Υπέρ της βαθμιαίας αύξησης των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ ο Ηροδότου

Υπέρ της βαθμιαίας αύξησης των βασικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) διατηρώντας ανοικτές τις επιλογές κινήσεων, τάχθηκε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου, τονίζοντας ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να εξετάζει τον αντίκτυπο της κάθε αύξησης και να δρα αναλόγως.

Σε δηλώσεις στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, στο περιθώριο του φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας, ο κ. Ηροδότου είπε ότι η ΕΚΤ εργάζεται για την ετοιμασία του εργαλείου αντιμετώπισης του κατακερματισμού που παρατηρείται στις αποδόσεις κρατικών ομολόγων στις αγορές, αλλά πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν τελικές αποφάσεις ακόμη.

Το μέσο αυτό, είπε, «θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο και ισχυρό για να είναι αποτελεσματικό αλλά να σχεδιαστεί κατά τρόπο που να αποφεύγει ζητήματα ηθικού κινδύνου».

Εκτίμησε εξάλλου ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να κορυφωθεί φέτος, με τα πιο πρόσφατα στοιχεία να καταδεικνύουν μείωση τον επόμενο έτος και υποχώρηση προς τον στόχο της ΕΚΤ (2%) το 2024.

Σε ερώτηση για το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, ο κ. Ηροδότου δήλωσε οπαδός της βαθμιαίας προσέγγισης και των ανοικτών επιλογών. Υπενθύμισε ότι η ομαλοποίηση της επεκτατικής πολιτικής ξεκίνησε τον Δεκέμβριο με την ανακοίνωση του τερματισμού του έκτακτου προγράμματος αγορών στοιχείων ενεργητικού για την πανδημία του Covid-19 (PEPP) και ακολούθως τον τερματισμό του προγράμματος APP τον Ιούλιο, ενώ η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι τον Ιούλιο θα γίνει η πρώτη αύξηση των επιτοκίων, για να ακολουθήσει νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο.

«Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε πόση αβεβαιότητα υπάρχει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και τις εκπλήξεις που εκδηλώνονται από την πλευρά των τιμών της ενέργειας», είπε.

«Συνεπώς θα προτιμούσα να αυξάνουμε τα επιτόκια βαθμιαία, ανακοινώσαμε μια αύξηση 25 μονάδων βάσης, να δούμε τις αντιδράσεις και τότε να προχωρήσουμε με συνακόλουθες αυξήσεις», ανέφερε, προσθέτοντας πως μια βαθμιαία προσέγγιση είναι καλή και για την οικονομία.

Σε ερώτηση αν ο κύκλος των αυξήσεων θα ολοκληρωθεί φέτος είπε πως για αυτό δεν φαίνεται ως το καλύτερο σενάριο για την Ευρωζώνη «και για αυτό είναι σημαντικό να δούμε τον αντίκτυπο της κάθε αύξησης και να αποφασίζουμε αναλόγως».

Περιορισμένες συνδέσεις με τη Ρωσία

Ερωτηθείς για τη διασύνδεση της κυπριακής οικονομίας με τη Ρωσία, ο κ. Ηροδότου είπε πως δεν υπάρχει εξάρτηση με τη ρωσική οικονομία. Ειδικότερα, είπε πως μόνο 4% των συνολικών καταθέσεων έχουν ως Ρώσους τελικούς δικαιούχους, ενώ μόλις το 0,7% των συνολικών δανείων ανήκουν σε Ρώσους.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μηχανές ΑΤΜ τοποθετήθηκαν σε Λιοπέτρι, Αυγόρου και Αχνα-Έξω από τα κτήρια των Κοινοτικών Συμβουλίων
Κεντρική Τράπεζα: Σημαντική πρόοδος στην στρατηγική για χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό στην Κύπρο
Η ψηφιακή ανθεκτικότητα στο επίκεντρο: Προετοιμασία για τη συμμόρφωση με τον κανονισμό DORA (video)
Συμφωνία σταθμός…Deal με Demetra-Logicom και πλώρη για το 100% της Ελληνικής Τράπεζας η Eurobank
Αλλάζει η ατζέντα των διεθνών αναλυτών για τις ελληνικές τράπεζες
Ξ. Κονομής: Η πορεία προς το Net Zero, οι προκλήσεις για τις επιχειρήσεις και ο στόχος του 8ου Business Leaders Summit
Α. Παπαθωμάς: Πόσα μπήκαν στο ταμείο από τις μετοχές της Τρ. Κύπρου και το ύψος των συνολικών εισπράξεων
Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που κατέχουν οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων
Καμπανάκι Λαγκάρντ για την αδράνεια της Ευρώπης στην ενοποίηση των κεφαλαιαγορών
Eurobank: Μνημόνιο συνεργασίας με J.P. Morgan Asset Management-Ο στόχος της πρωτοβουλίας