Αύξηση 113,7% στα πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ στην Κύπρο το 2022

Στα 451 ανήλθαν το 2022 τα πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ που αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία στην Κύπρο, παρουσιάζοντας αύξηση 113,7% σε σύγκριση με το προηγούμενος έτος.

Παράλληλα σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά το 2022 αποσύρθηκαν συνολικά περίπου 376.000 τεμάχια παραχαραγμένων τραπεζογραμματίων ευρώ διαφόρων αξιών, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 8,4% σε σχέση με το 2021.

Αυτή οφείλεται εν μέρει στην ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το 2022 μετά την άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων λόγω COVID-19, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΚΤΚ.

Τα τραπεζογραμμάτια με ονομαστικές αξίες €50 και €20 εξακολουθούν να παρουσιάζουν τα ψηλότερα ποσοστά παραχάραξης, αντιπροσωπεύοντας στο σύνολο τους ελαφρώς κάτω από τα δύο τρίτα του συνόλου. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, το τραπεζογραμμάτιο των €50 κατείχε μερίδιο 40% του συνόλου των πλαστών τραπεζογραμματίων, ενώ δεύτερο ήταν το τραπεζογραμμάτιο των €20 ευρώ με 23,6%.

Στην Κύπρο το τραπεζογραμμάτιο με ονομαστική αξία €10 παρουσίασε το ψηλότερο ποσοστό παραχάραξης, αντιπροσωπεύοντας το 40,8% του συνόλου, σύμφωνα με την ΚΤΚ.

«Σε σύγκριση με τον αριθμό γνήσιων τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία, η ποσότητα των παραχαραγμένων παραμένει πολύ μικρή», σημειώνει η ΚΤΚ.

Εξάλλου, το 96,6% των παραχαραγμένων τραπεζογραμματίων εντοπίσθηκε σε κράτη μέλη της ευρωζώνης, το 2,7% σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός της ευρωζώνης και το 0,7% σε άλλα μέρη του κόσμου.

«Παρά την πολύ μικρή ποσότητα παραχαραγμένων, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου συμβουλεύει τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να ελέγχουν λεπτομερώς τα τραπεζογραμμάτια που λαμβάνουν κατά τις συναλλαγές τους σε μετρητά», αναφέρει η ΚΤΚ.

Σημειώνεται τέλος ότι τόσο στον διαδικτυακό χώρο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπάρχει πληροφόρηση σχετικά με απλούς τρόπους ελέγχου της γνησιότητας των τραπεζογραμματίων ευρώ.

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης για τραπεζική ένωση: Στόχος η κατάληξη πριν το τέλος του 2023
XAK: Μεγάλες απώλειες των τραπεζικών μετοχών Κύπρου και Ελληνικής
Ηγέτες Ε.Ε.: Ο τραπεζικός τομέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ανθεκτικός
Αναδιαρθρώθηκαν δάνεια ύψους €2.733 εκ. το 2022, μη εξυπηρετούμενο σχεδόν ένα στα δέκα
Κ. Ηροδότου: Με σημαντική ρευστότητα ο κυπριακός τραπεζικός τομέας
ΕΤΥΚ: Συμφωνεί με Ηροδότου για αύξηση καταθετικών επιτοκίων
Astrobank: Εισάγει ομόλογα στη νέα αγορά του ΧΑΚ
H τραπεζική κρίση και η «άνοιξη» των crypto με αναμνήσεις από Κύπρο
Δείκτης ΣΠΟΔ: Επιβράδυνση της οικονομίας το 2023 αλλά όχι ύφεση
Κριστίν Λαγκάρντ: Οι κινήσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια και το μήνυμα στις τράπεζες