Powered by

Κλίμα: Τα βρήκαν σκούρα, αλλά θα επενδύσουν οι κυπριακές εταιρείες

Μπορεί η πλειοψηφία των κυπριακών επιχειρήσεων να μην έχουν επενδύσει ακόμα σε μέτρα για το κλίμα, εντούτοις όλο και περισσότερες σχεδιάζουν στο μέλλον να πραγματοποιήσουν τέτοιου είδους επενδύσεις.

Την ίδια ώρα, τόσο το ενεργειακό κόστος όσο και η έλλειψη χρηματοδότησης αποτελούν τα βασικά εμπόδια για τις επενδύσεις και τις δραστηριότητες των κυπριακών εταιρειών.

Όπως προκύπτει από την τελευταία Έρευνα Επενδύσεων της ΕΤΕπ (EIBIS), στην Ελλάδα, μόλις το 27% σχεδιάζει να επενδύσει σε μέτρα για το κλίμα, ενώ το 17% έχει ήδη επενδύσει.

Διαβάστε ακόμα: 

Λιανεμπόριο: Οι πεσμένοι τζίροι της πανδημίας σε αριθμούς (πίνακες) 

Οι ξένοι επενδυτές δίνουν ώθηση στην αγορά ακινήτων

Το 40% σχεδιάζουν πράσινες επενδύσεις
Αξίζει να αναφερθεί, όμως, ότι η Κύπρος και η Ιρλανδία παρουσιάζουν ακόμη χαμηλότερα ποσοστά ως προς το μερίδιο των εταιρειών που επενδύουν, αλλά υψηλότερα ποσοστά, περίπου τέσσερις στις δέκα, ως προς τις επιχειρήσεις που αναφέρουν ότι σχεδιάζουν να κάνουν επενδύσεις στο μέλλον.

Εξάλλου, με βάση τη συγκεκριμένη έρευνα, η Ελλάδα και η Κύπρος συγκαταλέγονται επίσης στις χώρες της Ε.Ε. με το χαμηλότερο μερίδιο εταιρειών που επενδύουν στην ενεργειακή απόδοση, με τα ποσοστά και των δύο να κυμαίνονται περίπου στο 25%. Η έρευνα εντοπίζει πολλούς παράγοντες, οι οποίοι θα μπορούσαν να απομακρύνουν την εστίαση των εταιρειών από τις επενδύσεις για το κλίμα.

Αγκάθια το ενεργειακό κόστος και η χρηματοδότηση
Μεταξύ άλλων, τόσο οι ελληνικές όσο και οι κυπριακές επιχειρήσεις είναι πιο πιθανό (σε ποσοστό άνω του 80%) να θεωρούν ότι το ενεργειακό κόστος αποτελεί εμπόδιο για τις επενδύσεις, ενώ και στις δύο χώρες ένα υψηλό ποσοστό εταιρειών αναφέρει ότι η διαθεσιμότητα χρηματοδότησης αποτελεί εμπόδιο για τις δραστηριότητές τους.

Τονίζεται ότι πάνω από το 90% των ελληνικών και κυπριακών επιχειρήσεων δηλώνουν ότι η αβεβαιότητα για το μέλλον αποτελεί εμπόδιο.

Όσον αφορά τους κλιματικούς (φυσικούς) κινδύνους, στην Ελλάδα και στην Κύπρο περίπου έξι στις δέκα επιχειρήσεις νιώθουν ευάλωτες και εκφράζουν ανησυχία απέναντι σε αυτούς τους κινδύνους.
 

Πανευρωπαϊκή τάση
Σημειώνεται ότι σε όλη την Ε.Ε., το 43% των επιχειρήσεων επενδύουν σε μέτρα για το κλίμα και ακόμη περισσότερες σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν επενδύσεις αυτού του είδους,

Το μερίδιο των εταιρειών οι οποίες επένδυσαν σε μέτρα για το κλίμα εντός του 2021 ήταν οριακά πιο χαμηλό από το 45% που καταγράφτηκε το 2020, κάτι που ενδέχεται να οφείλεται στις επιπτώσεις που είχε η πανδημία COVID-19 στα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων.

Βέβαια, σε ό,τι αφορά το μέλλον, το 46% των επιχειρήσεων της ΕΕ προτίθεται να υλοποιήσει τέτοιες επενδύσεις, ποσοστό που συνιστά σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το 38% που καταγράφτηκε το 2020.

Δειτε Επισης

Στ. Δημητρίου: Πολυεπίπεδα τα οφέλη από την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν-Ισχυρός μοχλός ανάπτυξης
Κυριάκος Κακουρής: Συζητήσεις με ΑΗΚ για δάνειο προς αναβάθμιση του δικτύου της-Η θέση ΕΤΕπ για GSI και τερματικό
ΑΤΑ, κατώτατος, συμβάσεις και απεργίες-Τα καυτά εργασιακά θέματα της χρονιάς που πέρασε και ο κομβικός ρόλος της ΟΕΒ
Scope Ratings: Σταθερές προοπτικές για κυπριακή οικονομία-Ευάλωτη στην κλιμάκωση παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων
Σταύρος Σταύρου, Ευγένιος Ευγενίου και Βαλεντίνος Πολυκάρπου...Μόνο θετικά από την ένταξη στη ζώνη Σένγκεν
Μικρή άνοδος την Παρασκευή στο ΧΑΚ
Συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος-Περιορίστηκε στα €6 εκατ. το δ'΄τρίμηνο του 2024
Από διαφορετικές αφετηρίες για την ΑΤΑ-«Ο θεσμός είναι αναχρονιστικός και χρήζει βελτίωσης ή αντικατάστασης»
Μισθολογικές αυξήσεις και βελτίωση ωφελημάτων διεκδικούν οι ωρομίσθιοι-Το μήνυμα προς την Κυβέρνηση
Υλοποιούνται με επικαιροποιημένους στόχους μέτρα για πράσινη κινητικότητα-Η διαβεβαίωση του Υπουργείου Μεταφορών