Κ. Λοΐζου: Σαν να υπάρχει μια συνομωσία για να πληγεί ο τουρισμός

Με τον πλέον παραστατικό τρόπο περιγράφει την κατάσταση που τα τελευταία χρόνια επικρατεί στην τουριστική βιομηχανία ο πρόεδρος της Louis plc, Κωστάκης Λοΐζου, κάνοντας λόγο για σειρά αρνητικών συμβάντων που επιφέρουν καίρια πλήγματα στον τουρισμό και χαρακτηρίζοντας την παρούσα περίοδο που διανύουμε, ως αναμφίβολα, την μεγαλύτερη κρίση μετά την καταστροφή του 1974.

Κορωνοϊός, πόλεμος στην Ουκρανία, έλλειψη προσωπικού, τεράστια αύξηση κόστους, πρόσφατα εικόνες χάους στα αεροδρόμια-κυρίως της Μεγάλης Βρετανίας-, είναι το σκηνικό εντός του οποίου, όπως αρκούντως ενδεικτικά σκιαγράφησε μιλώντας ενώπιον των μετόχων κατά τη γενική συνέλευση του συγκροτήματος ο κ. Λοΐζου, καλείται να λειτουργήσει η τουριστική βιομηχανία.  

Διαβάστε ακόμα:

Δύο πύργοι και νέο πεντάστερο ξενοδοχείο στη Λάρνακα (pics)

Εντατικές εργασίες για την ανάπλαση του παλιού ΓΣΠ (photos)

Το νέο πρόσωπο του πολυτελούς ξενοδοχείου Amathus (photos)

«Δεν ξέρω τι άλλο θα ζήσουμε φέτος, σαν να υπάρχει μια συνομωσία για να πληγεί ο τουρισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ σημειώνοντας πως «αυτή η χρονική περίοδος που διανύουμε είναι αναμφίβολα, μετά την καταστροφή του 1974, η μεγαλύτερη κρίση που περάσαμε», υπογράμμισε πως-ως εκ τούτου-εκείνο που έχει μεγάλη σημασία τώρα, πέραν της κερδοφορίας, είναι και η ρευστότητα.

Αισιοδοξία εν μέσω αβεβαιότητας

Υποδεικνύοντας πως οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία επηρεάζουν, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, αρνητικά τον τουρισμό κυρίως στην Κύπρο-αφού ένα μεγάλο ποσοστό των τουριστικών αφίξεων παραδοσιακά προέρχεται από τη Ρωσία αλλά και την Ουκρανία-, ο πρόεδρος της Louis plc έκανε λόγο πάντως για κρατήσεις στα ξενοδοχεία που αυτή τη στιγμή διαφαίνεται ότι προχωρούν με ικανοποιητικούς στην Κύπρο, αλλά κυρίως στην Ελλάδα. «Όπου φέτος», εκτίμησε, «εκτός απροόπτου, αναμένεται να είναι μια πολύ καλή χρονιά».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κωστάκης Λοΐζου εξέφρασε την πεποίθηση ότι το 2022 θα είναι καλύτερο από το 2021, για να τονίσει ωστόσο πως κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται σίγουρος για τις μετέπειτα εξελίξεις. Συναφώς μάλιστα, απαρίθμησε μια σειρά παραγόντων που ανεβάζουν τον βαθμό αβεβαιότητας για τα ξενοδοχεία, όπως οι κάθετες αυξήσεις του κόστους της ενέργειας, των τροφίμων και των υπηρεσιών, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στο φαινόμενο που παρατηρείται διεθνώς και αφορά στην έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στους τομείς του τουρισμού, του επισιτισμού, των αεροπορικών εταιρειών και γενικά των τουριστικών επιχειρήσεων.

Ανακαινίσεις και λειτουργία πεντάστερου

Με φόντο το περιβάλλον αυτό, και σε ό,τι αφορά ειδικά το συγκρότημα, ο κ. Λοΐζου είπε πως η Louis plc λειτουργεί για δεύτερη χρονιά την πεντάστερη ξενοδοχειακή μονάδα Asterion Suites & Spa στα Χανιά της Κρήτης, ενώ φέτος ξεκινά τη λειτουργία του εντελώς καινούργιου επίσης πεντάστερου Once in Mykonos.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον Κωστάκη Λοΐζου, έχει προχωρήσει με έργα εκτεταμένης ανακαίνισης και αναβάθμισης του ξενοδοχείου Mykonos Theoxenia, ενώ προγραμματίζεται για τον επόμενο χειμώνα μεγάλης κλίμακας ανακαίνιση στο ξενοδοχείο Louis Kerkyra Blue στην Κέρκυρα, το ένα από τα δύο ιδιόκτητα ξενοδοχεία του συγκροτήματος στο νησί.

Περαιτέρω, αξίζει να σημειωθεί, σε συνεργασία με άλλους στρατηγικούς εταίρους, η Louis plc προγραμματίζει να επενδύσει στην πράσινη ενέργεια και, συγκεκριμένα, σε φωτοβολταϊκά πάρκα, την ίδια ώρα που παρακολουθώντας τις τρέχουσες τάσεις, επενδύει στην τεχνολογία και την αυτοματοποίηση της λειτουργίας των ξενοδοχείων της.

Ο τομέας της κρουαζιέρας και η Celestyal Cruises

Αναφερόμενος στον τομέα της κρουαζιέρας, ο πρόεδρος της Louis plc επισήμανε πως καθυστερεί περισσότερο να ανακάμψει σε σχέση με εκείνο των ξενοδοχείων, ενώ συνεχίζουν να υπάρχουν προκλήσεις, οι οποίες όμως αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά.

Σε ό,τι αφορά ειδικά την Celestyal Cruises τόνισε πως δεν θεωρείται πλέον θυγατρική εταιρεία, αλλά συνδεδεμένη της Louis plc. Συγκεκριμένα, υπενθυμίζοντας ότι τον περασμένο Νοέμβριο υπήρξε κατάληξη σε συμφωνία με το μεγάλο διεθνές ιδιωτικό επενδυτικό ταμείο Searchlight Capital Partners για την ανακεφαλαιοποίηση της Celestyal Cruises Ltd και τη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας,  ο Κωστάκης Λοΐζου επισήμανε πως σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Searchlight παραχώρησε αρχικά στη Celestyal Cruises χρηματοδότηση ύψους €30 εκατ.

Η συμφωνία, σύμφωνα με τον ίδιο, προνοεί επιπλέον €10 εκατ. υπό μορφή πιστωτικών διευκολύνσεων αν παραστεί ανάγκη, καθώς και την παροχή πρόσθετης χρηματοδότησης μέχρι €30 εκατ., προς υποστήριξη των αναπτυξιακών σχεδιασμών της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης της ανανέωσης του στόλου της.

«Η Louis plc, μέσω της θυγατρικής της Louis Hotels, κατέχει τώρα το 40% και η Searchlight το 60% του κεφαλαίου στην Celestyal Cruises. Η Searchlight διόρισε επίσης την πλειοψηφία των μελών του διοικητικού συμβουλίου. Ως αποτέλεσμα αυτής της συναλλαγής, η Celestyal Cruises δεν θεωρείται πλέον θυγατρική εταιρεία, αλλά συνδεδεμένη της Louis plc», εξήγησε.

Τα αποτελέσματα 2021

Αναφορικά με τα αποτελέσματα του συγκροτήματος για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2021, η Louis plc κατέγραψε αύξηση στον κύκλο εργασιών 192,1% ή €44,9 εκατ. σε σύγκριση με €15,4 εκατ. κατά το 2020.

Η ενοποιημένη καθαρή ζημιά μετά τη φορολογία ανήλθε το 2021 στα €30,3 εκατ.

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Μηδενική ανοχή για πρακτικές που εκθέτουν την Κύπρο διεθνώς
Το αντίο Χρ. Αγκαστινιώτη… «Έφτασε η ώρα του αποχωρισμού, φεύγω με το κεφάλι ψηλά»
Χρ. Αγκαστινιώτης: Αυστηρή κριτική, προτάσεις και τεράστια ανησυχία για τη δυσφήμιση της Κύπρου
ΥΠΟΙΚ: Στις 101 οι πρόσθετες θέσεις στο δημόσιο
Γ. Παναγιώτου: Κατώτατος μισθός βάσει αναγκών κοινωνίας και δυνατοτήτων οικονομίας
G.A.P. Vassilopoulos Ltd: Σημαντικές αλλαγές στη μετοχική δομή
Εκποιήσεις: Στην Ολομέλεια τα νομοσχέδια για προστασία των δανειοληπτών
Νέα εποχή για τον ναυτικό τουρισμό με την ίδρυση Δικτύου Μαρίνων Ανατολικής Μεσογείου
Δεν πείστηκαν οι βουλευτές για την αγορά του κτηρίου της πρώην Λαϊκής από το κράτος
Μεγάλο ενδιαφέρον για το Ενοίκιο Έναντι Δόσης-Εκατοντάδες τηλέφωνα στην ΚΕΔΙΠΕΣ