Powered by

Καλοκαιρινό αεράκι στα έσοδα από τον τουρισμό

Με αυξημένα έσοδα κάνει την εμφάνιση του ο τουρισμός το φετινό καλοκαίρι και θυμίζει περιόδους προ πανδημίας. Ωστόσο, η σκιά του πληθωρισμού και οι αυξήσεις στις τιμές δηλώνουν παρών και υπάρχει δρόμος ακόμη για να επιστρέψουμε σε αριθμούς του 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, στην Έρευνα Ταξιδιωτών, τα έσοδα από τον τουρισμό τον Ιούνιο 2022 έφθασαν τα €292,7 εκατ. σε σύγκριση με €135,8 εκατ. που καταγράφηκαν κατά τον Ιούνιο 2021, σημειώνοντας αύξηση 115,5%.

Διαβάστε ακόμα: 

Δύσκολο φθινόπωρο για καταστηματάρχες και καταναλωτές

Μαρία Α. Παπακώστα: Πάντα έχω κάποιο στόχο να κυνηγώ

Κατοικίες από €4.050 στους πλειστηριασμούς Σεπτεμβρίου 

Εάν ληφθεί ως βάση το 2019, οι αριθμοί είναι πολύ κοντά. Συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2019, είχαν καταγραφεί έσοδα ύψους €350,4 εκατ. και συνεπώς ο φετινός αντίστοιχος μήνας απέχει μόλις 16.5%.

Διαβάστε ακόμα: 

Σε νέα ύψη η επιβατική κίνηση καλύπτοντας το 75% του 2019 (Πίνακας) 

Επιδόσεις από το παρελθόν για την τουριστική βιομηχανία της Κύπρου

Ωστόσο, αυτό που φαίνεται και στον πιο κάτω πίνακα είναι ότι τα έσοδα για το πρώτο εξάμηνο του 2022 ακολουθούν ανοδικές τάσεις.

ΠΕΡΙΟΔΟΣ

2019

2022

Μεταβολή %

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

39.6

28.2

-28.8

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

52.4

39.6

-24.4

ΜΑΡΤΙΟΣ

96.6

69.1

-28.5

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

186.6

185.1

-0.8

ΜΑΪΟΣ

277.6

221.0

-20.4

ΙΟΥΝΙΟΣ

350.4

292.7

-16.5

ΣΥΝΟΛΟ

1,003.2

835.7

-16.7%.

 

Το έδαφος που πρέπει να καλυφθεί
Όσον αφορά την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2022, τα έσοδα από τον τουρισμό υπολογίζονται σε €835,7 εκατ. σε σύγκριση με €258,8 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2021, καθώς και €122,0 εκατ. την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2020.

Συγκρίνοντας με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, έχουμε ένα σύνολο εσόδων ύψους €1,003.2 εκατ., με μία διαφορά περίπου 16.7%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, κατά την περίοδο Ιανουάριος – Δεκέμβριος 2019, είχαν καταγραφεί €2,683.0 εκατ., ενώ για την αντίστοιχη περίοδο το 2020, τα έσοδα έπεσαν στα €392 εκατ. και το 2021 ανήλθαν στα 258.8 εκατ.


Αισιόδοξα μηνύματα από τις αφίξεις
Εάν λάβουμε υπόψη ότι οι αφίξεις κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2022 κάλυψαν τα τρία τέταρτα των αφίξεων κατά την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2019, οι επόμενοι μήνες του φετινού καλοκαιριού φαίνεται να στέλνουν θετικά μηνύματα. Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2022 οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν στις 849,058. Ο αριθμός αυτός αποτελεί το 75.72% των αφίξεων του 2019 και είναι σαφέστατα πιο υψηλός από την διετία της πανδημίας 2020-2021 συνδυαστικά. Επομένως, εάν και το τρίμηνο του φετινού καλοκαιριού, ακολουθήσει την ίδια τάση, τότε και τα έσοδα θα είναι αυξημένα.

Ωστόσο, ο παράγοντας πληθωρισμός και οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, που σαφέστατα έχουν ενσωματωθεί σε όλη τη βιομηχανία του τουρισμού, φέρνουν και αυξημένα έσοδα. Παρόλα αυτά, αυτό το γεγονός δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αντιστοιχεί και σε αυξημένα κέρδη, ένα ληφθούν υπόψη βεβαίως και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ξενοδοχειακός κλάδος.

Δειτε Επισης

Νέος πρόεδρος της ΕΤΑΠ Πάφου για την διετία 2025-2027 ο Μιχάλης Μίτας
Το εστιατόριο «Το Ελληνικό» στην Έγκωμη… ψήνει αλλιώς
«Αποκαλύφθηκε» το Palm Beach Resort...Με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση παρουσίασης του έργου (pics)
Η μεγάλη νικήτρια του διαγωνισμού «Scan & Win» της Emirates-Mια μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία στο Ντουμπάι
Μαρίνα Αγίας Νάπας και Μαρίνα Παραλιμνίου σε κοινή γραμμή πλεύσης...Υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας
Η φιλοσοφία του Palm Beach Resort...Η αρχιτεκτονική, ο εσωτερικός σχεδιασμός και ένα έργο που αλλάζει την Λάρνακα
Θάνος Μιχαηλίδης: Ανοίγει το καλοκαίρι του 2026 το Palm Beach Resort-Μεγάλη τιμή η συνεργασία με την Premium Access
Shaul Keinan: Συνήθως βλέπουμε αριθμούς και επενδυτική δυναμική, αλλά...Η πραγματική αξία του Palm Beach Resort
Bean Bar: Απογειώνει το καλοκαίρι με τέσσερις 100% χυμούς φρούτων
Lordos Hotels: Αναμένει βελτιωμένα αποτελέσματα το πρώτο εξάμηνο και προχωρά σε καταβολή μερίσματος