Χορηγία Κατηγορίας Εμπόριο

Αυξήθηκαν κατά 55% οι εξαγωγές της Κύπρου το πρώτο δίμηνο

Οι συνολικές εξαγωγές αγαθών σε κράτη μέλη της ΕΕ και σε τρίτες χώρες αυξήθηκε κατά 55,2% για την περίοδο Ιανουαρίου Φεβρουαρίου 2022, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021, ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία τη Δευτέρα. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές ανήλθαν σε €521 εκ. σε σύγκριση με €335,7 εκ. για την ίδια περίοδο του 2021, σημειώνοντας αύξηση 55,2%

Την ίδια ώρα, οι συνολικές εισαγωγές αγαθών από Κράτη Μέλη της ΕΕ και από τρίτες χώρες για την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2022 ήταν €1.476 εκ. σε σύγκριση με €1.334,8 εκ. για την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2021, σημειώνοντας αύξηση 10,6%.

Έτσι, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ήταν €955 εκ. για την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2022 σε σύγκριση με €999,1 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2021.  

Σύμφωνα με την έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν η κύρια πηγή προμήθειας αγαθών προς την Κύπρο με μερίδιο €978,6 εκ. επί των συνολικών εισαγωγών, ενώ οι εισαγωγές από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ήταν €112,8 εκ. κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2022. Οι εισαγωγές από τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου ήταν €384,6 εκ.       

Αντίστοιχα, οι εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ανήλθαν σε €137,4 εκ., ενώ οι εξαγωγές προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ήταν €44,1 εκ. κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2022. Οι εξαγωγές προς τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου ήταν €339,5 εκ.

Η μηνιαία ηλεκτρονική έκδοση «Στατιστικές Ενδοενωσιακού Εμπορίου και Εμπορίου με Τρίτες Χώρες (κατά εμπόρευμα και χώρα)» για την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2022 διατίθεται δωρεάν στη διαδικτυακή πύλη της Στατιστικής Υπηρεσίας. Η έκθεση περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για την ποσότητα και την αξία των εισαγωγών και των εξαγωγών των εγχώρια παραγόμενων και ξένων προϊόντων, κατά εξαψήφιο κώδικα εμπορεύματος της Συνδυασμένης Ονοματολογίας και κατά κύριο εμπορικό εταίρο.

Δειτε Επισης

Βασίλης Φουρλής: Πολύ σημαντική αγορά για τον όμιλο Fourlis η Κύπρος-Είμαστε σε φάση ισχυροποίησης
E-kalathi: Τα επόμενα βήματα και πότε τίθεται σε εφαρμογή η ψηφιακή πλατφόρμα
Χαιρετίζει για το «e-kalathi» το Υπ. Εμπορίου-«H ψήφιση του νομοσχεδίου αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη»
Στα χέρια των καταναλωτών το e-kalathi με ομόφωνη ψήφιση από τη Βουλή-Τι προβλέπει ο νόμος
Αυξήσεις σε 41 προϊόντα/υπηρεσίες, άλμα 36% στην τιμή της πατάτας
Ανέβασε ταχύτητα η αγορά οχημάτων... Εκτοξεύθηκαν οι εγγραφές
Mallouppas & Papacostas: Η Baker Tilly ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας για απόκτηση έως και του 100%
Mall Gift Card: Το ιδανικό επιχειρηματικό δώρο από το Mall of Cyprus και το Mall of Engomi
Στη ζυγαριά της Βουλής το e-kalathi-Η ώρα της αλήθειας στην Ολομέλεια
Be Xmas! Game On: Στα CELIO αυτές τις γιορτές, παίζεις μεγάλο παιχνίδι