Αγορά μεταχειρισμένου αυτοκίνητου: Πώς να αποφύγετε τις παγίδες

Τα τελευταία χρόνια, βλέπουν το φως τη δημοσιότητας ολοένα και περισσότερες υποθέσεις απάτης γύρω από την αγορά μεταχειρισμένων οχημάτων. Πρωταγωνιστές στις υποθέσεις αυτές είναι συνήθως επιτήδειοι πωλητές οχημάτων, οι οποίοι με διάφορα τεχνάσματα, ξεγελούν ανυποψίαστους αγοραστές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Συνήθη περίπτωση απάτης αποτελεί η μη καταβολή του ΦΠΑ για εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα, με αποτέλεσμα, σε αρκετές των περιπτώσεων, οι εκ των υστέρων ιδιοκτήτες των εν λόγω οχημάτων να βρίσκονται αντιμέτωποι με υψηλά πρόστιμα και δικαστικές διώξεις, χωρίς να φταίνε. Είναι γεγονός ό,τι η φοροδιαφυγή επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την αγορά μεταχειρισμένων οχημάτων, καθώς δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Γι’ αυτό και ο ενδιαφερόμενος αγοραστής θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικός, καθώς τα οχήματα για τα οποία δεν έχει καταβληθεί ο ΦΠΑ, πωλούνται συνήθως σε πολύ χαμηλότερες τιμές σε σχέση με αντίστοιχα της αγοράς.

Άξια, αναφοράς, είναι εξάλλου και η πρόσφατη υπόθεση με τα τρακαρισμένα αυτοκίνητα. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, οχήματα που φέρονται να εισήχθησαν στην Κύπρο χτυπημένα και τρακαρισμένα, ενεγράφησαν στην Κυπριακή Δημοκρατία ως μη χτυπημένα και καινούργια. Τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα, κατέληξαν στα χεριά ανυποψίαστων αγοραστών, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται πως τα αγόρασαν έναντι αρκετών χιλιάδων ευρώ, μη γνωρίζοντας το πραγματικό ιστορικό τους.

Περιπτώσεις απάτης, όπως οι προαναφερόμενες, δυστυχώς ενισχύουν τη δυσπιστία των καταναλωτών έναντι των επιχειρήσεων πώλησης μεταχειρισμένων οχημάτων και τη συγκεκριμένη αγορά ευρύτερα. Θα πρέπει, ωστόσο, να τονιστεί ότι η αγορά μεταχειρισμένων προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα. Μεταξύ άλλων δίνει στον υποψήφιο αγοραστή τη δυνατότητα να επιλέξει ακριβότερα μοντέλα και τύπους οχημάτων έναντι χαμηλότερης τιμής, προσφέρει οχήματα που έχουν δοκιμαστεί στο δρόμο και έχουν δείξει κατά πόσον αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε μηχανικά προβλήματα, ενώ δεν υπάρχει ο φόβος της σύντομης απώλειας της αξίας του οχήματος σε λίγο μόλις χρονικό διάστημα από την αγορά, όπως συμβαίνει με τα καινούργια αυτοκίνητα. Γι’ αυτό και οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές δεν θα πρέπει να φοβούνται να προχωρήσουν σε απόκτηση ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου, φτάνει να υιοθετήσουν τις κατάλληλες λύσεις προκειμένου να προστατευθούν από τυχόν απάτη σε βάρος τους.

Με «όπλο» το Bazaraki Car Check

Τους τελευταίους μήνες λειτουργεί και στην χώρα μας μια νέα, πρωτοποριακή για τα κυπριακά δεδομένα υπηρεσία, η οποία διασφαλίζει την αγορά ενός αξιόπιστου μεταχειρισμένου αυτοκίνητου. Πρόκειται για το Bazaraki Car Check, οι άνθρωποι πίσω από το οποίο μπορούν να ελέγξουν σε βάθος την κατάσταση ενός μεταχειρισμένου οχήματος, πριν ο ενδιαφερόμενος προχωρήσει σε αγορά του.

Η Υπηρεσία Bazaraki Car Check λανσαρίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, μετά από πολύχρονο σχεδιασμό και μελέτη. Αντίστοιχες υπηρεσίες λειτουργούν με επιτυχία στο εξωτερικό, προστατεύοντας τους εν δυνάμει αγοραστές από το ενδεχόμενο αγοράς ενός οχήματος που δεν ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις που έχουν θέσει και από τυχόν εξαπάτηση.

Αφού κληθούν από τον ενδιαφερόμενο αγοραστή, οι μηχανικοί του Bazaraki Car Check εξετάζουν εξονυχιστικά και με λεπτομέρεια το αυτοκίνητο. Ειδικότερα, διενεργείται διαγνωστικός έλεγχος σε όλους τους εγκεφάλους του οχήματος, χημικός έλεγχος στα υγρά και λιπαντικά του, έλεγχος σε όλα τα ηλεκτρικά μέρη, τα εξαρτήματα του κινητήρα και το αμάξωμα περιμετρικά. Ταυτόχρονα, γίνεται έλεγχος της βαφής, του κάτω μέρους και του εσωτερικού του αυτοκινήτου, των εγγράφων του, ενώ γίνεται, επίσης, δοκιμαστική οδήγηση (Test Drive). Συνολικά, στο κάθε αυτοκίνητο ελέγχονται περισσότερα από 200 σημεία με τη χρήση εξειδικευμένων τεχνικών εργαλείων.

Αφού γίνει ο απαραίτητος έλεγχος του οχήματος, ο πελάτης λαμβάνει μια λεπτομερή αναφορά σε σχέση με την κατάσταση του αυτοκίνητου. Ο έλεγχος πραγματοποιείται επί τόπου, σε οποιαδήποτε τοποθεσία ζητηθεί, από τους έμπειρους και καταρτισμένους μηχανικούς της Υπηρεσίας.

Η αναφορά ελέγχου που εκδίδει το Bazaraki Car Check προσφέρει στον εν δυνάμει αγοραστή τη δυνατότητα να γνωρίζει την πραγματική κατάσταση του αυτοκινήτου που τον ενδιαφέρει και συνεπώς να βρίσκεται σε θέση να διαπραγματευτεί την τιμή, έχοντας πλέον ενώπιον του τα απαραίτητα στοιχεία και τις πληροφορίες που χρειάζεται.

Για να μάθεις περισσότερα μπες τώρα στο https://carcheck.bazaraki.com/ και Checkαρε το!

Δειτε Επισης

Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή: Σε ποια προϊόντα αυξήθηκαν οι τιμές και σε ποια μειώθηκαν
UBS: Οι δασμοί Τραμπ θα μπορούσαν να μειώσουν την κινεζική ανάπτυξη κατά 50% (γράφημα)
Συντονιστική Επιτροπή Αγελαδοτρόφων: Το χαλλούμι ΠΟΠ φρέναρε τον ρυθμό ανάπτυξης των εξαγωγών
CP Herbalist: Προχωρά με νέο εργοστάσιο στη Λεμεσό-Επένδυση που φέρνει επέκταση (photos)
Κρίσιμη μέρα για την οικοδομική βιομηχανία.. Ανοίγει τα χαρτιά του για την συλλογική σύμβαση ο Παναγιώτου
«Αξιοπιστία»... made in China-Η καταγγελία της σύμβασης από CMC και η δικλείδα ασφαλείας της Κ.Δ. για «Προμηθέα»
Καταγγέλλει την CMC και τα μέλη της η ΕΤΥΦΑ-«Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι υποψίες μας...»
Δεν μιλούσαν για τερματισμό, αλλά μόνο για παράδοση του πλοίου οι Κινέζοι-«Δεν είναι κακά νέα»
Εξορθολογισμό του ρυθμού αύξησης του κρατικού μισθολογίου ζητά η ΟΕΒ-«Να μην επιστρέψουμε στα παλιά»
Aυξήσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσια τομέα μετά από 15 χρόνια και με έναρξη ισχύος τον Οκτώβριο