Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Ηλίας Νεοκλέους: Ισχυρότερο σενάριο για 2023 η σταδιακή εξομάλυνση

Την εκτίμηση ότι οι φόβοι για δραματικές επιπτώσεις στον τομέα των υπηρεσιών-και ειδικότερα των δικηγορικών υπηρεσιών- από τα νέα δεδομένα στις οικονομικές σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία, θα αποδειχθούν υπερβολικοί, εκφράζει ο διευθύνων συνέταιρος της Ηλίας Νεοκλέους και ΣΙΑ ΔΕΠΕ, Ηλίας Νεοκλέους.

Σε συνέντευξή του, στο πλαίσιο του «IN Business Forecasting 2023», ο κ. Νεοκλέους υπογραμμίζει ότι η Κύπρος δείχνει να αξιοποιεί ικανοποιητικά τις εναλλακτικές, όπως οι ευκαιρίες που προκύπτουν από τη συμμετοχή στην Ε.Ε., τονίζοντας πως σε ό,τι αφορά τη γενικότερη οικονομική δραστηριότητα από την οποία εξαρτάται και με την οποία συμβαδίζει ο τομέας των νομικών υπηρεσιών, είναι ρεαλιστική η εκτίμηση ότι η Κύπρος θα παραμείνει και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, με αυτονόητο θετικό αντίκτυπο σε όλους τους τομείς, ως ένας ελκυστικός επιχειρηματικός και επενδυτικός προορισμός. 

Διαβάστε ακόμα:

Το 2022 και πώς κινήθηκε στον… αστερισμό των crypto η Κύπρος

Άριστος Φιλής: Κλειδί η προσέλκυση και διατήρηση ταλέντων στην Κύπρο

Όπως γενικότερα εκτιμά ο Ηλίας Νεοκλέους, κατά το 2023 δεν πρόκειται να επαναληφθεί το οικονομικό σοκ του 2022 και το ισχυρότερο σενάριο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αυτό της σταδιακής εξομάλυνσης και της επανόδου σε ένα νέο επίπεδο ισορροπίας και σε μία νέα κανονικότητα.

«Σοβαρές ενδείξεις από το μέτωπο της οικονομίας συνηγορούν σ’ αυτή την εκτίμηση και είναι ήδη ορατές», επισημαίνει. 

Πώς αναμένετε να κινηθούν η κυπριακή οικονομία και η αγορά κατά το 2023;

H κυπριακή οικονομία λόγω του μικρού της μεγέθους και της στενής διασύνδεσής της με τις μεγάλες ευρωπαϊκές και δυτικές οικονομίες, είναι προφανές ότι έχει περιορισμένα περιθώρια αυτονόμησης της πορείας της κατά το προσεχές μέλλον.

Οι παράγοντες εκείνοι που θα επηρεάσουν καθοριστικά και τις εγχώριες οικονομικές εξελίξεις είναι κοινοί και αφορούν όλους. Οι πλέον κρίσιμοι μεταξύ αυτών, είναι ο ρυθμός επανόδου της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας στην κανονικότητα (μετά από τις σοβαρές διαταράξεις που υπέστη λόγω των αλλεπάλληλων πρόσφατων κρίσεων), η ταχύτητα αποκλιμάκωσης των τιμών των ορυκτών καυσίμων και των βασικών εμπορευμάτων (επομένως και του πληθωρισμού που και στη Κύπρο είναι, σε συντριπτικό ποσοστό, εισαγόμενος), οι τάσεις στις μεγάλες τουριστικές αγορές κατά τους προσεχείς μήνες, η ψυχολογία που θα επικρατήσει στις διεθνείς αγορές, καθώς και το μέγεθος της ανάπτυξης (ή της ύφεσης) των μεγάλων οικονομιών, όπως αυτή θα διαμορφωθεί μέσα στο 2023.

Όλοι βέβαια οι πιο πάνω παράγοντες θα επηρεασθούν σημαντικά από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, οι οποίες με τη σειρά τους αποτελούν συνισταμένη επιμέρους, άδηλων σε μας, συμφερόντων, σχεδιασμών και αποφάσεων τρίτων χωρών και υπερεθνικών οντοτήτων.

Είναι λογική και βάσιμη όμως η εκτίμηση, ότι ακόμη και αν η ανωμαλία του πολέμου παραταθεί για αρκετούς ακόμη μήνες (κάτι που είναι πολύ πιθανό) δεν πρόκειται να επαναληφθεί το οικονομικό σοκ του 2022 και το ισχυρότερο σενάριο είναι αυτό της σταδιακής εξομάλυνσης και της επανόδου σε ένα νέο επίπεδο ισορροπίας και σε μία νέα κανονικότητα. Σοβαρές ενδείξεις από το μέτωπο της οικονομίας συνηγορούν σ’ αυτή την εκτίμηση και είναι ήδη ορατές.

Ο τομέας παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για τον τομέα σας για το 2023; Πιστεύετε ότι το 2023 θα κινηθεί με θετικό πρόσημο, αρνητικό πρόσημο ή το ίδιο με το 2022;

Πέραν των όσων προηγουμένως ανέφερα σχετικά με τις εκτιμήσεις για την οικονομία συνολικά, ειδικά για τον τομέα παροχής υπηρεσιών και, ακόμη ειδικότερα, των δικηγορικών υπηρεσιών, το ζήτημα των οικονομικών σχέσεων της χώρας με τη Ρωσία είναι σημαντικό για την Κύπρο.

Η κανονικότητα των σχέσεων αυτών έχει επηρεαστεί αρνητικά σε έναν βαθμό από την επιβολή των ευρωπαϊκών και δυτικών, γενικότερα, κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα, όμως, δείχνουν ότι οι φόβοι για δραματικές επιπτώσεις στον τομέα μας θα αποδειχθούν υπερβολικοί, ενώ η χώρα δείχνει να αξιοποιεί ικανοποιητικά τις εναλλακτικές, όπως οι ευκαιρίες που προκύπτουν από τη συμμετοχή στην Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη οικονομική δραστηριότητα από την οποία εξαρτάται και με την οποία συμβαδίζει ο τομέας των νομικών υπηρεσιών, είναι ρεαλιστική η εκτίμηση ότι η Κύπρος θα παραμείνει και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, με αυτονόητο θετικό αντίκτυπο σε όλους τους τομείς, ως ένας ελκυστικός επιχειρηματικός και επενδυτικός προορισμός· με τον αυτονόητο όρο ότι θα ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας και ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να αποτελεί, ακόμη περισσότερο, πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις φαίνεται να υπάρχουν και μάλιστα σε μεγαλύτερο, από κάθε άλλη χρονική στιγμή, βαθμό. Τα θετικά χαρακτηριστικά του επιχειρηματικού κόσμου και του στελεχιακού δυναμικού της χώρας, η ευελιξία και η έγκαιρη στροφή των επιχειρηματικών δράσεων προς τους πλέον πρόσφορους τομείς και προς τα αντικείμενα αιχμής, το σχετικό με τις επενδύσεις και την εγκατάσταση θεσμικό πλαίσιο, η στήριξη της Πολιτείας, με μοχλούς τόσο την θέσπιση εύστοχων επιχειρηματικών και επενδυτικών κινήτρων, όσο και την οικονομική, πολιτιστική και εκπαιδευτική διπλωματία, επιτρέπουν την αισιοδοξία ότι η επόμενη χρονιά θα κλείσει με θετικό πρόσημο και στον τομέα μας, σε σχέση με αυτήν που εκπνέει.

Ο ρόλος των δικηγορικών γραφείων 

Ποιες είναι οι σημαντικές τάσεις, γεγονότα και εξελίξεις που θα πρέπει να προσεχθούν στον τομέα δραστηριοποίησής σας για το 2023;

Σε ό,τι αφορά τις τάσεις και τις εξελίξεις στη δικηγορική αγορά κατά το επόμενο διάστημα, θα εστιάσω, κατ’ αρχάς, στην ανάγκη, ειδικά οι μεγαλύτερες δικηγορικές εταιρείες με διεθνή παρουσία και δραστηριότητα, στο μέτρο και τον βαθμό που μας αναλογεί, ως επαγγελματικό κλάδο, να συμβάλουμε, μαζί με την υπόλοιπη επιχειρηματική κοινότητα και τους θεσμικούς φορείς, στην διαμόρφωση του αναπροσανατολισμού και της αναδιάταξης των προτεραιοτήτων του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις και ο κλονισμός που αυτές προκαλούν, αλλά και τα νέα δεδομένα στις αγορές ενέργειας και στο πεδίο της τεχνολογίας, υπογραμμίζουν με έμφαση την αναγκαιότητα αυτή.

Τομείς εστίασης επομένως της επαγγελματικής μας προσοχής και του εταιρικού μας marketing, πρέπει να είναι, σε ό,τι αφορά την προσέλκυση πελατών, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται διεθνώς στους τομείς της ενέργειας, της διαχείρισης φυσικών πόρων και της πράσινης τεχνολογίας, της ναυτιλίας, της ψηφιακής τεχνολογίας, των επικοινωνιών και του ηλεκτρονικού εμπορίου, του τουρισμού και των μεταφορών.

Από την άποψη της έμφασης και της εστίασης σε συγκεκριμένα πεδία νομικής εξειδίκευσης, εκτιμούμε ότι οι τομείς που αφορούν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, την αντιμετώπιση της κλοπής δεδομένων και της απάτης, τη χρηματοοικονομική τεχνολογία , την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), την κανονιστική συμμόρφωση και το πεδίο της ανασυγκρότησης και της εξυγίανσης επιχειρήσεων, είναι αυτά που προσελκύουν μεγάλο ενδιαφέρον και παρουσιάζουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης στο προσεχές μέλλον.

Η εταιρεία Ηλίας Νεοκλέους και ΣΙΑ ΔΕΠΕ

Τι να αναμένουμε για τον δικό σας όμιλο το 2023; Ποιοι είναι στόχοι σας;

Σχετικά με τις προσδοκίες μας για το 2023, ως εταιρεία Ηλίας Νεοκλέους και ΣΙΑ ΔΕΠΕ, πιστεύουμε ότι αυτές υποστηρίζονται και δικαιολογούνται από την προνοητικότητα που επιδεικνύουμε και τον προσεκτικό σχεδιασμό κατά την επιδίωξη των ρεαλιστικών μελλοντικών μας στόχων, στοιχεία που χαρακτηρίζουν πάντοτε την εταιρική μας νοοτροπία.

Ό,τι μας αναδεικνύει σταθερά επί σειρά πολλών ετών, ως ηγέτες στον τομέα της δραστηριοποίησής μας, θα συνεχίσει να επιδιώκεται με αταλάντευτη συνέπεια. Η ποιότητα των στελεχών μας και η συνεχής προσπάθεια για την αξιοποίηση των δεξιοτήτων τους και την επαγγελματική τους βελτίωση και εξέλιξη, η αδιαπραγμάτευτα υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών μας, το ειλικρινές ενδιαφέρον για την επίτευξη των επιχειρηματικών στόχων των πελατών μας, η έμφαση στη δυνατότητα κάλυψης κάθε γνωστικού αντικειμένου νομικού ενδιαφέροντος και εξειδίκευσης, αποτελούν επί μέρους στόχους της καθημερινής μας προσπάθειας.

Και βέβαια η προσήλωσή μας στην καινοτομία και την αξιοποίηση των τελευταίων εξελίξεων της τεχνολογίας, τομείς στους οποίους αναμφίβολα πρωτοπορούμε, έχοντας εισαγάγει σε λειτουργία με επιτυχία την πλατφόρμα νομικών υπηρεσιών Neolaw.ai, και φιλοδοξώντας να εξελιχθούμε ακόμα περισσότερο σ αυτόν τον τομέα.

Αυτά τα χαρακτηριστικά και οι προτεραιότητες, αποτελούν τα πιο σημαντικά μας όπλα στην επιδίωξη της επιτυχίας και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που επιφυλάσσει το μέλλον.

Δειτε Επισης

Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Εργασιακή ευημερία: Βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη επιτυχία των οργανισμών
Ανανέωση διεθνούς διαπίστευσης EFMD για το Πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου