Έβαλαν σε μπελάδες την εκταμίευση της πρώτης δόσης από ΣΑΑ

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή προειδοποίησε πως με την θέσπιση των νομοθετημάτων για μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα καύσιμα και στο ηλεκτρικό ρεύμα η Κυπριακή Δημοκρατία κινδυνεύει να εισέλθει σε περιπέτειες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ η νέα αναβολή των εκποιήσεων θέτει εν αμφιβόλω την εκταμίευση της πρώτης δόσης από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Μιλώντας ενώπιον της έκτακτης συνεδρίας της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, η οποία εξετάζει τις αναπομπές, ο κ. Παντελή είπε πως τα δύο νομοθετήματα που αφορούν στην κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα και στην κατάργηση του ΦΠΑ στους ρύπους στην τιμή του ρεύματος «αντιβαίνουν του κοινοτικού κεκτημένου και θα οδηγήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε νέες περιπέτειες». Υπενθύμισε την επιστολή της Κομισιόν της 27ης Ιουλίου η οποία χαρακτηρίζει «προβληματικά» τα δύο νομοθετήματα και ζητά τη διόρθωση της κατάστασης στη βάση του κοινοτικού κεκτημένου.

Υπενθύμισε πως η Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα συνολικής επίπτωσης €350 εκατ. (περιλαμβανομένων και των τελευταίων επιδοτήσεων για κάλυψη των νέων αυξήσεων στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος), προσθέτοντας πως με τα δύο νομοθετήματα θα υπάρξει νέος αντίκτυπος πέραν των €100 εκατ., κάτι που θα μειώσει τα δημόσια έσοδα σε μια περίοδο επιβράδυνσης της οικονομίας, επηρεάζοντας την ικανότητα της Δημοκρατίας για άσκηση κοινωνικής πολιτικής στη συνέχεια.

Κινδυνεύει η εκταμίευση

Αναφορικά με το νόμο για τη νέα αναβολή των εκποιήσεων, ο κ. Παντελή είπε μεταξύ άλλων πως η εν λόγω αναστολή «δεν αφήνει περιθώριο εφαρμογής του νέου νομοθετικού πλαισίου που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή που αφορά την ενίσχυση του πλαισίου εποπτείας των εταιρειών διαχείρισης πιστώσεων», που ήταν το 14ο ορόσημο για υποβολή του αιτήματος για πρώτη εκταμίευση από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) ύψους €85 εκατ.

«Στην ουσία καθιστά το εν λόγω πλαίσιο μη εφαρμόσιμο και η εν λόγω αναστολή θα τύχει αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα πλαίσια αξιολόγησης του οροσήμου 14 και για το κατά πόσον έχουμε επιτύχει το εν λόγω ορόσημο», είπε, προσθέτοντας πως κατά την αξιολόγηση ενδέχεται να θεωρήσει ότι η εν λόγω αναστολή επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εν λόγω πλαισίου και την εφαρμογή του ΣΑΑ εννοώντας τις εκταμιεύσεις του Σχεδίου».

Βουλευτές εξέφρασαν διαφωνία με την ερμηνεία που δίνει το ΥΠΟΙΚ στην επιστολή της Κομισιόν. Το ΑΚΕΛ δήλωσε ήδη ότι θα απορρίψει την αναπομπή, ενώ μέλη της επιτροπής πλην του ΔΗΣΥ άφησαν αιχμές κατά των αναπομπών.

Δειτε Επισης

Η more.com στην οικογένεια χορηγών του FIBA EuroBasket 2025
Οι οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής και ο σημαντικός ρόλος της ΚΤΚ για την ανοικοδόμηση από τα ερείπια
Ε.Ε.: Χαλλούμι ΠΟΠ και αύξηση εμπορίου μέσω Πράσινης Γραμμής στις προσπάθειες προετοιμασίας της επανένωσης
Ικανοποίηση συντεχνιών για συμφωνία πλαίσιο και αυξήσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα
Απαντά στις ανησυχίες για τις αυξήσεις στο δημόσιο το Υπ. Οικονομικών-Στόχος η βιωσιμότητα του κρατικού μισθολογίου
Ανδρέας Αλέξη: Οι επιπτώσεις στην οικονομία από την γήρανση του πληθυσμού και οι επείγουσες μεταρρυθμίσεις
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αυξήσεις στο δημόσιο ο επιχειρηματικός κόσμος -Οι μεγάλες ανησυχίες
Ανησυχία ΚΕΒΕ για τη διόγκωση του κρατικού μισθολογίου-Κίνδυνος να καταστεί μη βιώσιμο
Με αμελητέα κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ
Εξορθολογισμό του ρυθμού αύξησης του κρατικού μισθολογίου ζητά η ΟΕΒ-«Να μην επιστρέψουμε στα παλιά»