Ανάπτυξη στρατηγικής αρχηγίας

Η καινοτομία χρειάζεται μια σαφή στρατηγική, μια κατεύθυνση και μια δέσμευση στους πόρους. Η καινοτομία αφορά την ανάληψη κινδύνων, την είσοδο σε νέους και μερικές φορές ανεκμετάλλευτους χώρους. Το πάθος, η ορμή και η ενέργεια είναι κρίσιμα επιχειρηματικά χαρακτηριστικά, αλλά ενέχουν τον κίνδυνο να τα οδηγήσουμε σε λάθος κατεύθυνση.

Η καινοτομία χρειάζεται στρατηγική. Αλλά εξίσου, πρέπει ένας επιχειρηματίας να κατέχει ένα βαθμό θάρρους και ηγεσίας, να κατευθύνει τον οργανισμό μακριά από αυτό που κάνουν όλοι οι άλλοι και αυτό που κάναμε πάντα και σε νέους χώρους. Οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες και οι καινοτόμοι οργανισμοί χρησιμοποιούν μια σειρά από δομές, εργαλεία και τεχνικές για να τους βοηθήσουν να δημιουργήσουν, να διατυπώσουν, να επικοινωνήσουν και να αναπτύξουν μια σαφή στρατηγική. Η βασική ερώτηση που πρέπει να απαντήσουν οι οργανισμοί είναι η εξισορρόπηση της προσαρμογής με την επιχειρηματική στρατηγική. Σε άλλη περίπτωση, η επερχόμενη καινοτομία βοηθά τον οργανισμό να επιτύχει τους στρατηγικούς στόχους που έχουν τεθεί, για παράδειγμα, το μερίδιο αγοράς, η ανάπτυξη και το περιθώριο κέρδους;

Μια τυπική προσέγγιση μπορεί να είναι η διεξαγωγή μιας ανταγωνιστικής ανάλυσης που εξετάζει τη θέση του οργανισμού όσον αφορά το περιβάλλον και τις βασικές δυνάμεις που δρουν στον ανταγωνισμό. Κατά τη διεξαγωγή μιας συστηματικής προσέγγισης, είναι σημαντικό να βασιστεί ένας οργανισμός σε πολλαπλές προοπτικές. Οι εξερευνήσεις του μέλλοντος μπορούν να κάνουν χρήση τεχνικών όπως η «τεχνολογική οδική χαρτογράφηση» για τον εντοπισμό πορειών δράσης που θα επιτύχουν ευρείς στρατηγικούς στόχους.

Το ζήτημα της ανάπτυξης στρατηγικής καινοτομίας για ένα οργανισμό είναι να επικοινωνήσει και να δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να πλαισιώσουν τις ενέργειές τους. Κατ' αρχήν, είναι δυνατό να κινητοποιηθούν τα περισσότερα άτομα στον οργανισμό για να συνεισφέρουν τις ιδέες και τη δημιουργικότητά τους προς τη συνεχή βελτίωση, αλλά στην πράξη, αυτό συχνά αποτυγχάνει.

Η αμφισβήτηση του τρόπου με τον οποίο ο οργανισμός βλέπει τα πράγματα μπορεί μερικές φορές να επιτευχθεί με την εισαγωγή εξωτερικών προοπτικών. Για παράδειγμα, για έναν οργανισμό υπάρχει ή όχι ανάγκη να σκεφτεί το αδιανόητο, να δημιουργήσει ένα νέο όραμα και να σκεφτεί τη μετάβαση σε άλλες εξειδικευμένες θέσεις προϊόντων;

Το ίδιο μοτίβο ισχύει και για τον αρχάριο επιχειρηματία. Αν δεν έχει την αίσθηση του επιτακτικού οράματος και την ικανότητα να μεταδώσει αυτό το πάθος σε άλλους, τότε είναι απίθανο να λάβει την υποστήριξη των εργαζομένων από το αρχικό στάδιο για την ιδέα τους. Ομοίως, είναι ακριβώς λόγω της προθυμίας τους να ωθήσουν τα σύνορα που γίνονται σε σημαντικές και συναρπαστικές αλλαγές που να επιτρέπει στο όραμα σταδιακά να υλοποιείται.

Η ξεκάθαρη στρατηγική ηγεσία και η κατεύθυνση μπορούν να δημιουργήσουν έναν καινοτόμο οργανισμό και θα επιτρέψουν τη δημιουργία δημιουργικών ιδεών, γεγονός που επιτρέπει την ανάπτυξη και την ανταλλαγή γνώσεων. Οι άνθρωποι μπορούν να αισθάνονται να λαμβάνουν κίνητρα και να ανταμείβονται ως αποτέλεσμα. Είναι επίσης σημαντικό για έναν οργανισμό να αξιοποιήσει τη δύναμη των δικτύων που δημιουργούν πλούσιες και εκτεταμένες συνδέσεις για να προσφέρει μια ροή καινοτομιών.

*BSc., MBA, MSc., DBA

Assistant Professor, Head of Hospitality and Tourism Department

Δειτε Επισης

Η απόφαση της ΕΚΤ να δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη δεν προκαλεί έκπληξη
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάτησε «στοπ» στις αναφορές βιωσιμότητας: Πώς πρέπει να το εκλάβουν οι επιχειρήσεις;
Οι δασμοί Τραμπ και η ανάγκη διαφύλαξης των εξαγωγών του χαλλουμιού ΠΟΠ
Η εναλλακτική των ακινήτων στους κλυδωνισμούς των χρηματαγορών λόγω δασμών
Ρυθμισμένο lobbying στην Κύπρο: Μια νέα θεσμική πραγματικότητα
Δασμοί και ανταγωνιστικότητα: Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει;
Startups & ΜμΕ στην Κύπρο: Προκλήσεις, ευκαιρίες και ο ρόλος του κατάλληλου συμβούλου
Μπορούν οι δασμοί του Τραμπ να διασώσουν την αμερικανική οικονομία από το δυσβάσταχτο χρέος;
Ευκαιρίες και προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης
Μειώνει η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης τη σημασία των soft skills;