Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Ακόμα μια υπόθεση πολιτογράφησης ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας

Ακόμα μια υπόθεση που αφορά σε πολιτογράφηση ξένου επενδυτή βρίσκεται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας, με τον Γενικό Εισαγγελέα, Γιώργο Σαββίδη, να δηλώνει στο ΚΥΠΕ ότι και η συγκεκριμένη υπόθεση θα μελετηθεί από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας «με τη δέουσα προσοχή».

«Όποια υπόθεση έρχεται ενώπιον μας μελετάται με τη δέουσα προσοχή και η απόφαση μας διαβιβάζεται στις αρμόδιες αρχές», ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, όταν ρωτήθηκε με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», που αναφέρεται σε Βιετναμέζο επενδυτή, ο οποίος ενώ ήταν υπό κράτηση στη χώρα του, στην Κύπρο λάμβανε υπηκοότητα.

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Εσωτερικών απαντά με ανακοίνωση στο δημοσίευμα, διευκρινίζοντας ότι το υπό αναφορά πρόσωπο δεν έχει πολιτογραφηθεί ως Kύπριος πολίτης.

Επιπροσθέτως, σημειώνει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο στις 8 Οκτωβρίου του 2021, αποφάσισε την ανάκληση της πολιτογράφησης της συζύγου και των παιδιών του, που τους παραχωρήθηκε στις 15 Μαΐου του 2019.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών η υπόθεση ανάκλησης της πολιτογράφησης της οικογένειας, βρίσκεται ενώπιον της Ανεξάρτητης Επιτροπής Στέρησης Υπηκοότητας. 

Τέσσερις οι υποθέσεις ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, ανέφερε ότι οι υποθέσεις, που αφορούν στις πολιτογραφήσεις και βρίσκονται αυτή τη στιγμή ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας είναι τέσσερις, με τον ίδιο να σημειώνει πως η Αστυνομία αναμένει οδηγίες.

Σημειώνεται ότι ανάμεσα στις τέσσερις υποθέσεις που εξετάζονται βρίσκεται και η υπόθεση που έχει σχέση με τις αποκαλύψεις του δικτύου Al Jazeera, με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας να αναφέρει στο ΚΥΠΕ πως για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχει εξασφαλιστεί η μαρτυρία που χρειαζόταν και αναμένεται η μελέτη του φακέλου από την Νομική Υπηρεσία.

«Έχει εξασφαλιστεί η μαρτυρία που χρειαζόταν. Στάλθηκαν συγκεκριμένες εισηγήσεις από τους ανακριτές και αναμένεται η μελέτη του φακέλου από τη Νομική Υπηρεσία, ώστε να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες», είπε συγκεκριμένα.

Σε σχέση με την υπόθεση του Βιετναμέζου επενδυτή, ο κ. Αντρέου αρκέστηκε να πει ότι «έχει διαβιβαστεί ακόμα μια υπόθεση στη Νομική Υπηρεσία».

Ακόμα δύο στο τελικό στάδιο

Ερωτηθείς σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι υπόλοιπες υποθέσεις, οι οποίες υπενθυμίζεται ότι ξεπερνούν τις 100, ο κ. Αντρέου ανέφερε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν άλλες δύο υποθέσεις, οι οποίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο, για να προσθέσει πως υπάρχουν και κάποιες άλλες, που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Σύμφωνα με τον Χρίστο Αντρέου «είναι υποθέσεις πολύ δύσκολες στη διερεύνηση και πολύπλοκες», για να σημειώσει ότι «χρειάζεται χρόνος και πολλές φορές χρειάζεται να ληφθούν καταθέσεις και από το εξωτερικό».

Είπε ακόμα πως υπάρχουν τακτικές συνδρομές, ώστε να λαμβάνονται μαρτυρίες από χώρες του εξωτερικού, για όλες τις υποθέσεις, που έχουν σχέση με αυτά τα αδικήματα.

Δέκα επιπλέον ανακριτές για τον χειρισμό των υποθέσεων

Εξάλλου, σημείωσε πως για τις συγκεκριμένες υποθέσεις, οι οποίες διερευνώνται από το ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας, έχει ενισχυθεί ομάδα με δέκα επιπλέον ανακριτές, προς επιτάχυνση της  διαδικασίας.

«Είναι πολύπλοκες υποθέσεις και κάθε μία έχει τη δική της αντικειμενική δυσκολία», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο κ. Αντρέου είπε πως η Αστυνομία προσπαθεί με όλες της τις δυνάμεις, ώστε να ολοκληρώσει τη διερεύνηση των υποθέσεων αυτών, με σκοπό να σταλούν στη Νομική Υπηρεσία, για τον περαιτέρω χειρισμό τους, προσθέτοντας ότι αν από τη μελέτη εντοπίζονται οποιαδήποτε αδικήματα να οδηγούνται ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποια από τις υποθέσεις, που θα καταχωρηθεί σύντομα στο Δικαστήριο, είπε ότι η Αστυνομία αναμένει οδηγίες από τη Νομική Υπηρεσία.

Σημειώνεται ότι ενώπιον Δικαστηρίου στη Λάρνακα εκκρεμεί η εκδίκαση της πρώτης ποινικής υπόθεσης που αφορά στις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών, στη βάση του πορίσματος της Έκθεσης που ετοίμασε η Ad Hoc Τριμελής Επιτροπή Καλογήρου. Η συγκεκριμένη υπόθεση, καταχωρήθηκε στο Δικαστήριο, τον Μάιο του 2021.

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΠτΔ: Επιβεβαιώνεται η πορεία προόδου-Οι οίκοι αξιολόγησης αναγνωρίζουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό
Ο Κεραυνός για την αναβάθμιση-«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία με υπεύθυνο τρόπο»
Θετικά μαντάτα από Fitch με αναβάθμιση της προοπτικής της κυπριακής οικονομίας σε θετική
Πιάνουμε τα προαπαιτούμενα για τις δόσεις μας από το Ταμείο Ανάκαμψης-«Το προσεγγίζω ως ένα μνημόνιο»
Πράσινο Βουλής σε συμπληρωματικές πιστώσεις άνω των €390 εκατ. στον προϋπολογισμό
Κέρδη για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα στο ΧΑΚ
Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011 η ανεργία στην Κύπρο-Υποχώρησε στο 5,8%
Νόμιμος ο διορισμός της Λουκίας Χριστοδούλου ως προέδρου της ΕΠΑ για 2η θητεία
Οι τρεις πιο σοβαροί κίνδυνοι για την οικονομία... Έρευνα του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας
Εξουσιοδότηση μελών στις συντεχνίες για πιθανές κινητοποιήσεις στην ΑΗΚ