Οι προκλήσεις και προοπτικές της κυπριακής οικονομίας

Αξιόλογους ακαδημαϊκούς, πολιτικούς αξιωματούχους του τόπου και καταξιωμένους ομιλητές από Κύπρο και εξωτερικό συγκέντρωσε το ΑΚΕΛ κατά τη διάρκεια του Φόρουμ Οικονομίας που διοργάνωσε στη Λευκωσία.

«Με το βλέμμα στο μέλλον», το κόμμα ανέδειξε την τρέχουσα κατάσταση, τα προβλήματα, και τις προοπτικές για μελλοντική ανάκαμψη και ανάπτυξη.

Θεματική ενότητα με τίτλο «Κυπριακή οικονομία: Προκλήσεις και Προοπτικές», φιλοξένησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για ανάλυση του εν λόγω θέματος, με τη συμμετοχή του Τάσου Γιασεμίδη, Διοικητικού Συμβούλου, Επικεφαλής του τμήματος Οικονομικών, KPMG Κύπρου, του Λάζαρου Στ. Λαζάρου, Τέως Μέλους του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και Πρώην Γενικού Λογιστή της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Άδωνη Πηγασίου, Ακαδημαϊκού Διευθυντή, European Institute of Management and Finance (EIMF) και της Πόλας Κυπριανίδη, Διευθύνουσα Συμβούλου του Ελεγκτικού Οίκου Kyprianides & Associates Ltd.

Ο Τάσος Γιασεμίδης είπε πως ζούμε σε περιβάλλον αβεβαιότητας και αλλαγής στον παγκόσμιο χάρτη με οικονομικές συμμαχίες και την Ευρώπη χωρίς τα αντανακλαστικά σε ό,τι αφορά συγκρούσεις. Οι κεντρικές τράπεζες είναι μέρος του προβλήματος, δήλωσε και πως οι οικονομίες έχουν να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό.

Για το οικονομικό μοντέλο της κύπρου είπε πως υπάρχουν τομείς όπως η ναυτιλία, ο ΙΤ ενισχύουν την οικονομία. «Για να αλλάξεις ένα οικονομικό μοντέλο, πρέπει να είσαι συγκεκριμένος», εξήγησε.

Τα κρίσιμα μεταρρυθμιστικά και επενδυτικά μέτρα της Κύπρου, θα πρέπει να αξιολογηθούν από την Κομισιόν ως ικανοποιητικά, υπενθύμισε ο Λάζαρος Λαζάρου, ο οποίος αναφέρθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων.

Στις προκλήσεις συγκαταλέγεται η πολυπλοκότητα του αρχικού σχεδίου ανάκαμψης, η χαμηλή κατάταξη της Κύπρου στην αποτελεσματικότητα της διακυβέρνησης και η δυσκολία στην πρόσβαση χρηματοδότησης ιδίως για τις ΜμΕ. Επιβάλλεται εγρήγορση και ανάληψη ευθύνης για να μην χαθούν σημαντικά κονδύλια, προειδοποίησε.

Ο Άδωνης Πηγασίου μίλησε για την ανάγκη αποδοτικότητας σε ό,τι αφορά τη χρήση των φόρων ενώ σχολίασε πως καθορίζοντας το αναπτυξιακό μοντέλο αν η προσέγγιση είναι μονοδιάστατη «θα χάσουμε το παιχνίδι».

Τόνισε τη σημασία της πάταξης της διαφθοράς και των ανισοτήτων και της προστασίας του περιβάλλοντος ώστε να πετύχει η προσπάθεια για μια βιώσιμη ανάπτυξη. Η Κύπρος αποδίδει απογοητευτικά στους ευρωπαϊκούς δείκτες, είπε και πως «πρέπει να δούμε πρακτικά πώς η διαφθορά επηρεάζει τους σχεδιασμούς επενδυτών».

Η Πόλα Κυπριανίδη παραδέχτηκε ότι η οικονομία εξαρτάται από τους οικονομολόγους όσο εξαρτάται ο καιρός από τους μετεωρολόγους. Δεν είναι η οικονομική θεωρία που καθορίζει τις συμβαίνει στις οικονομίες των χωρών, εξήγησε, καθώς υπάρχουν εξωτερικοί παράγοντες που διαδραματίζουν τον καθοριστικό ρόλο, όπως η τεχνολογία και ιδιαίτερα η τεχνητή νοημοσύνη. «Οι λύσεις διαμορφώνονται από τις αντιλήψεις αυτών που αποφασίζουν», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Η φορολογική μεταρρύθμιση να είναι γενναία», είπε.

Ο Γιάννης Σεϊτανίδης, Αρχισυντάκτης Οικονομικού Ρεπορτάζ στην Εφημερίδα Πολίτης συντόνισε τη συζήτηση.

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο αποστολή της ΕΤΕπ με επικεφαλής τον Κυριάκο Κακουρή-Οι συμφωνίες δανείου που θα υπογραφούν
Εισαγωγή γραμματίων δημοσίου, 13 εβδομάδων και αξίας €25 εκ. στο ΧΑΚ
Το έργο του την επόμενη πενταετία και τι ζητά από τον Κώστα Καδή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Αμελητέα κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ
Στα μέσα Οκτωβρίου προς ψήφιση τα νομοσχέδια για πάταξη αδήλωτης εργασίας
Κώστας Καδής: Η Κύπρος παίρνει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο που έχει ένα τεράστιο πεδίο δράσης
Το αναβαθμισμένο χαρτοφυλάκιο στην Κ.Δ. και οι πολιτικές που θα κληθεί να διαχειριστεί ο Κώστας Καδής
Επίτροπος για θέματα Αλιείας και Ωκεανών ο Κώστας Καδής-«Εξαιρετική τιμή, αλλά και τεράστια ευθύνη»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ-Σχετίζονται με την κοινοπραξία Intellexa
Προκαταρκτική έγκριση €152 εκατ. από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης-Πράσινο σε 37 από τα 38 ορόσημα