Στη διάθεση των αρμοδίων για την έκθεση GRECO το Cyprus Integrity Forum

Το Cyprus Integrity Forum, σε ανακοίνωσή του σχολιάζει τα ευρήματα της τελευταίας έκθεσης της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO) του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Κύπρο και δηλώνει στη διάθεση όλων των φορέων που εμπλέκονται στη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της κυπριακής Αστυνομίας.

«Δεδομένου του πρόσφατου παρελθόντος μας ως χώρα, πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να είμαστε προνοητικοί και να αναλαμβάνουμε άμεση δράση σε όλες τις προβληματικές κατευθύνσεις», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το Cyprus Integrity Forum αναφέρει ότι με τις ισχυρές του σχέσεις με διεθνείς οργανισμούς και την μακροχρόνια τεχνογνωσία του, μπορεί να εργαστεί στενά με τους κυπριακούς θεσμούς και τους Κυβερνητικούς Αξιωματούχους της Κύπρου, «έτσι ώστε να δημιουργήσουμε από κοινού μια πιο ηθική και διαφανή κοινωνία για τις επόμενες γενιές».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην 5η κατά σειρά έκθεση αξιολόγησης της GRECO σχετικά με τις προσπάθειες της Κύπρου για πάταξη της διαφθοράς και προώθησης της ακεραιότητας στους υπεύθυνους φορείς για τη διατήρηση του νόμου και της τάξης, αλλά και Ανώτατους εκτελεστικούς λειτουργούς.

Όπως σημειώνεται, αν και η επιτροπή GRECO χαιρέτισε τις ενέργειες που προώθησε η κυπριακή Κυβέρνηση για πιο αυστηρές πρόνοιες στη σχετική νομοθεσία, εντούτοις εντόπισε σοβαρές «αδυναμίες» που εμποδίζουν την ουσιαστική βελτίωση στην καταπολέμηση της διαφθοράς και την προώθηση της διαφάνειας. Αυτές οι αδυναμίες, αναφέρεται, περιλαμβάνουν την έλλειψη ισχυρού συντονισμού, πόρων, εμπειρογνωμοσύνης και εξουσίας των επιτροπών που εποπτεύουν την εφαρμογή των μέτρων κατά της διαφθοράς.

Όπως αναφέρεται, η επιτροπή GRECO τόνισε συγκεκριμένα την ανάγκη για καλύτερη πρόσβαση στην πληροφόρηση, στοχευμένα μέτρα για ενίσχυση της διαφάνειας όσον αφορά την επιλογή υψηλόβαθμων αξιωματικών και την ην επείγουσα ανάγκη για αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία των Πληροφοριοδοτών.

Δειτε Επισης

Ομόφωνα αποδεκτή από την Ολομέλεια η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Πρόταση Νικόλα φέρνει βελτιώσεις στον νόμο για τις πολιτογραφήσεις επαγγελματιών υψηλής εξειδίκευσης
Νόμος για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών-Η εξουσία που παρέχεται στον Έφορο Φορολογίας
«Πολιτικές που θέτουν την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, στοχευμένα μέτρα εκεί και όπου χρειάζεται»
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Αυτό θα συνεχίσω να πράττω αν εκλεγώ ευρωβουλευτής
Συνέχιση ανάπτυξης και μείωση πληθωρισμού στην Κύπρο προβλέπει η Κομισιόν
Μνημόνιο Συνεργασίας Invest Cyprus και CYFA με στόχο την ενίσχυση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος μέσω ΑΞΕ
Με τη συμμετοχή της Υφ. Ναυτιλίας Μαρίνας Χατζημανώλη το πρώτο Cyprus Forum Λονδίνου
Παραμένει ανοικτό το μέτωπο των συλλογικών συμβάσεων σε οικοδομική και ξενοδοχειακή βιομηχανία
ΠτΔ: Rebranding της Κύπρου και αναθεωρημένο σχέδιο κινήτρων για αδειοδότηση αυθαίρετων/νέων κατασκευών