Οι ξένοι επενδυτές δίνουν ώθηση στην αγορά ακινήτων

Περαιτέρω ώθηση στη ζήτηση πολυτελών κατοικιών και όχι μόνο, τόσο για αγορά όσο και για ενοικίαση, εκτιμά ότι θα δώσουν οι νέες φορολογικές ελαφρύνσεις που προωθεί το κράτος στα πλαίσια του international headquartering (σ.σ. με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή που διευκολύνει την προσέλκυση ξένων επαγγελματιών και των οικογενειών τους στην Κύπρο), η Κεντρική Τράπεζα.   

Συγκεκριμένα, στην έκθεσή της για τον Δείκτη Τιμών Κατοικιών το πρώτο τρίμηνο του 2022, η Κεντρική Τράπεζα υποδεικνύει πως ήδη η προσπάθεια που καταβάλλεται από τον περασμένο Οκτώβριο για προσέλκυση και εγκατάσταση των γραφείων διοίκησης εταιρειών, κυρίως υψηλής τεχνολογίας, στην Κύπρο, έχει αποδώσει καρπούς, όπως διαφαίνεται από τον υψηλό ετήσιο ρυθμό αύξησης της ζήτησης από ξένους επενδυτές.

Διαβάστε ακόμα: 

Κλίμα: Τα βρήκαν σκούρα, αλλά θα επενδύσουν οι κυπριακές εταιρείες 

Λιανεμπόριο: Οι πεσμένοι τζίροι της πανδημίας σε αριθμούς (πίνακες) 

Ενδεικτικά περί τούτου είναι πρόσφατα στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας (ΤΚΧ) τα οποία παρατίθενται στην έκθεση, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των πωλητήριων εγγράφων κατέγραψε αύξηση το πρώτο τρίμηνο του 2022 κατά 51,6%, σε ετήσια βάση (3.009 σε σύγκριση με 1.985), σε σχέση με την οριακή μείωση την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Κατά το υπό εξέταση τρίμηνο σημειώθηκε αύξηση 23,8% σε ετήσια βάση στη ζήτηση από εγχώριους αγοραστές (1.732 σε σύγκριση με 1.399) και αύξηση της τάξης του 117,9% στη ζήτηση από ξένους επενδυτές (1.277 σε σύγκριση με 586). 

 

 

 

Όπως σημειώνει στην έκθεσή της η Κεντρική Τράπεζα, πέρα από την ενίσχυση στη ζήτηση γραφειακών χώρων, η μετεγκατάσταση ξένων εταιρειών στην Κύπρο αυξάνει και τη ζήτηση σε οικιστικές μονάδες, εφόσον αριθμός του προσωπικού τους θα εγκατασταθεί μακροπρόθεσμα στην Κύπρο.

Συναφώς, όπως επισημαίνει, σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις από ειδικούς της αγοράς ακινήτων, το τελευταίο διάστημα διαφαίνεται ενισχυμένο ενδιαφέρον από εταιρείες και άτομα για μετεγκατάστασή τους στην Κύπρο, που προέρχονται κυρίως από γεωπολιτικά ασταθείς περιοχές, αναδεικνύοντας την Κύπρο ως ένα σταθερό επιχειρηματικό κόμβο.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως εκτιμά, ο πόλεμος στην Ουκρανία ενδεχομένως να δημιουργήσει ζήτηση στην αγορά ακινήτων από επιχειρηματίες και επενδυτές από τη Ρωσία και Ουκρανία, που αναζητούν εναλλακτική έδρα στο εξωτερικό, επιλέγοντας την Κύπρο λόγω του ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος, των προαναφερθέντων φορολογικών διευκολύνσεων και των υφιστάμενων εμπορικών σχέσεων με τις δύο χώρες.

Οι προκλήσεις

Παρά τα πιο πάνω πάντως, εκτίμηση της Κεντρικής Τράπεζας αποτελεί ότι ο τομέας των ακινήτων αναμένεται να συνεχίσει να αντιμετωπίζει προκλήσεις, την ώρα που η αστάθεια και η αυξημένη αβεβαιότητα των τελευταίων δύο ετών, ως απόρροια της πανδημίας, της διατάραξης των διεθνών εφοδιαστικών αλυσίδων και της αύξησης του κατασκευαστικού κόστους, όπως και οι επιπτώσεις του πολέμου, αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά την πορεία της κατασκευαστικής δραστηριότητας, ενώ ταυτόχρονα δρουν αυξητικά στις τιμές των ακινήτων.

Το κατασκευαστικό κόστος 

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το κατασκευαστικό κόστος, η Κεντρική Τράπεζα επισημαίνει πως ο δείκτης τιμών κατασκευαστικών υλικών, ο οποίος δημοσιεύεται από την Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου(ΣΥΚ), καταγράφει τα τελευταία έξι τρίμηνα συνεχόμενες αυξήσεις. 

 

Συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο του 2022 οι τιμές κατασκευαστικών υλικών κατέγραψαν ετήσια αύξηση 17,7%, με τη μεγαλύτερη αύξηση να εντοπίζεται κυρίως στα μέταλλα, αφού σύμφωνα με στοιχεία της ΣΥΚ ο δομικός χάλυβας και το σίδηρο σημείωσαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 ετήσια αύξηση 46% και 38%, αντίστοιχα.

Όπως επιπλέον τονίζει η Κεντρική Τράπεζα, οι πληθωριστικές πιέσεις που συνδέονται με τις πρόσφατες πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία έχουν αυξήσει το κόστος των επιχειρήσεων στην κατασκευαστική βιομηχανία, οι οποίες για να αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα αναμένεται να συμπιέσουν τα κέρδη τους, ενώ παράλληλα ενδέχεται μέρος του αυξημένου κόστους να μετακυληθεί στις τιμές των νέων κατοικιών.

Αρνητική επίδραση στην αγορά ακινήτων, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, ενδέχεται να έχει και η αύξηση στο κόστος του δανεισμού, λόγω ενδεχόμενης ανόδου των επιτοκίων, ενώ ο βαθμός στον οποίο θα επηρεαστεί η ζήτηση στην αγορά ακινήτων, μέσω μείωσης του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών, θα εξαρτηθεί από παραμέτρους, όπως, η διάρκεια του πολέμου και των κυρώσεων, η πορεία της πανδημίας, κ.α.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας ωστόσο, η σταδιακή ενίσχυση των ξένων, αλλά και εγχώριων επενδύσεων, η δρομολόγηση και επιτάχυνση σημαντικών έργων υποδομής και η δυναμική του τουρισμού, δύνανται να λειτουργήσουν υποστηρικτικά στη ζήτηση.

Δειτε Επισης

Πράσινο Υπουργικού για αλλαγές στα σχέδια για πρόσφυγες-Οριζόντια αύξηση €5.000 στα εισοδηματικά κριτήρια
Σταθεροποιούνται οι τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Νοέμβριο
Η εξέλιξη του κέντρου της Λευκωσίας: Ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις και μεγάλα έργα ανάπτυξης (video)
Οικοδομική άδεια σε 48 εργάσιμες ώρες για αναπτύξεις χαμηλού ρίσκου με αίτηση πριν την 1η Ιουλίου 2024
The Lighthouse: Ένα σύγχρονο ορόσημο στη Λεμεσό (pics&video)
Στα σκαριά σύνθετη και μεγάλου βεληνεκούς ανάπτυξη στη Λεμεσό-Τι προνοεί το master plan
Αλέξεης Βαφεάδης: Ανάθεση διαχείρισης της μαρίνας Λάρνακας στο CMMI σε τρεις μήνες
«Άκυρο» στην διαμαρτυρία για το λιμάνι και την μαρίνα Λάρνακας-Πάνε στον Πρόεδρο με ανοιχτή ατζέντα οι τοπικοί φορείς
Οικιστικά ακίνητα διαθέτει προς πώληση η AstroBank
Guru: Παραδόθηκαν οι πρώτες κατοικίες του πολυτελούς resort των Πλατρών (photos)