Powered by

ΕΤΕΠ: 15 χρόνια πράσινα ομόλογα με κορυφαίες βιώσιμες επενδύσεις

Πριν από 15 χρόνια (στις 5 Ιουλίου 2007), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) εξέδωσε το πρώτο ομόλογο για την κλιματική αφύπνιση (CAB), το οποίο αποτέλεσε το πρώτο πράσινο ομόλογο στον κόσμο. Έκτοτε, η παγκόσμια αγορά πράσινων ομολόγων έχει ξεπεράσει, αθροιστικά, το όριο του 1,5 τρισ. ευρώ. Παράλληλα, έχουν εκδοθεί κοινωνικά ομόλογα και ομόλογα βιωσιμότητας (SAB) αξίας περίπου 720 δισ. ευρώ.

Σήμερα, η ΕΤΕπ είναι η μεγαλύτερη πολυμερής αναπτυξιακή τράπεζα που εκδίδει πράσινα ομόλογα, με περίπου 50 δισ. ευρώ CABs και 9 δισ. ευρώ SABs σε 22 νομίσματα. Την περίοδο 2019-2022, το μερίδιο αυτών των ομολόγων επί του συνόλου των ομολόγων που εξέδωσε η ΕΤΕπ αυξήθηκε από 7% σε 27%, γεγονός που καταδεικνύει τη σταδιακή ευθυγράμμιση του δανεισμού βιωσιμότητας της ΕΤΕπ με τον Κανονισμό Ταξινόμησης της ΕΕ.

«Από το 2007, η ΕΤΕπ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των πράσινων χρηματοπιστωτικών αγορών. Μετατρέποντας τα πράσινα ομόλογα από εξειδικευμένο προϊόντα σε πιο σύνηθες, συνδυάσαμε τη βιώσιμη χρηματοδότηση με τα βιώσιμα έργα τα οποία αξιοποιούν τα χρήματα των επενδυτών προς όφελος του δημίου συμφέροντος», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Werner Hoyer.

Δειτε Επισης

Υποβάθμισε σε Aa1 το αξιόχρεο των ΗΠΑ ο Moody’s-Οργισμένη αντίδραση από την αμερικανική προεδρία
Εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ για την ευρωζώνη-Άγγιξε τα €36,8 δις τον Μάρτιο
Στο 7,4% αυξήθηκε η ανεργία στη Γαλλία το πρώτο τρίμηνο του 2025
Δασμοί 30% στην Κίνα μέχρι τα τέλη του 2025-Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
Oxford Economics: Διαχειρίσιμες προς το παρόν οι επιπτώσεις των δασμών στον εφοδιασμό της Ευρωζώνης
Σχέδιο εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε. και ΗΠΑ-Τι αλλάζει στην πρόταση των Βρυξελλών
Βιομηχανική παραγωγή: Ισχυρή άνοδος στην Ευρώπη τον Μάρτιο, πτώση 4,6% στην Ελλάδα
Ευρωζώνη: Αύξηση 0,3% για το ΑΕΠ και την απασχόληση το α’ τρίμηνο
Εμπορική συμφωνία με μηδενικούς δασμούς προτείνει στις ΗΠΑ η Ινδία
Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η ανάπτυξη στη Βρετανία-Στο +0,7% το πρώτο τρίμηνο