Μ. Τσιακκής: Συνταγή καταστροφής για τα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ το δημοσιοϋπαλληλικό καθεστώς
Γιώργος Πλουτάρχου 06:30 - 27 Οκτωβρίου 2023
Την κατηγορηματική θέση πως η απαίτηση των συντεχνιών για αλλαγή του καθεστώτος εργοδότησης του προσωπικού του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας(ΟΚΥπΥ) μέσα από την απόδοση της δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας στους εργαζόμενους του οργανισμού δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή, εκφράζει ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής.
Ταυτόχρονα, ο κ. Τσιακκής αγγίζει το φλέγον ζήτημα της παραγωγικότητας και αποδοτικότητας των εργαζομένων του ΟΚΥπΥ, τονίζοντας πως οι συντεχνίες δεν δύναται να εστιάζουν συνεχώς στα ζητήματα που αφορούν στα μισθολογικά και άλλα ωφελήματα, παραβλέποντας ή αφήνοντας στο περιθώριο τις ζωτικής σημασίας αυτές παραμέτρους, όπως είναι ακριβώς η παραγωγικότητα και η αποδοτικότητα.
Διαβάστε ακόμη:
- Ας απεργούν όσο θέλουν… Δεν σηκώνει κι' άλλους δημόσιους υπαλλήλους η Κύπρος
- Τα παιχνίδια με την υγεία και ένας τομέας έρμαιο στις ορέξεις των συνδικαλιστών
- Ελπίζει σε εκτόνωση της διαφοράς και συμφωνία για ΟΚΥπΥ ο Παναγιώτου-Έτοιμο να παρέμβει το Υπ. Εργασίας
Μιλώντας στο InBusinessNews, o κ. Τσιακκής υπέδειξε πως στους προσληφθέντες στον ΟΚΥπΥ ήταν γνωστό το εργασιακό καθεστώς με το οποίο προσλαμβάνονταν και συνεπώς δεν είναι δυνατό στην πορεία των πραγμάτων να τίθενται στο τραπέζι καινούργια αιτήματα και να αξιώνεται η αλλαγή του καθεστώτος τους, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ποιες θα είναι οικονομικές συνέπειες ή το κόστος πάνω στον οργανισμό.
Όπως επισήμανε συναφώς, μπορεί οι οποιεσδήποτε αυξήσεις που φαίνεται να μην δόθηκαν να μην είναι σε ύψος απαγορευτικό για να συζητηθούν, ωστόσο, όταν και αν οι εργαζόμενοι μεταπηδήσουν σε καθεστώς δημοσίου υπαλλήλου, το κόστος το οποίο θα συνεπάγεται για τον ΟΚΥπΥ θα είναι ενδεχομένως πέραν των προβλεπτών δυνατοτήτων του. Με αποτέλεσμα, όπως υπογράμμισε, να βρεθεί ο οργανισμός αντιμέτωπος με μεγαλύτερα προβλήματα και δυσκολίες απ’ ότι αντιμετωπίζει ήδη.
Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχει περιθώριο εξεύρεσης συναινετικής λύσης, δεδομένης της αδιαλλαξίας των συντεχνιών και της απόλυτης θέσης τους για αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος, ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ επισήμανε πως κάτι τέτοιο φαντάζει εφικτό για επί μέρους πτυχές στις οποίες μπορεί να υπάρξει μια κάποια πιο συναινετική προσέγγιση, ώστε πολιτεία και συντεχνίες να βρεθούν κάπου στην μέση.
«Αλλά», διαμήνυσε ο Μάριος Τσιακκής, «η απαίτηση των συντεχνιών να αλλάξει το καθεστώς εργοδότησης δεν θεωρούμε ότι είναι ήσσονος σημασίας αλλαγή για να μπορεί να πει κανείς ότι κάνω μια υπέρβαση για να κλείσω αυτό το θέμα». «Εμείς», τόνισε, «διαφωνούμε με την λογική να μεταπηδήσουν σε άλλο καθεστώς».
Προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ καυτηρίασε την πρακτική προσλήψεων και δη εργοδότησης και ανέλιξης ατόμων στο δημόσιο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η παραγωγικότητα και η αποδοτικότητά τους.
Σημειώνοντας πως έχουμε σήμερα ένα κρατικό μισθολόγιο ύψους 3,7 δις, ο Μάριος Τσιακκής υπογράμμισε πως το ζήτημα είναι να γίνονται προσλήψεις στη βάση κριτηρίων αξιολόγησης, απόδοσης παραγωγικότητας και για κάλυψη των πραγματικών αναγκών.
«Δεν γίνεται να προσλαμβάνουμε κόσμο απλώς για να εργοδοτούμε και να δίνουμε ψηλές αμοιβές χωρίς να μετριέται η παραγωγικότητα», διαμήνυσε.
Αναφερόμενος ειδικότερα στον τομέα της υγείας και δη στον τρόπο λειτουργίας των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ, ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ υπέδειξε πως αποτελούν αυτή τη στιγμή το 50% του ΓΕΣΥ, διαθέτοντας πολύ ακριβές και σύγχρονες υποδομές που θα πρέπει να αξιοποιούνται στο έπακρο.
«Δεν μπορεί», είπε, «να ακούμε ότι χειρουργεία κλείνουν για παράδειγμα στις δύο το μεσημέρι ή ότι πραγματοποιούνται τρία χειρουργεία την ημέρα και μετά είναι κλειστά. Δεν είναι δυνατό υποδομές πανάκριβες να μην αξιοποιούνται και να αναμένουμε ότι ο ΟΚΥπΥ θα μπορέσει να ανταγωνιστεί τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος κινείται και λειτουργεί με πολύ διαφορετικούς ρυθμούς και ταχύτητες».
Επικρίνοντας την στάση των συντεχνιών, οι οποίες εκβιάζουν για το εργασιακό καθεστώς και τα άλλα ωφελήματα των εργαζομένων χωρίς να ασχολούνται με την παραγωγικότητα, ο Μάριος Τσιακκής αποτύπωσε αρκούντως χαρακτηριστικά την όλη εικόνα.
Αναφέροντας συναφώς πως τα δημόσια νοσηλευτήρια έχουν μπει στο ΓεΣΥ και ανταγωνίζονται τον ιδιωτικό τομέα, επιμένοντας όμως να το πράττουν και αναμένοντας ότι θα επιβιώσουν λειτουργώντας με δημοσιοϋπαλληλικές ταχύτητες, ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ τόνισε χαρακτηριστικά ότι στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να έχουν ψηλότερες αμοιβές, όμως «δεν τα κλείνουν στο εφτάωρο και στο οκτάωρο».
«Ένα ιδιωτικό νοσοκομείο ή ένας ιδιώτης γιατρός μπορεί να εργάζεται από τις εννέα το πρωί μέχρι τις οκτώ το βράδυ. Στον δημόσιο τομέα, αν περιμένουν ότι θα δουλεύουν οκτάωρο, θα παίρνουν τις αμοιβές του ιδιωτικού τομέα και θα εργάζονται με πολύ χαμηλότερους ρυθμούς, αυτή είναι συνταγή καταστροφής των δημόσιων νοσηλευτηρίων, τα οποία κανείς δεν θέλει να δει να μπαίνουν σε περιπέτειες, ούτε και να εξαφανίζονται από τον χάρτη», τόνισε καταλήγοντας ο Μάριος Τσιακκής.