Συνέχιση αυξήσεων επιτοκίων από ΕΚΤ μέχρι 2023 βλέπουν αναλυτές

Συνέχιση του κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέχρι τις αρχές του 2023 βλέπουν αναλυτές στον απόηχο της χθεσινής αύξησης κατά 75 μονάδες βάσης, της υψηλότερης στην ιστορία της ΕΚΤ.

Ο Κονσταντίν Βέιτ, διευθυντής χαρτοφυλακίου στην αμερικανική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, PIMCΟ, ανέφερε σε σημείωμά του πως εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα στοχεύσει να φέρει τα επιτόκια της σε ουδέτερη περιοχή και ως εκ τούτου αναμένει πρόσθετες αυξήσεις 50 μονάδων βάσης στις συνεδρίες του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου.

«Αναμένουμε μια μετάβαση προς αυξήσεις 25 μονάδων βάσης τον επόμενο χρόνο, καθώς ο κύκλος αυξήσεων μετατίθεται από την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής στην νομισματική σύσφιξη», είπε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας Berenberg, Χόλγκερ Σμάιντινγκ χαρακτήρισε τη σημερινή αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης ως μια τολμηρή κίνηση, προσθέτοντας πως η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκιά της σημαντικά κατά τις επόμενες συνεδρίες.

Ωστόσο ο κ. Σμάιτινγκ εκτιμά ότι η Ευρωζώνη θα εισέλθει σε ύφεση το 2023, κάτι που δεν είναι το βασικό σενάριο της ΕΚΤ. «Είναι πιθανόν, όταν αντιληφθεί το βάθος της ύφεσης, που αναμένουμε να εκτυλιχθεί, η ΕΚΤ να τερματίσει τις αυξήσεις σε κάποιο στάδιο νωρίς το 2023». Και ο Σμάιντιγκ διαβλέπει τουλάχιστον δύο επιπλέον αυξήσεις από την ΕΚΤ.

Δειτε Επισης

Συμφωνία των 27 της Ε.Ε. για χρήση κερδών από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία προς όφελος Ουκρανίας
Σουηδία: Μείωσε το επιτόκιό της έπειτα από οκτώ χρόνια η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Ευρώπη: Γιατί οι πολιτικές εξελίξεις εμποδίζουν τον εξορθολογισμό των δημοσιονομικών
Πτώση για τη γερμανική βιομηχανική παραγωγή το Μάρτιο
Αύξηση στις εξαγωγές Γερμανίας, απροσδόκητη μείωση στις παραγγελίες τον Μάρτιο
Wall: Διερύνει το θετικό ρεκόρ του στο 5x5 o Dow
Ορκίστηκε Πρόεδρος της Ρωσίας για πέμπτη φορά ο Πούτιν
Ρωσία: Τα πυρηνικά γυμνάσια μπορεί να ηρεμήσουν τους «θερμοκέφαλους» της Δύσης
Τρίζουν τα θεμέλια της εργασιακής ειρήνης στον κατασκευαστικό τομέα της Γερμανίας
Κύρια κινητήρια δύναμη για τις αγορές χρυσού οι Κεντρικές Τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών