Ξεκινά το έργο της ΚΤΚ για εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ταυτοποίηση πελατών

Συμφωνία για την έναρξη του έργου για την εξ αποστάσεως ταυτοποίησης στοιχείων πελατών (Digital On-boarding) υπέγραψαν η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) και η ανάδοχος κοινοπραξία.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΤΚ, το έργο αποτελεί μέρος της προσπάθειας για τον εκσυγχρονισμό του κυπριακού τραπεζικού συστήματος με στόχο την παροχή γρηγορότερων, αποδοτικότερων, και αξιόπιστων τραπεζικών υπηρεσιών και ήταν μια πρωτοβουλία του διοικητή της ΚΤΚ Κωνσταντίνου Ηροδότου.

Ο διαγωνισμός για την επιλογή της τεχνολογικής λύσης για τη δημιουργία πλατφόρμας για την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής και ταυτοποίησης ή επικαιροποίησης στοιχείων πελατών από τα πιστωτικά ιδρύματα ολοκληρώθηκε με επιτυχία και κατακυρώθηκε στον νικητή, καθορίζοντας τις υπηρεσίες που θα παρέχονται.

Το έργο, προστίθεται, θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις, με στόχο τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων, των αυτοεργοδοτούμενων και των νοικοκυριών. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική υποβολή και ταυτοποίηση νέων πελατών και επικαιροποίησης στοιχείων υφιστάμενων πελατών, χωρίς ανάγκη φυσικής παρουσίας.

Στη δεύτερη φάση, θα γίνει η σύνδεση με κρατικές υπηρεσίες για την άμεση λήψη πρόσθετων στοιχείων πελάτη και επιτάχυνση της διαδικασίας "Γνώρισε τον πελάτη".

Η τρίτη φάση περιλαμβάνει την ανταλλαγή ταυτοποιημένων στοιχείων μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων που συμμετέχουν στο έργο, για την μεταφορά του λογαριασμού πελάτη, κατόπιν αιτήματός του, από ένα πιστωτικό ίδρυμα σε άλλο.

Τη συμμετοχή τους στο Έργο έχουν ήδη επιβεβαιώσει μέχρι σήμερα η Τράπεζα Κύπρου, η Ελληνική Τράπεζα, η Αlpha Bank Cyprus, η Astrobank Public Company Limited, η Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως και η Eurobank Cyprus, κατόπιν διαβουλεύσεων με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Η εφαρμογή της ψηφιακής λύσης έχει εθελοντικό χαρακτήρα. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καλεί, σύμφωνα με την ανακοίνωση, όλα τα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Κύπρο να συμμετάσχουν στο Έργο, το οποίο θα συμβάλει στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του τραπεζικού τομέα της Κύπρου και στην απλοποίηση των διαδικασιών για όλους τους επηρεαζόμενους.

Δειτε Επισης

Φωνές από συγκυβερνώντες για ειδικό δικαστήριο και εξώδικη επίλυση διαφορών-Ενστάσεις ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ
Αργή και σταδιακή η μείωση των επιτοκίων στην Κύπρο-Οι εκτιμήσεις Τάσου Γιασεμίδη και Γιώργου Συρίχα
Έφεση Γενικού Εισαγγελέα σε νέα απόφαση δικαστηρίου για αποζημιώσεις σε κουρεμένους καταθέτες
Παράταση ενός έτους σε κίνητρα και ελαφρύνσεις προς ώθηση των αναδιαρθρώσεων δανείων
Πρόγραμμα χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού από το JA Cyprus και τον Σύνδεσμο Τραπεζών
Eurobank Κύπρου: Πιστοποιήθηκε με το Πρότυπο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ISO 14001:2015
Καταθετικά προϊόντα με αποδόσεις μέχρι 4% από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου)
Έδωσε από τη Λευκωσία το στίγμα πορείας της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ ο πρόεδρος της Bundesbank
Οι καταθέσεις και τα δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών-Τι λένε οι αριθμοί
Γενικό Λογιστήριο: Αίτημα για παράταση στην υλοποίηση του «Οικία» μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024