Ενοχλημένοι οι Τ/κ παραγωγοί χαλλουμιού για τις εξελίξεις στο ΠΟΠ

Οι Τουρκοκύπριοι παραγωγοί χαλλουμιού εκφράζουν ανησυχία για την τροπή των εξελίξεων στην υπόθεση της εξαγωγής του χαλλουμιού ως προϊόν ΠΟΠ.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η «Κίμπρις Ποστασί» γράφει ότι το τουρκοκυπριακό «βιομηχανικό επιμελητήριο» εξέφρασε την ενόχληση που αισθάνονται οι Τ/κ παραγωγοί χαλλουμιού επειδή «η ελληνοκυπριακή πλευρά αποφασίζει μόνη της σε αυτό το θέμα».

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του «βιομηχανικού επιμελητηρίου», οι παραγωγοί χαλλουμιού συναντήθηκαν υπό την προεδρία του «προέδρου» του «επιμελητηρίου» Αλί Καματζίογλου για να αξιολογήσουν τις μονομερείς, όπως τις χαρακτηρίζει το δημοσίευμα, αποφάσεις που ελήφθησαν από το Υπουργείο Γεωργίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, τους γαλακτοπαραγωγούς και τους παραγωγούς χαλλουμιού σχετικά με το θέμα της κατοχύρωσης.

Κατά τη συνάντηση εκφράστηκε δυσφορία για το ότι οι αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν σχετικά με την κατοχύρωση του χαλλουμιού έγιναν χωρίς διαβούλευση ή συνεννόηση με τους Τουρκοκύπριους παραγωγούς και «αξιωματούχους».

Μετά τη συνάντηση, οι παραγωγοί τόνισαν ότι το χαλλούμι είναι ένα κοινό γεωγραφικό προϊόν και ότι τα όποια βήματα ή πρωτοβουλίες για το θέμα αυτό θα πρέπει να γίνουν από κοινού και δήλωσαν: «Έχουμε ίσα δικαιώματα με την ελληνοκυπριακή πλευρά στο χαλλούμι. Δεν είναι δυνατόν να της επιτρέψουμε να σφετεριστεί αυτό το δικαίωμά μας».

Επιστολή στην ΕΕ

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις στον παράνομο «Μπαϊράκ», ο κ. Καματζίογλου υποστήριξε ότι η τ/κ πλευρά δεν ενημερώνεται για τις εξελίξεις στο ζήτημα του χαλλουμιού δια μέσου του νομικού συμβούλου που παρακολουθεί το ζήτημα στις Βρυξέλλες. Η τ/κ πλευρά ετοιμάζεται να διαμαρτυρηθεί για αυτήν την εξέλιξη με μια επιστολή που θα έχει ως παραλήπτη την Ε.Ε.

Ο κ. Καματζίγλου αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον των Τ/κ παραγωγών χαλλουμιού για τη ρωσική αγορά.  Σύμφωνα με τον ίδιον, θα πραγματοποιηθεί μια επίσκεψη για το συγκεκριμένο εγχείρημα στα τέλη του Νοεμβρίου στη Ρωσία.

Δειτε Επισης

Οι οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής και ο σημαντικός ρόλος της ΚΤΚ για την ανοικοδόμηση από τα ερείπια
Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού GOLD: The 12th Invest Cyprus International Investment Awards
Bege: Ο νέος γαστρονομικός προορισμός του St Raphael Resort & Marina
«Να μην χρειαστεί να διακόψουμε την σύμβαση...»Ψάχνουν φως στο τούνελ του δρόμου Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς
Το σκληρό μέτρο που αποφεύγεται και πώς θα παρακολουθούνται οι μισθοί στην οικοδομική βιομηχανία
Ε.Ε.: Χαλλούμι ΠΟΠ και αύξηση εμπορίου μέσω Πράσινης Γραμμής στις προσπάθειες προετοιμασίας της επανένωσης
Ικανοποίηση συντεχνιών για συμφωνία πλαίσιο και αυξήσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα
Τι προνοεί η μεσολαβητική πρόταση Παναγιώτου για την οικοδομική βιομηχανία-Αναμένει απαντήσεις μέχρι την Τετάρτη
Δεν πιάνουν τα αεροδρόμια της Κύπρου τα... κενά αέρος λόγω Microsoft-Πιθανές καθυστερήσεις αφίξεων
Στα χέρια των κοινωνικών εταίρων η μεσολαβητική πρόταση Παναγιώτου για την οικοδομική βιομηχανία