Ειρήνη Πική: Δημοσιονομική πειθαρχία, μακροοικονομική σταθερότητα και συνεχείς δομικές μεταρρυθμίσεις

Η δημοσιονομική πειθαρχία, η μακροοικονομική σταθερότητα και οι συνεχείς δομημένες μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για την οικονομία, δήλωσε η Υφυπουργός παρά τω Πρόεδρω, Ειρήνη Πική, στο πρώτο Ετήσιο Συνέδριο της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, στη Λεμεσό, υπό τον τίτλο «Ο ρόλος της Νομισματικής Πολιτικής στην αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων».

Εκπρόσωποι του τραπεζικού και επενδυτικού τομέα συμφώνησαν με την Υφυπουργό, επισημαίνοντας την ανάγκη για αξιοπιστία, σταθερότητα και βιωσιμότητα.

Η Υφυπουργός μίλησε κατά τη διάρκεια του δεύτερου πάνελ του συνεδρίου, με τίτλο "Προοπτικές και ευκαιρίες της κυπριακής οικονομίας". Ο Πανίκος Νικολάου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου και ο Ευγένιος Ευγενίου, Πρόεδρος του Invest Cyprus, συμμετείχαν επίσης στο ίδιο πάνελ.

Στην ομιλία της, η Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω ανέφερε πως η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και οι ανεξάρτητες εθνικές Αρχές διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ιδιαίτερα ενόψει των παγκόσμιων πληθωριστικών πιέσεων.

"Σε αυτό το περιβάλλον υπάρχει αυξημένη πίεση προς την Κυβέρνηση να αναλάβει δράση για να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία, τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τις επιχειρήσεις" , ανέφερε.

Σημείωσε ότι "το βάρος προς τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων εντείνεται από την πολυπλοκότητα της τρέχουσας πληθωριστικής κρίσης", υπογραμμίζοντας ότι η Κυβέρνηση πρέπει να σταθμίσει προσεκτικά τις αποφάσεις της για να βρει μια ισορροπία μεταξύ μιας περιορισμένης δημοσιονομικής πολιτικής, μιας μακροοικονομικής σταθερότητας και της διατήρησης του κοινωνικού ιστού.

Οι αποφάσεις της Κυβέρνησης λαμβάνουν πάντα υπόψη το θέμα της διατήρησης του κοινωνικού ιστού, υπέδειξε και πρόσθεσε ότι, το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη, δίνει έμφαση στην ανθρωποκεντρική προσέγγιση, με τον σχεδιασμό και την εκτέλεση μακροπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, καθώς και βραχυπρόθεσμων μέτρων στήριξης για ευάλωτα και μεσαία νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η Υφυπουργός αναφέρθηκε σε δύο σημαντικά ορόσημα των τελευταίων ημερών.

Το πρώτο ήταν η έγκριση του προϋπολογισμού για το 2024 από το Υπουργικό. Είπε ότι αυτός είναι δομημένος γύρω από μια μακροοικονομική ανάλυση που μιλά για έναν ρυθμό ανάπτυξης για το 2024 στο 2,9%.

Πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός του 2024 δίνει προτεραιότητα στην ενίσχυση των κοινωνικών δαπανών και στην εφαρμογή αναπτυξιακών έργων και μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, διατηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Ανέφερε ότι το δημοσιονομικό πλεόνασμα για το 2024 εκτιμάται στο 2,2% του ΑΕΠ, με μεσοπρόθεσμο στόχο τη μείωση του δημοσίου χρέους κάτω από το 60% μέχρι το τέλος του 2026, ενώ πρόσθεσε ότι ο νέος προϋπολογισμός έχει πολύ μικρή αύξηση σε νέες θέσεις εργασίας στο δημόσιο.

Το δεύτερο ορόσημο στο οποίο αναφέρθηκε είναι η αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας κατά δύο βαθμίδες από τον οίκο αξιολόγησης Moody's. "Πρέπει να βελτιωθούμε ακόμα περαιτέρω, σχετικά με την επενδυτική βαθμίδα", είπε, σημειώνοντας ότι αυτή η αναβάθμιση επιτεύχθηκε με τις θυσίες του κυπριακού λαού και την πειθαρχημένη δημοσιονομική πολιτική των τελευταίων χρόνων, περιγράφοντας την αναβάθμιση ως "ανταμοιβή της προηγούμενης κυβερνητικής πολιτικής και ένδειξη εμπιστοσύνης στην τρέχουσα".

"Υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί σε όλες μας τις πολιτικές", είπε, υπογραμμίζοντας ακόμα μια φορά ότι η δημοσιονομική πειθαρχία, η μακροοικονομική σταθερότητα και οι συνεχείς δομικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες.

Ερωτηθείσα σχετικά με τα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση για να βοηθήσει τους ευάλωτους να αντιμετωπίσουν τις ψηλές τιμές και σχετικά με τα μελλοντικά πλάνα της Κυβέρνησης, η κ. Πική ανέφερε ότι ένα από τα κύρια ζητήματα ήταν η ΑΤΑ, όπου επιτεύχθηκε συμφωνία και θεωρείται ένα σημαντικό μέτρο για να βοηθήσει τους εργαζόμενους και την αγοραστική τους δύναμη.

Επίσης, αναφέρθηκε σε στοχευμένα μέτρα στον ηλεκτρισμό για τους ευάλωτους και τους αγρότες, υπογραμμίζοντας τη σημασία των στοχευμένων μέτρων, σε αντίθεση με τα οριζόντια, προκειμένου η δημοσιονομική πολιτική να ακολουθεί τη νομισματική.

Επίσης, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση συζητά νέα στοχευμένα μέτρα, όπως το "φωτοβολταϊκά για όλους" για αντιμετώπιση του ψηλού ηλεκτρικού κόστους. "Πρέπει να παραμείνουμε σε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική στάση και αυτό στοχεύουμε να κάνουμε", επανέλαβε.

Δειτε Επισης

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ βλέπει «πραγματικά καλή πρόοδο» στον πληθωρισμό μέχρι στιγμής, αλλά…
Μήνυμα Χριστόδουλου Πατσαλίδη για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων από ΕΚΤ-Η προϋπόθεση που θέτει
Αλλαγή πλεύσης για την ΕΚΤ-Γιατί φοβάται τον χαμηλό πληθωρισμό
ΚΤΚ: Ανθεκτικός στο σύνολό του ο χρηματοοικονομικός τομέας-Σε θέση να απορροφήσει απρόσμενους κραδασμούς
Καινούρια και αναβαθμισμένα σημεία εξυπηρέτησης από την Ελληνική-Πού βρίσκονται τα νέα καταστήματα
Π. Κάζιμιρ (ΕΚΤ): Όλα ανοιχτά για τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου
Η Ellinas Finance ενισχύει την ηγετική της θέση στις λύσεις Factoring με €20 εκατ. ετήσια στήριξη στις ΜΜΕ
Λαουτενσλέγκερ: Η εποπτεία της ΕΚΤ προστατεύει τις ευρωπαϊκές τράπεζες από την κρίση
Η Ελληνική Τράπεζα πρωτοπορεί και στον οικονομικό αλφαβητισμό
Πλαστά χαρτονομίσματα των 100 δολαρίων στην αγορά-Συστήνει προσοχή η Κεντρική Τράπεζα