδικασίες χορήγησης εξουσιοδότησης από τον διευθυντή του ΤΗΕ για τη διενέργεια διαστημικών δραστηριοτήτων στη Δημοκρατία, καθώς και οι διαδικασίες ανάκλησης εξουσιοδοτήσεων για λόγους οι οποίοι αναφέρονται ρητά.

Καθορίζονται και οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια αξιολόγησης υποβληθεισών αιτήσεων για σκοπούς χορήγησης εξουσιοδότησης, οι υποχρεώσεις των προσώπων που εξουσιοδοτούνται να διεξάγουν διαστημικές δραστηριότητες στη Δημοκρατία, καθώς και η επιβολή ποινών σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης ή παραβίασης των εν λόγω υποχρεώσεων και η σύσταση του εθνικού μητρώου διαστημικών αντικειμένων.

Διασφαλίζεται εξάλλου ότι οι διαστημικές δραστηριότητες θα διεξάγονται με τρόπο ασφαλή για το περιβάλλον, την ασφάλεια προσώπων και περιουσίας και τα γενικότερα συμφέροντα της Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα θα πρέπει να αξιολογούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων στη Γη, στην ατμόσφαιρα και στο απώτερο διάστημα και να παρουσιάζουν σχέδιο με μέτρα πρόληψης και μείωσης των άμεσων και έμμεσων δυσμενών περιβαλλοντικών επιπτώσεων.  

Επίσης, θα πρέπει να δηλώνονται ρητώς οποιαδήποτε πυρηνικά υλικά ή άλλες ραδιενεργές ουσίες που χρησιμοποιούνται για διεξαγωγή διαστημικών δραστηριοτήτων και να αναφέρεται κατά πόσο πρόκειται για διαστημικές δραστηριότητες υψηλού κινδύνου.

Η θέσπιση νομοθετικού πλαισίου κρίθηκε απαραίτητη, και κατόπιν υποδείξεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, λόγω της αύξησης των διαστημικών δραστηριοτήτων από κρατικούς και μη κρατικούς φορείς από όλο τον κόσμο και λαμβάνοντας υπόψη ότι κάθε κράτος φέρει διεθνή ευθύνη για τις διαστημικές του δραστηριότητες, θα πρέπει να υιοθετηθεί, αναθεωρηθεί ή να τροποποιηθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο, ώστε να διασφαλίζεται η αποτελεσματική εφαρμογή σχετικών διεθνών κανόνων, προτύπων και πρακτικών με στόχο την ασφαλή διεξαγωγή διαστημικών δραστηριοτήτων.  

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αφορούν φυσικά και νομικά πρόσωπα που ασκούν ή προτίθενται να ασκήσουν διαστημικές δραστηριότητες στη Δημοκρατία.

Δειτε Επισης

Μνημόνια-ορόσημο και σημαντικό βήμα για να καταστεί η Κύπρος κορυφαίος παγκόσμιος κόμβος στον διαστημικό τομέα
Η μαγεία του Fintech σε επίδειξη στη Λεμεσό, καθώς το CFS 2024 κλέβει την παράσταση
Βαλεντίνος Πολυκάρπου: Σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη του τομέα της τεχνολογίας τα διατάγματα Παναγιώτου
H Cyta έτοιμη για την ψηφιακή ταυτότητα από τις 23 Δεκεμβρίου
Ε.Ε.: Εντείνει τις πιέσεις στην Apple να ανοίξει το λειτουργικό σύστημα iPhone σε ανταγωνιστές
Σε λειτουργία ο «Ψηφιακός Βοηθός»-Η πρώτη εφαρμογή παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στο κυπριακό δημόσιο
Συγχωνεύονται Entersoft και Softone...Ο ενιαίος οργανισμός που δημιουργείται και η διοικητική ομάδα του νέου ομίλου
Πώς η πρόβλεψη ζήτησης λύνεται με το ERP
Συμφωνία ΑΔΜΗΕ-Serverfarm για ανάπτυξη και λειτουργία υπερσύγχρονων Data Centers στην Ελλάδα
Παρουσιάστηκε ο ψηφιακός πολίτης-Η πρώτη ψηφιακή λύση στο δημόσιο με τεχνολογίες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης