Θλίψη στον επιχειρηματικό κόσμο-Έφυγε πλήρης ημερών ο Λουκής Πετρίδης

Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών ο γνωστός επιχειρηματίας Λουκής Πετρίδης, επίτιμος πρόεδρος της Laiko Cosmos Trading Ltd και της Cosmos Tobacco Ltd, με την είδηση του θανάτου του να σκορπά θλίψη στην επιχειρηματική-και όχι μόνο-κοινότητα της Κύπρου. 

Γεννημένος στην Ευρύχου στις 25 Οκτωβρίου 1925, ο Λουκής Πετρίδης αποφοίτησε από το American Academy της Λάρνακας. Ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία το 1955, όταν μαζί με τον σύγαμπρο του Στέλιο Γκαράνη ίδρυσαν το λατομείο ασβεστόλιθου Deco Quarries στον Πενταδάκτυλο και δύο χρόνια μετά τη βιομηχανία ασβέστου, Deco Lime. Οι δύο εταιρείες καταστράφηκαν στην τουρκική ανταρσία του 1963.

Διαβάστε ακόμη: 

Δύο χρόνια μετά αγόρασε την καπνοβιομηχανία Τάκη Πατίκη. Με τη συμμετοχή της Rothmans εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία στην Κύπρο με την επωνυμία Garanis & Petrides, διενεργώντας και εξαγωγές. Η Garanis & Petrides διαλύθηκε, όταν το 2000 η B.A.T αγόρασε τη Rothmans.

Το 1967 και με την οικονομική ενίσχυση της Cyprus Mines Corporation ίδρυσε στη Μια Μηλιά τη Deco Lime, ενώ το 1972, σε συνεργασία με μία ουγγρική εταιρεία, το μεταλλείο χαλκού Troulli Mines. Όλα χάθηκαν, όμως, στην τουρκική εισβολή του 1974.

Ακολούθησε το 1977 η G.T.P Electrical Products, με σκοπό την παραγωγή και εξαγωγή ηλεκτρονικών αξεσουάρ, η οποία κέρδισε τρία βραβεία εξαγωγών τις χρονιές 1981,1982 και 1983.

Το 1987 ο Λουκής Πετρίδης προχώρησε στην εξαγορά της εταιρείας Wight’s και το 1990 ίδρυσε τη G & P Office Systems, η οποία το 1998, ενώθηκε με τη Demstar, δημιουργώντας τη Demstar Information Systems.

Το πιο δυναμικό ίσως βήμα στην πορεία του ήταν όταν το 1997 αγόρασε τη Cosmos Trading, η οποία έγινε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διανομής οινοπνευματωδών ποτών, τροφίμων και καπνικών. Το 2001 η εταιρεία περιήλθε εξολοκλήρου στην οικογένεια Πετρίδη.

Χρονιά ορόσημο, μάλιστα, ήταν όταν το 2012 δημιουργήθηκε ο συνεταιρισμός μεταξύ Cosmos Trading και Omilos Laiko Distributors Ltd, δημιουργώντας τη δυναμική εταιρεία Laiko Cosmos Trading Ltd. Επιπλέον, το 2014, ιδρύθηκε ξεχωριστή εταιρεία για τη διανομή καπνικών προϊόντων, η Cosmos Tobacco Ltd.

Κατά την πορεία του ο Λουκής Πετρίδης διετέλεσε πρόεδρος σε διάφορα διοικητικά συμβούλια, όπως του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, του Rotary Club of Nicosia, της Φιλικής Ασφαλιστικής Εταιρείας, καθώς και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

Ο Λουκής Πετρίδης υπήρξε αθλητής στίβου, κερδίζοντας τέσσερις πρώτες νίκες το 1944. 

Το 1953 παντρεύτηκε τη Λία Πιερίδη, με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, τον Γιώργο, τον Βασίλη και τη Στέλλα.

Η ΙΜΗ και η δημοσιογραφική ομάδα του InBusinessNews εκφράζουν στους φίλους, συγγενείς και λοιπούς οικείους του εκλιπόντος τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια 

Δειτε Επισης

Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ