Powered by

Uriel Lynn: Δεν βλέπω γιατί να μην επενδύσουν στην Κύπρο οι Ισραηλινοί

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του στην Κύπρο, ένας από τους πιο ισχυρούς Ισραηλινούς νομοθέτες και εμπειρογνώμονες στο εμπόριο, ο Uriel Lynn, αποκάλυψε τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι το Ισραήλ είναι ο τέλειος συνέταιρος για μία συνεργασία «δύο χώρες, μία οικονομία».

Μιλώντας στη Λευκωσία, κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας μετά από πρόσκληση του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), ο φημισμένος για τις γνώσεις του στην οικονομία Uriel Lunn, εξέφρασε τις απόψεις του σχετικά με τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που προέκυψαν ως αποτέλεσμα των συμφωνιών για ειρήνη μεταξύ Ισραήλ και κάποιων αραβικών χωρών που γειτνιάζει, αλλά και το τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την Κύπρο.

Διαβάστε εδώ: Οι σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ και το όραμα για δύο κράτη, μια οικονομία

Έχοντας κλείσει τα 87 του χρόνια λίγες μέρες πριν το γεύμα, ο κ. Lynn, με βάση την εμπειρία δεκαετιών στο εμπόριο και την πολιτική, εισηγήθηκε τρόπους με τους οποίους οι χώρες της περιοχής μπορούν να εργαστούν μαζί και να επωφεληθούν από κοινού, τονίζοντας πως και η Κύπρος μπορεί να έχει όφελος από μια συμφωνία «δύο χώρες, μία οικονομία» με το Ισραήλ.

«Η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς»

Μιλώντας στο περιοδικό Gold και στο InBusinessNews μετά την εκδήλωση, ο κ. Lynn μετέφερε τις ιδέες του όσον αφορά τις οικονομίες του Ισραήλ και των χωρών με τις οποίες υπάρχει συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, τονίζοντας το ρητό «η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς» και πως αυτή η out-of-the-box σκέψη συνείσφερε ιδιαίτερα στην οικονομία του Ισραήλ.

Διαβάστε ακόμη:

Τράπεζα Κύπρου: Τα ρεαλιστικά σενάρια που δείχνουν μέρισμα

Οι πέντε καινούργιοι all-day προορισμοί της Κύπρου

Από τη θέση του Προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του Τελ Αβίβ και κεντρικού Ισραήλ, τόνισε πως αυτοί που αναζητούν τρόπους να επενδύσουν στο Ισραήλ ή να εξάγουν στο Ισραήλ ή να εισάγουν από την χώρα, θα πρέπει να ζητήσουν βοήθεια από τα αντίστοιχα Επιμελητήρια Εμπορίου και τις διασυνδέσεις τους.

Σημειώνοντας πως οι συμφωνίες ειρήνης μεταξύ των γειτονικών αραβικών χωρών μπορούν να αυξήσουν τις επιχειρηματικές σχέσεις Κύπρου και Ισραήλ, ανέφερε ότι οι έχουν επεκταθεί οι οικονομικές συνεργασίες με χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως με το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τομείς για επενδύσεις

Παρατήρησε επίσης ότι αρκετοί τομείς είναι ώριμοι επαρκώς για επενδύσεις, χαρακτηρίζοντας ωστόσο τη γεωργία, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης νερού, ως τον πιο κύριο τομέα.

«Όταν αναφέρομαι στη γεωργία, το εννοώ με την ευρύτερη έννοια, όχι απλώς στην καλύτερη σοδειά. Είναι και η χρήση της τεχνολογίας και της γνώσης», είπε, για να προσθέσει: «Πρέπει να προστατευτούμε από τα παράσιτα, οπότε πρέπει να γίνει έξυπνη χρήση της άρδευσης. Πρέπει να ξέρεις πώς να... ταΐσεις τη σοδειά σου. Οπότε, ένα μεγάλο μέρος της γνώσης πρέπει να εφαρμοστεί σε αυτό».  Εδώ μπαίνει επίσης η διαχείριση του νερού, μέσω της συγκράτησης των βροχοπτώσεων, του καθαρισμού και, επίσης, της διάχυσης του νερού, σημείωσε.

Άλλοι τομείς αρκετά ελκυστικοί για συνεργασία είναι η υγεία και ο τουρισμός. «Τα ΗΑΕ επενδύουν πολλά στην υγεία. Εμείς επενδύουμε στην υγεία και η Κύπρος έχει μία αρκετά αναπτυσσόμενη βιομηχανία στην περίθαλψη και τον ιατρικό εξοπλισμό. Είναι μεγάλος τομέας, κυρίως επειδή οι χώρες επενδύουν ένα μεγάλο μέρος του ΑΕΠ τους στην υγεία», επισήμανε. 

Η επέκταση του τουρισμού είναι επίσης κάτι που πρέπει να εξεταστεί, ανέφερε, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων, της διευκόλυνσης των ισραηλινών να ταξιδεύουν στην Κύπρο και αντίστροφα, μέσω συχνότερων και αποδοτικών αεροπορικών συνδέσεων.

Τρόποι συνεργασίας

Συνέχισε τονίζοντας πως η γεωργία και η ενέργεια, αυτή τη στιγμή αποτελούν τους πιο βασικούς τομείς στον κόσμο, και ότι οι ελλείψεις και η αύξηση τιμών έχουν δημιουργήσει προβλήματα.

Όσον αφορά την ενέργεια, είπε πως «δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς ενέργεια και πρέπει να εφαρμόσουμε την καλύτερη τεχνολογία που διαθέτουμε σε αυτό τον τομέα και να σκεφτούμε συνεργασίες για ηλιακή και αιολική ενέργεια. Είναι παγκόσμιο πρόβλημα. Οπότε, για αυτό το λόγο πρέπει να έρθουμε κοντά».

Ο κ. Lynn έδωσε ένα παράδειγμα τέτοιας συνεργασίας. Μία κοινοπραξία μεταξύ Ισραήλ και Ιορδανίας όπου ένα ηλιακό πάρκο σε έρημο της Ιορδανίας, θα ωφελούσε το Ισραήλ και ως αντάλλαγμα το Ισραήλ θα προσέφερε την εξειδίκευσή του στην αφαλάτωση νερού.

«Θα δώσουμε στην Ιορδανία νερό. Η Ιορδανία θα μας δώσει ηλεκτρισμό. Έτσι δημιουργείς μία κατάσταση όπου κάθε χώρα χρησιμοποιεί τα πλεονεκτήματα της και τους φυσικούς πόρους της, και κάθε χώρα επωφελείται», εξήγησε.

Πρόσθεσε ακόμη πως είναι ευπρόσδεκτη και η συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο, με κοινά έργα από ιδιωτικές επιχειρήσεις που μπορούν να αποβούν εξαιρετικά ωφέλημα. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μπορούμε να συγκεντρωθούμε σε κοινά έργα, αλλά τα περισσότερα θα πρέπει να προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα».

Εμπόδιο η γραφειοκρατία

Ένα παγκόσμιο πρόβλημα στις διασυνοριακές συνεργασίες είναι η γραφειοκρατία, σχολίασε ο κ. Lynn, και ανακάλεσε τις δικές του προσπάθειες για αναδιαμόρφωση του φορολογικού συστήματος του Ισραήλ όταν βρισκόταν στη θέση του Διοικητή Κρατικών Εσόδων. Η αποφυγή ζητημάτων όπως η διπλή φορολογία, είναι πάντα ένα βήμα μπροστά στη συνεργασία μεταξύ των χωρών, πρόσθεσε.

Επένδυση στη παιδεία

Ο κ. Lynn υπογράμμισε τη σημασία που έχει η επένδυση των χωρών στη νεολαία τους, υπογραμμίζοντας τις δραματικές βελτιώσεις που γνώρισε η οικονομία του Ισραήλ μετά το 1985, όταν εφαρμόστηκε ένα εθνικό πρόγραμμα, το οποίο περιλάμβανε υψηλό επίπεδο υποστήριξης για την εκπαίδευση.

«Δεν ήταν θαύμα. Ήταν κάτι βαθμιαίο», είπε. «Η Κυβέρνηση θα πρέπει να επενδύσει στη νέα γενιά με βάση την υψηλή παιδεία, αλλάζοντας τα κίνητρα των πολιτών και δίνοντάς τους την ευκαιρία να πειραματιστούν. Αυτό έφερε μεγάλη αλλαγή στο Ισραήλ», εξήγησε και τόνισε ότι σήμερα το Ισραήλ είναι από τους κύριους εξαγωγείς υπηρεσιών. «Αυτό προέκυψε χάρη στο συνδυασμό των επιχειρηματικών κεφαλαίων και της νέας γενιάς, οι οποίοι είναι το δημιουργικό κομμάτι και είναι φιλόδοξοι», πρόσθεσε.

Παρότι είναι λάτρης της λογοτεχνίας, των τεχνών και της ιστορίας, πιστεύει ότι οι επενδύσεις στην εκπαίδευση θα πρέπει να γίνονται καλύτερα στην επιστήμη και την τεχνολογία για να διασφαλιστεί η μελλοντική οικονομική ευημερία μιας χώρας.

Κοινό συμφέρον

Ο κ. Lynn, μετέφερε τις δικές του εκτιμήσεις για το Ισραήλ και την Κύπρο για το 2022 και τα χρόνια που έρχονται. «Το όραμα μου είναι: Δύο χώρες, μία οικονομία. Νιώθω πως οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου δεν έχουν να κάνουν μόνο με την οικονομία. Αφορούν και κοινά συμφέροντα στην εθνική ασφάλεια και την κοινή επιθυμία να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα μας στη Μεσόγειο», είπε.

Όπως εξήγησε, η ιδέα για «δύο κράτη, μία οικονομία» ήταν έμπνευση από την Κίνα όπου αναφερόταν σε «μία χώρα, δύο οικονομίες» και αφορούσε το Χονγκ Κόνγκ, και ο ίδιος αντέστρεψε αυτή τη φιλοσοφία. «Δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην έρθουν και να επενδύσουν εδώ οι Ισραηλινοί αντί στο Ισραήλ», κατέληξε. 

Δειτε Επισης

Ευγένιος Ευγενίου: Η έναρξη του rebranding και ο στόχος για καθιέρωση της Κύπρου ως κορυφαίου επενδυτικού προορισμού
Τοποθετείται επί της αναπομπής του νόμου για όριο στις συναλλαγές μεγάλων ποσών σε ρευστά διαθέσιμα η Βουλή
Αυτά είναι τα 19 σχέδια για ανέργους και εργαζομένους που θα «τρέξει» η ΑνΑΔ το 2025-Όλες οι πληροφορίες
H πληθώρα και το άλμα των κενών θέσεων εργασίας-Οι κλάδοι με τις περισσότερες
Με εβδομαδιαίες ζημιές 0,68% έκλεισε το Χρηματιστήριο
Επιδοτήσεις σε 28.000 άτομα μέσα σε 18 ημέρες από τον ΚΟΑΠ-«Άθλος σε ευρωπαϊκό επίπεδο»
Πλεόνασμα €867,5 εκατ. για γενική κυβέρνηση το γ΄ τρίμηνο-Πού οφείλεται η αύξηση των συνολικών εσόδων
Τα είπε με την Χρηματοοικονομικό Επίτροπο ο Κεραυνός-Αντάλλαξαν αποψείς για θέματα των αρμοδιοτήτων της
Ξεκίνησε από την Κύπρο την πανευρωπαϊκή περιοδεία του σε παράκτιες περιοχές ο Καδής-Συναντήθηκε με ψαράδες
Επέκταση ισχύος για το σχέδιο πολεοδομικών κινήτρων προς ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας