Μικέλλης Χρίστου: Πώς η Κυβέρνηση μπορεί να βοηθήσει τον κλάδο των logιstics

Αλλεπάλληλες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εταιρείες logistics και supply chain (εφοδιαστική αλυσίδα), στο πλαίσιο των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται στην αγορά.

Ο Μικέλλης Χρίστου, πρόεδρος του Efficient Consumer Response Cyprus (ECR Cyprus), ανάμεσα σε άλλα, κάνει λόγο για την αυξημένη χρήση τεχνολογιών, τις αλλαγές που έφεραν οι νέες συνθήκες λόγω της πανδημίας COVID-19, όπως επίσης ο πόλεμος στην Ουκρανία. Με τη βιώσιμη λειτουργία και πράσινη διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού, να διαμορφώνουν με τη σειρά τους, ένα νέο σκηνικό, στο οποίο καλούνται οι εταιρείες του κλάδου των logistics να ανταποκριθούν.

Σε αυτό το πλαίσιο, με σειρά κινήσεων η Κυβέρνηση θα μπορούσε να βοηθήσει τις εταιρείες logistics να προσαρμοστούν αποτελεσματικότερα στις απαιτήσεις της αγοράς και να συμβάλουν, έτσι, ταυτόχρονα, στην ανάπτυξη του κλάδου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Χρίστου, η Κυβέρνηση θα μπορούσε να συνεισφέρει με:

  1. Υποστήριξη της υποδομής: Υλοποίηση επενδύσεων στη βελτίωση και επέκταση της υποδομής μεταφορών, όπως λιμάνια, αεροδρόμια και οδικά δίκτυα, με τρόπο που να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των logistics.
  2. Εκπαίδευση και επιμόρφωση: Παροχή επιπλέον εκπαίδευσης και επιμόρφωσης στους εργαζομένους του κλάδου για να ανταποκριθούν στις σύγχρονες τεχνολογικές απαιτήσεις και τις αλλαγές στις πρακτικές διαχείρισης της αλυσίδας εφοδιασμού.
  3. Συμβατικές και φορολογικές ελαφρύνσεις: Παροχή οικονομικών κινήτρων, όπως φορολογικές ελαφρύνσεις, για την ανάπτυξη και τη στήριξη των επιχειρήσεων logistics.
  4. Πράσινες πρωτοβουλίες: Υποστήριξη πρωτοβουλιών που προάγουν τη βιωσιμότητα και τη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος του κλάδου logistics, όπως επενδύσεις σε πιο βιώσιμα μέσα μεταφοράς.
  5. Ενθάρρυνση της καινοτομίας: Δημιουργία πλατφόρμων για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων στον τομέα των logistics, όπως η χρήση τεχνολογιών π.χ. το IoT (Internet of Things) και η τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Δειτε Επισης

«Ανάβει» το παράνομο εμπόριο αντί να σβήνει το τσιγάρο η υψηλή φορολογία(έρευνα)
Μ. Παναγιώτου: Μεγάλη η ψαλίδα μεταξύ παραγωγού και τελικών τιμών στον καταναλωτή
Τι... βγάζει το «e-κοφίνι»-Οι τιμές των οπωροκηπτευτικών στα σημεία λιανικής πώλησης
Ξεκίνησε το «e-κοφίνι»-Πού μπορείτε να το βρείτε και πώς να το αξιοποιήσετε
Της τελευταίας στιγμής για τα πασχαλινά τους ψώνια οι Κύπριοι-Πότε η κορύφωση της κίνησης στις υπεραγορές
Ζεσταίνεται η αγορά ενόψει Πάσχα-Η μάχη των προσφορών και το αδιαχώρητο στις υπεραγορές
Στοχευμένοι έλεγχοι Προστασίας Καταναλωτή σε καταστήματα πώλησης επίπλων
Kiabi: Ετοιμάζει κάθοδο στη Λευκωσία και μεγάλο άνοιγμα στο Mall of Engomi
Μειωμένες οι συνολικές πωλήσεις πετρελαιοειδών-Μικρή άνοδος στην αμόλυβδη βενζίνη
Ξάνθος Σαρρής: Η επέκταση της ΕΥΡΗΚΑ και η επόμενη γενιά