Στον αστερισμό της τετραήμερης εργασίας δειλά-δειλά η Κύπρος

Στον αστερισμό της τετραήμερης εργασίας, έστω και άτυπα, δείχνει να εισέρχεται δειλά-δειλά η Κύπρος, με επιχειρήσεις και οργανισμούς του ιδιωτικού τομέα να… δοκιμάζουν το νέο αυτό μοντέλο, που σε κάποιες εκ των χωρών του εξωτερικού δείχνει να κερδίζει ήδη έδαφος και να υιοθετείται.

Η εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας στη χώρα μας μέσα σε ένα θεσμοθετημένο πλαίσιο μοιάζει βεβαίως να έχει αυτή τη στιγμή αρκετή απόσταση ακόμη να διανύσει, ωστόσο, φαίνεται πως αργά ή γρήγορα η περί τούτου συζήτηση θα ανοίξει για τα καλά.

Ενδεικτική υπήρξε πρόσφατη τοποθέτηση του γενικού γραμματέα του ΚΕΒΕ Μάριου Τσιάκκη, ο οποίος προανήγγειλε τη διεξαγωγή μιας τέτοιας συζήτησης κατά τους επόμενους μήνες σε επίπεδο Επιμελητηρίων, ώστε το ΚΕΒΕ να ακούσει τις απόψεις των μελών του και να καταγραφούν τα υπέρ και τα κατά που διαβλέπουν. Μάλιστα, ο κ. Τσιακκής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ύπαρξης θετικών στοιχείων που πιθανόν να προκύψουν μέσα από την εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αν κάποιος νιώθει ότι έχει ένα τριήμερο ξεκούρασης, ενδεχομένως να είναι πιο αποδοτικός».

Διαβάστε ακόμα: 

Τι εισήγαγε η Κύπρος από Ρωσία και Ουκρανία λίγο πριν τον πόλεμο 

Ποιος είναι ο Ισραηλινός Gilad Shabtai που επενδύει στη Λεμεσό 

Πληρωμές με Visa ακόμα και για τις πιο μικρές αγορές 

Κυριάκος Νικολαΐδης: Γοργά αναπτυσσόμενος κλάδος τα συστήματα σκίασης 

Κατοικίες από €1.360 μέχρι €1.1 εκατ. στους πλειστηριασμούς Ιουνίου

Από πλευράς συντεχνιών από την άλλη, τουλάχιστον μέχρι προσφάτως, η τετραήμερη εργασία δεν ιεραρχείτο ψηλά στην κλίμακα των προτεραιοτήτων τους. Σχετική υπόδειξη του γενικού γραμματέα της ΣΕΚ Ανδρέα Μάτσα υπήρξε ότι το ζήτημα δεν είναι απλό και πως θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι προεκτάσεις του, αφού ενδεχομένως μια τέτοια εξέλιξη να δημιουργεί και αρνητικές προεκτάσεις στο συνταξιοδοτικό, επηρεάζοντας και το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ανεξαρτήτως των πιο πάνω, όπως έχει προαναφερθεί, μεγάλες εταιρείες και οργανισμοί  στο νησί μας κινούνται ήδη στον αστερισμό της τετραήμερης εργασίας.  

Ειδικότερα, την καθιέρωση τετραήμερης εργασίας για τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ανακοίνωσε προ ημερών η PwC Cyprus, στο πλαίσιο, σύμφωνα με τον οργανισμό, της διαρκούς προσπάθειάς του να προσφέρει τις καλύτερες εργασιακές συνθήκες στους ανθρώπους της.

Στη σχετική ανακοίνωση, η Άννα Λοΐζου, Συνέταιρος & Επικεφαλής Ανθρώπινου Δυναμικού της PwC Cyprus, ανέφερε ότι «η καινοτομία αυτή ενισχύει ακόμη περισσότερο το ευέλικτο και υβριδικό μοντέλο εργασίας που εφαρμόζουμε ως οργανισμός, ώστε ο καθένας να επιτύχει την εξισορρόπηση μιας υγιούς προσωπικής και επαγγελματικής ζωής».

Τετραήμερη εβδομαδιαία εργασία (4dw) ανακοίνωσε ότι εφάρμοσε και το δικηγορικό γραφείο Κώστας Μελάς & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε., διευκρινίζοντας μάλιστα ότι δεν θα γίνει οποιαδήποτε μείωση μισθού και θα λειτουργήσει με 8ωρο ωράριο (flexible) από τη Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη.

Στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, η δικηγορική εταιρεία τόνιζε πως εφαρμόζοντας το 4dw, στοχεύει στην αύξηση παραγωγικότητας της εργασίας, στην αφοσίωση και ικανοποίηση των υπαλλήλων της, καθώς και σε μια πιο ισορροπημένη ποιότητα ζωής μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής (work life balance). Περαιτέρω, υποδείκνυε ότι

με την εφαρμογή του 4dw, «οι εργαζόμενοι θα είναι πιο ξεκούραστοι, χαλαροί, βρίσκουν την εργασία πιο ικανοποιητική και φέρουν την σωστή συμπεριφορά στη δουλειά».

Επισημαίνεται πως το μοντέλο της τετραήμερης εργασίας εφαρμόζει από την 1η Απριλίου και η Ecommbx, με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Ιωάννη Γεωργούλα να δηλώνει πως η νέα τακτική αυξάνει την παραγωγικότητα των υπαλλήλων, καθότι διευκολύνονται με το νέο ωράριο και είναι όλοι ευχαριστημένοι.

Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργούλας, οι υπάλληλοι της εταιρείας εργάζονται από τις 8:30 π.μ. έως τις 17:30 μ.μ., έχοντας το δικαίωμα της επιλογής της ημέρας κατά την οποία θα πάρουν το ρεπό τους και που είναι, είτε η Δευτέρα είτε η Παρασκευή.

Και απεριόριστη άδεια…

Αξίζει να σημειωθεί εξάλλου ότι σε μια παράλληλη εξέλιξη, η εταιρεία συστημάτων τεχνολογίας Amdocs Κύπρου, ανακοίνωσε την έναρξη προγράμματος απεριόριστης άδειας ανάπαυσης μετ’ αποδοχών, με το οποίο επιτρέπει στους υπαλλήλους της με έδρα την Κύπρο να παίρνουν όση άδεια ανάπαυσης επιθυμούν.

Ο επικεφαλής της Amdocs Κύπρου, Γιάννης Τινής, στην ανακοίνωση της εταιρείας, περιγράφει την εν λόγω πολιτική ως «win-win».

«Οι απεριόριστες μέρες διακοπών δίνουν την ευκαιρία στο προσωπικό μας να περνούν περισσότερο χρόνο με τις οικογένειές τους, να τακτοποιούν προσωπικές δουλειές τους, να απολαμβάνουν τα χόμπι τους και γενικά να δημιουργήσουν μια θετική ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής», αναφέρει.

Και συνεχίζει: «Από την σκοπιά του εργοδότη γνωρίζουμε ότι δίνοντας στα μέλη της ομάδας μας την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τον προσωπικό τους χρόνο για τους ίδιους, την οικογένεια τους και στην ευημερία τους, θα τους δώσει τη δυνατότητα να προσφέρουν τον καλύτερό τους εαυτό στην εταιρεία».

Δειτε Επισης

Αναθεώρησε τις προοπτικές της Κύπρου από σταθερές σε θετικές ο Moody's-Πώς το βλέπει το Υπ. Οικονομικών
Εδώ θα κτυπά η καρδιά του EuroBasket-Η επένδυση στο «Σπύρος Κυπριανού» και η κληρονομιά που θα μείνει
Αναθεωρεί την εθνική βιομηχανική της πολιτική για να ευθυγραμμιστεί με την ευρωπαϊκή προσέγγιση η Κύπρος
Το όραμα και οι δράσεις του Γενικού Λογιστηρίου για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης δημόσιων πόρων
Στρατής Ματθαίου: Κοινή γραμμή σε σειρά θεμάτων χάραξαν οι οργανώσεις δημοσίου
Το τερματικό της DP World Limassol συνδράμει στο σχέδιο «Αμάλθεια»
Αρνητικός ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του Σύνθετου Προπορευόμενου Οικονομικού Δείκτη
Έρχεται ο Εμίρης του Κατάρ... Το πρόγραμμα και η ατζέντα των συζητήσεων με Χριστοδουλίδη
Ανησυχεί αλλά βλέπει φως στην άκρη του τούνελ για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας και τερματικό ο Κεραυνός
Βάζει την θηλιά στον λαιμό της Κύπρου για το 15% σε πολυεθνικές η Κομισιόν-Ένα βήμα πριν την παραπομπή στο Δικαστήριο της Ε.Ε.