Νέα διάλεξη της διαδικτυακής δράσης «Μίλα μου Ιστορικά»

Η σειρά διαδικτυακών διαλέξεων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, εμπλουτίζεται με το νέο επεισόδιο-διάλεξη, της Δρος Μαρίας Ματθαίου «Τα παραμύθια της Κύπρου από το Λαογραφικό  Αρχείο του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών», από την Παρασκευή 3 Ιουνίου.

 

Θεματική Διάλεξης:
Τα δημοσιευόμενα παραμύθια αντλούνται από το Λαογραφικό Αρχείο του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών. Η προσέγγιση των παραμυθιών γίνεται μέσω της διεθνώς αποδεκτής σήμερα μεθοδολογίας της ιστορικο-γεωγραφικής σχολής. Η μέθοδος αυτή επιτρέπει την αντιπαραβολή και την ανάδειξη των εντόπιων χαρακτηριστικών των παραμυθιών με την οικουμενική μορφή του παραμυθιού. Τα χαρακτηριστικά των κυπριακών παραλλαγών συνάδουν με τα χαρακτηριστικά των παραμυθιών του λοιπού ελληνικού χώρου.

Πρωταρχικός στόχος του προγράμματος παραμένει η δημοσίευση των κυπριακών παραλλαγών των λαϊκών παραμυθιών στην ολότητά τους, αφενός διασώζοντας τες στη μνήμη και αφετέρου παρέχοντας ένα ολοκληρωμένο συμπλήρωμα στον ελληνικό και κατ’ επέκταση στον διεθνή κατάλογο. Το πρόγραμμα προσπαθεί να αναπληρώσει κατά το δυνατόν το κενό που έχει δημιουργήσει η απώλεια των παραμυθάδων του παλιού καιρού και να αναδείξει τον άυλο θησαυρό, που φωλεύει στον λόγο των ανθρώπων.

 

Σύντομο βιογραφικό του ομιλητή:
Η Μαρία Ματθαίου γεννήθηκε στη Λευκωσία και κατάγεται από το Διόριος και τα Λιβερά Κερύνειας. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος και διδάκτωρ Φιλοσοφίας του ίδιου πανεπιστημίου με ειδίκευση στη Βυζαντινή Ιστορία. Έχει διεκπεραιώσει τις σπουδές της με υποτροφίες του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, του Ιαπωνικού ιδρύματος Sasakawa - Young Leaders Fellowship Found για την απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος και του ευρωπαϊκού προγράμματος Ηράκλειτος για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής.

 

Έχει διδάξει φροντιστηριακά μαθήματα στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί σε επιστημονικά προγράμματα του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών με θέμα τη Βυζαντινή Μικρά Ασία και σε προγράμματα του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέματα σχετικά με τη φορολογία και τη φοροαπαλλαγή την εποχή των Παλαιολόγων, την επιγραφική, τον στρατό και την οικονομία στη Μέση Βυζαντινή Περίοδο.

Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων στην Κύπρο και το εξωτερικό με θέματα σχετικά με την οικονομία της Εποχής των Παλαιολόγων. Σε συνεργασία με την Αργυρώ Ξενοφώντος έχει δημοσιεύσει δύο τόμους στη σειρά «Τα παραμύθια της Κύπρου από το Λαογραφικό  Αρχείο του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών», ενώ δύο νέοι τόμοι βρίσκονται ο ένας υπό εκτύπωση και ο άλλος υπό έκδοση. 

Από το 2006 υπηρετεί ως εκπαιδευτικός λειτουργός στη δημόσια Μέση Εκπαίδευση. Από το 2015 υπηρετεί με απόσπαση στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών.

Δειτε Επισης

Πετρολίνα: Διαχρονικός χορηγός της «Διαδρομής Αγάπης» και σύμμαχος του Συνδέσμου «Ένα Όνειρο Μια Ευχή»
Σύνδεσμος Ρευματοπαθών Κύπρου: Εκστρατεία για καλύτερη κατανόηση των νεανικών ρευματικών νοσημάτων
Θεαματική η έναρξη του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου Κύπρου-Αυλαία με Jan Fabre
Το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Κύπρου επιστρέφει με παραστάσεις ιδανικές για όλη την οικογένεια
Το «Hope For Children» φιλοξενεί συνάντηση ανταλλαγής καλών πρακτικών με την Κροατία στο Σπίτι του Παιδιού
ΠΑΣΥΚΑΦ: Συνεργασία με ECOMMBX-Εγκαινιάζει το Ambassadors of Life powered by ECOMMBX
Το αποκριάτικο πάρτι της Μαρίνας Αγίας Νάπας-Οι εκδηλώσεις και τα χάπενινγκ
Σειρά συμμετοχικών δράσεων για ενήλικες στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου
Με μια ξεχωριστή και πρωτότυπη εκδήλωση τo City of Dreams Mediterranean τίμησε πέραν των 150 συνεργατών του
Παρουσιάζει το όραμά του για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το Κούριον 2030