Πόλεμος, πείνα και πανδημία προμηνύουν πλήγμα στις βιομηχανίες στην ΕΕ
10:11 - 02 Ιουνίου 2022
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο κατάλογος των απειλών για την Ευρώπη αυξάνεται, καθώς δίνει μάχες για την αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας και τη συνεχιζόμενη διακοπή που προκαλείται από την πανδημία του κορωνοϊού.
Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, από την πολιτική αναταραχή μέχρι τις χτυπημένες βιομηχανίες και την απειλή μιας μεταναστευτικής κρίσης, οι ευρωπαίοι ηγέτες αντιμετωπίζουν πολλές απειλές για τη σταθερότητα και την ευημερία της παλαιάς ηπείρου.
Πολιτική κατά του συστήματος
Ο πληθυσμός της Ευρώπης βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί αυξήσεις της τιμής της ενέργειας και των τροφίμων και ο πληθωρισμός καλπάζει. Μια μελέτη της ασφαλιστικής εταιρείας Allianz Trade θεωρεί ότι «τα χειρότερα έπονται» σε σχέση με τις τιμές των τροφίμων, με μέση αύξηση 243 ευρώ σε έναν ατομικό προϋπολογισμό τροφίμων ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Μεσοπρόθεσμα, η κρίση του κόστους ζωής θέτει απαιτήσεις στις κυβερνήσεις για να μετριάσουν ορισμένες από τις επιπτώσεις», δήλωσε ο Λόρενς Άλαν, διευθυντής της Country Risk Europe στην S&P Global Market Intelligence.
Οι Ευρωπαίοι μπορεί να στραφούν σε ριζοσπαστικές πολιτικές, ιδίως αν οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν μέτρα λιτότητας. Η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 ήταν «ο καταλύτης για την επέκταση της λεγόμενης πολιτικής κατά του συστήματος», δήλωσε ο Άλαν.
Στη Γαλλία, «οι τρεις κύριες πολιτικές δυνάμεις είναι τώρα το κέντρο, η άκρα αριστερά και η ακροδεξιά», δήλωσε η Αγκάθ Ντεμαρέ, διευθύντρια παγκόσμιων προβλέψεων στο The Economist Intelligence Unit (EIU).
Τόσο η άκρα αριστερά όσο και η ακροδεξιά στη Γαλλία έχουν καταστήσει την αγοραστική δύναμη κύριο θέμα τους κατά τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου και για τις επερχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.
Πλήγμα στις βιομηχανίες
Οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη ρωσική οικονομία στοχεύουν να κόψουν το εισόδημα της χώρας που χρηματοδοτεί τον πόλεμο, αλλά ακούσια βλάπτουν την οικονομία της Ευρώπης.
«Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας επιβαρύνουν κυρίως την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι επωφελείς για την Κίνα και δεν κοστίζουν τίποτα στις ΗΠΑ», δήλωσε ο πρώην πρεσβευτής της Γαλλίας στη Ρωσία Ζάν ντε Γκλινιαστί στο μηνιαίο French Journal of National Defense (RDN).
Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται σε ιδιαίτερα βαθιά νερά. Ήδη πληγείσα από ελλείψεις ημιαγωγών εξαιτίας των lockdown του κορωνοϊού, η αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας αντιμετωπίζει επίσης «ανοδικές τιμές, ιδιαίτερα σε μέταλλα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία», ανέφερε από την πλευρά της η Ντεμαρέ.
«Επιπλέον, είναι πολύ εκτεθειμένη στη ρωσική αγορά», πρόσθεσε.
Η Airbus αγοράζει το μισό τιτάνιο της από τη ρωσική εταιρεία VSMPO-Avisma, αλλά αναζητά εναλλακτικές. Η Boeing αγοράζει το ένα τρίτο του τιτανίου της από τη Ρωσία, αλλά είπε τον Μάρτιο ότι δεν θα συναλλάσσεται πλέον με την VSMPO.
Νάνοι μπροστά στην Κίνα από τη μια πλευρά και τις ΗΠΑ από την άλλη, οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες θα πρέπει να επενδύσουν μαζικά για να διατηρήσουν μια μορφή χρηματοοικονομικής αυτονομίας, που γίνεται πιο δύσκολη από την πίεση για αύξηση των αμοιβών για περιορισμό του πληθωρισμού.
Εν τω μεταξύ, η στρατηγική της Κίνας για μηδενικά κρούσματα, η οποία περιλαμβάνει γρήγορα lockdown, μαζικά τεστ και μακροχρόνιες καραντίνες για την προσπάθεια εξάλειψης των λοιμώξεων, έχει αυξήσει τις διαταραχές του παγκόσμιου εμπορίου.
Μεταναστευτική κρίση
Ο πόλεμος της Ουκρανίας και οι κυρώσεις της Δύσης στη Μόσχα διακόπτουν τις προμήθειες σιταριού, λιπασμάτων και άλλων αγαθών, επιδεινώνοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Αφρική και ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αυξημένη μετανάστευση, γράφει το πρακτορείο.
Σε περίπτωση τεράστιας εισροής, «διαφωνίες είναι στον ορίζοντα» μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που θα απηχούν την κρίση του 2015 που πυροδότησε η άφιξη Σύρων προσφύγων, είπε η Ντεμαρέ.
«Το θέμα θα εργαλειοποιηθεί πολιτικά από κάποια κινήματα», με αβέβαιες συνέπειες, είπε ο Άλαν, δείχνοντας την Ισπανία, όπου ένας εύθραυστος συνασπισμός βρίσκεται στην εξουσία και όπου αναμένονται γενικές εκλογές το 2023.
«Σε ένα πλαίσιο υψηλού πληθωρισμού, οι εντάσεις μπορούν να αναδιαρθρώσουν το ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο», δήλωσε η Ελβίρ Φαμπρί, ερευνήτρια για την Ευρώπη στο Ινστιτούτο Jacques Delors που εδρεύει στο Παρίσι.
Οι διαφωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών σχετικά με τον τρόπο χειρισμού του πολέμου κατά της Ουκρανίας σιγοβράζουν επίσης κάτω από την επιφάνεια, προστίθεται.
«Παρά τη συζήτηση για ευρωπαϊκή ενότητα, υπάρχουν ρήγματα, μπορούμε να το δούμε στα γεγονότα», δήλωσε ο Ζαν-Μαρκ Μπαλανσί, Γάλλος γεωπολιτικός αναλυτής και συγγραφέας του ιστολογίου Uncertain Horizons.
Η ΕΕ συμφώνησε νωρίτερα την εβδομάδα σε εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου, αλλά η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχική Δημοκρατία εξασφάλισαν εξαιρέσεις.
Πέρα από τον πόλεμο, οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ειδικότερα «αμφισβητούν έντονα τη γαλλογερμανική κυριαρχία, η οποία κινδυνεύει να διασπάσει την ΕΕ μακροπρόθεσμα», είπε ο Μπαλανσί.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ