Έλλη Ιωαννίδου: Τα ESG και η πρόκληση για τις μικρές επιχειρήσεις
06:30 - 24 Ιουλίου 2022
Μπορεί η Κύπρος να έχει σημειώσει πρόοδο σε ό,τι αφορά την πορεία της προς την επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, εντούτοις η απόδοσή της παραμένει κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Έχουμε αρκετό δρόμο ακόμα να διανύσουμε, σημειώνει η πρόεδρος του CSR Cyprus, Έλλη Ιωαννίδου.
Η συνέντευξη της Έλλης Ιωαννίδου δημοσιεύεται στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού IN Business, στο πλαίσιο του πολυσέλιδου αφιερώματος για τα ESG.
Διαβάστε ακόμη:
- Τι σημαίνει για τους δανειολήπτες η αύξηση επιτοκίου από την ΕΚΤ
- Πόσα εισέπραξε το κράτος από φόρους το 2021
- Νέος πύργος 110 μέτρων στη Λεμεσό (photos)
Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει η Κύπρος σε ό,τι αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη και πώς η πανδημία κι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν επηρεάσει την πορεία εφαρμογής των κριτηρίων;
Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, ο πόλεμος στην Ουκρανία παράλληλα με όλες τις συρράξεις ανά τον κόσμο, τις ασύλληπτες απώλειες ζωών και την καταστροφή φυσικού και πολιτιστικού πλούτου, προκάλεσε τριγμούς στην παγκόσμια οικονομία, επηρεάζοντας ασφαλώς και την πορεία της κυπριακής οικονομίας.
Κατά συνέπεια, η βιώσιμη ανάπτυξη τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας έχει κάνει, δυστυχώς, βήματα προς τα πίσω. Γι’ αυτό καλούμαστε, ν’ ανταποκριθούμε δυναμικά, μέσα από συντονισμένες προσπάθειες κράτους, ιδιωτικών φορέων και κάθε πολίτη μεμονωμένα, σε μία πληθώρα διαδοχικών προκλήσεων.
Όχι μόνο για να εξέλθουμε όσο το δυνατόν πιο αλώβητοι από τα νέα αυτά δεδομένα, πορευόμενοι σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, όσο και για ν’ ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις που έχουμε ως κράτος, για να δημιουργήσουμε και να διατηρήσουμε συνθήκες κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής αειφορίας.
Τι πρόοδος έχει επιτευχθεί στην Κύπρο για τη δημιουργία μιας οικονομίας υψηλής περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευθύνης;
Η Κύπρος έχει σημειώσει πρόοδο σε ό,τι αφορά την πορεία της προς την επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Όπως καταδεικνύει όμως το 2ο Voluntary Review, που εκδόθηκε πέρσι υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομικών, η απόδοσή μας παραμένει κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στους περισσότερους από τους στόχους. Έχουμε, λοιπόν, αρκετό δρόμο μπροστά μας μέχρι να πετύχουμε ό,τι ορίζουμε ως βιώσιμη ανάπτυξη, κάτι για το οποίο θα πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί.
Είναι έτοιμες οι κυπριακές επιχειρήσεις να υιοθετήσουν τα κριτήρια ESG, ειδικά αφού καταγράφεται καθυστέρηση σε σχέση με τις σχετικές απαιτήσεις της ΕΕ;
Ορισμένες μεγάλες κυπριακές επιχειρήσεις, λόγω της εξωστρέφειας που τους επιτρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση στο ευρωπαϊκό τοπίο, είναι σε καλύτερο δρόμο από ό,τι οι περισσότερες. Έχοντας κατακτήσει ένα σημαντικό βαθμό ωριμότητας, έχουν ήδη προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, ενσωματώνουν με επιτυχία στις εργασίες τους τα κριτήρια ESG, συμμορφώνονται με το κανονιστικό πλαίσιο, αναγνωρίζουν τα ρίσκα και τις ευκαιρίες που αναδύονται.
Πρόκληση παραμένει η επιτάχυνση του ρυθμού για τις μικρότερες κυπριακές επιχειρήσεις, που υιοθετούν τα κριτήρια ESG. Πρωταρχικό βήμα είναι να ενημερωθούν σωστά για το περιεχόμενό τους, να κατανοήσουν, δηλαδή, τι περιλαμβάνουν αυτά τα κριτήρια και γιατί αποτελούν μέσο για την εξασφάλιση βιώσιμης χρηματοδότησης και, συνακόλουθα, την πρόσβαση στις αγορές.
Δηλαδή, πώς τα ESG, ως ένα εργαλείο μέτρησης της απόδοσής τους, υπάγονται στο sustainability - στο S του ακρωνυμίου CSR -, όπως το ερμηνεύει το CSR Europe και υιοθετούμε, εμείς στο CSR Cyprus, ως ο εθνικός του εταίρος (Corporate Sustainability & Responsibility).
Τι πρέπει να προσέξουν οι εταιρείες, ώστε να μην πέφτουν στην παγίδα του greenwashing;
O όρος greenwashing παρουσιάστηκε τα τελευταία χρόνια σε παράλληλη ανάδειξη του όρου βιωσιμότητα και αναφέρεται στις ψευδείς, αβάσιμες μέχρι και παραπλανητικές δηλώσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα. Σημειώνεται ότι κάποιες φορές αυτό γίνεται ακούσια, λόγω άγνοιας και μη ορθής κατάρτισης.
Επιπλέον, η προβολή δράσεων εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας ως διαφήμιση και ως μάρκετινγκ αποτελεί μια πρακτική, που χαρακτηρίζεται ως greenwashing, αφού θέτει σε κίνδυνο την ίδια την εταιρική αξιοπιστία και έρχεται ως αποτέλεσμα μιας λανθασμένης και εν πολλοίς αναχρονιστικής ερμηνείας της ίδιας της έννοιας της εταιρικής υπευθυνότητας.
Η ανάδειξη δράσεων για στήριξη και ενίσχυση της κοινωνίας επιβάλλονται βάσει των κριτηρίων ESG και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) και πρέπει να αναδεικνύονται στο πλαίσιο αυτό ως παραδείγματα καλών πρακτικών με θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και το περιβάλλον, εάν και εφόσον, οι δράσεις εντάσσονται στη γενικότερη στρατηγική της επιχείρησης, στοχεύουν συγκεκριμένες και ουσιαστικές ανάγκες και δεν αποτελούν μεμονωμένες (ad-hoc) και χωρίς σύνδεση (engagement) κινήσεις.
Πώς η αποστολή και οι στόχοι σας έχουν βοηθήσει οργανισμούς σε όλη την Κύπρο να επιτύχουν ισορροπημένη κερδοφορία και βιώσιμη ανάπτυξη; Τι απαιτείται για την εκπαίδευση των πολιτών και των επιχειρήσεων και τι κάνει ο σύνδεσμος προς αυτή την κατεύθυνση;
Πέρα από την προώθηση, ανάπτυξη και εφαρμογή της εταιρικής βιωσιμότητας και υπευθυνότητας και την προβολή της τόσο προς τον επιχειρηματικό κόσμο όσο και προς το κοινωνικό περιβάλλον, επιδιώκουμε μέσα από ενημερωτικές δράσεις σε συνεργασία με κρατικούς φορείς, να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες για τη σημαντικότητα της βιώσιμης ανάπτυξης, ως μιας έννοιας - κλειδί για τη δική μας ευημερία και των μελλοντικών γενεών.
Επίσης, διοργανώνουμε σε ετήσια βάση σειρά από εκπαιδεύσεις, προκειμένου να παρέχουμε στα μέλη μας ενημέρωση για τις τελευταίες ευρωπαϊκές νομοθεσίες και εξελίξεις, τεχνογνωσία και εργαλεία, για να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν, να κατανοούν και να εφαρμόζουν με επιτυχία τις αρχές της βιωσιμότητας, της υπευθυνότητας και συνακόλουθα τα κριτήρια ESG.