Οι σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ και το όραμα για δύο κράτη, μια οικονομία

Η Κύπρος είναι σε θέση να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ισραήλ και να επενδύσει περισσότερο στις υπηρεσίες, παραδοσιακές και μη, για να αυξήσει τα έσοδά της.  

Αυτό ήταν ένα από τα βασικότερα μηνύματα που έστειλε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ισραηλινών Εμπορικών Επιμελητηρίων, Uriel Lynn, στο πλαίσιο επίσκεψής του στη Λευκωσία.

Διαβάστε ακόμη:

Αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από DBRS Morningstar

Τραπεζικοί λογαριασμοί σε Κύπρο για Ουκρανούς και Ρώσους ναυτικούς

Λάρνακα: Έργα αξίας 141 εκατ. ευρώ μέσα σε μια επταετία

Αυτά είναι τα πιο φθηνά πρατήρια καυσίμων της Κύπρου

Προσκεκλημένος σε γεύμα εργασίας από το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), ο κ. Lynn βρέθηκε ενώπιον της κυπριακής επιχειρηματικής ελίτ και μετέφερε εξέχουσας σημασίας μηνύματα για το μέλλον της οικονομίας-που κατά το ίδιο- μπορούν να μοιραστούν Ισραήλ και Κύπρος.

Ο κ. Lynn, κατά την ομιλία του, τόνισε πως η Κύπρος έχει ρόλο να διαδραματίσει στις αλλαγές που συντελούνται στην περιοχή. «Σήμερα αντιμετωπίζουμε πολύ σημαντικές περιφερειακές αλλαγές στην περιοχή που μένουμε. Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία και να είμαστε μέρος αυτών των αλλαγών», υπογράμμισε.

Περαιτέρω, αναφέρθηκε στις συμφωνίες που έγιναν πρόσφατα μεταξύ Ισραήλ, Αραβικών Εμιράτων και Αιγύπτου, καθώς και στις τριμερείς συνεργασίες με την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία, με την Ελλάδα και την Κύπρο να λαμβάνουν μέρος και να είναι η πύλη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Νιώθω ότι είναι μια ιστορική ευκαιρία», είπε.

 

 Ο τομέας των υπηρεσιών

Ο κ. Lynn αναφέρθηκε στις οικονομίες της Κύπρου και του Ισραήλ, σημειώνοντας πως στις κατά καιρούς εκθέσεις τους συνήθως δεν δίνεται έμφαση στον τομέα της παροχής υπηρεσιών.

«Συνήθως διαβάζω για εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων. Όχι υπηρεσιών. Και αυτό είναι λάθος. Δίνεται μια διαστρεβλωμένη εικόνα. Για παράδειγμα, ξέρω ότι στην Κύπρο, μέρος του ΑΕΠ προέρχεται από τις υπηρεσίες και όχι τα προϊόντα. Για το Ισραήλ μπορώ να σας πω ότι η δραματική αλλαγή στην οικονομία, δεν αφορούσε στη δημιουργία νέων προϊόντων, αλλά στην μαζική ανάπτυξη των υπηρεσιών», εξήγησε.

Όπως επισήμανε, οι υπηρεσίες που αναπτύχθηκαν στο Ισραήλ, συμπεριλαμβάναν τις παραδοσιακές υπηρεσίες, αλλά και αυτές που σχετίζονται με την τεχνολογία. «Το Ισραήλ έκανε ένα βήμα μπροστά με τον τομέα των υπηρεσιών να συμβάλλει δυναμικά στην ανάπτυξη της οικονομίας. Αυτό είναι μία δομική αλλαγή. Πρέπει να το έχουμε υπόψη μας. Είναι μεγάλη ευκαιρία. Ξέρω ότι στην Κύπρο ένα μέρος της οικονομίας βασίζεται στην παροχή υπηρεσιών», τόνισε.

«Πρέπει να σκεφτούμε περισσότερο τον τομέα των υπηρεσιών, ως αυτόν που μπορεί να κινήσει τις εθνικές οικονομίες μπροστά. Έχει αποδειχθεί στο Ισραήλ, μπορεί να αποδειχθεί στην Κύπρο και μπορεί να αποδειχθεί και σε άλλες χώρες», υπογράμμισε.

Μίλησε επίσης για τους τομείς στους οποίους πρέπει να επικεντρώσουμε τις καλύτερες μας τεχνολογίες, οι οποίοι είναι τα τρόφιμα και η ενέργεια, και πως μαζί με την Κύπρο θα πρέπει να δομηθούν συνεργασίες που θα αφορούν αυτές τις κατηγορίες, καθώς οι προκλήσεις είναι μεγάλες.   

Ανταλλαγή επιχειρήσεων

Μιλώντας για τις σχέσεις της Κύπρου και του Ισραήλ, αναφέρθηκε στο όραμά του για την ανταλλαγή επιχειρήσεων. «Είχα μια ρεαλιστική ιδέα κάποτε. Είπα δύο κράτη, μία οικονομία. Ένιωσα ότι έπρεπε να το πάμε ένα βήμα πιο κάτω, πέραν από την αποφυγή της φορολογίας. Εννοώ ότι οποιαδήποτε κυπριακή εταιρεία, να μπορεί να πάει στο Ισραήλ και να δραστηριοποιηθεί, με βάση τον ισραηλινό νόμο και να πληρώνει φόρους χωρίς να έχει κάποια υποχρέωση για την Κύπρο. Το αντίστοιχο θα συμβαίνει και για τις εταιρείες του Ισραήλ. Θα έρθουν εδώ, θα επενδύσουν και θα πληρώσουν φόρους. Και το Ισραήλ δεν θα ζητήσει κάτι», εξήγησε.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η γραφειοκρατία και το βαθύ κράτος, κατά την έκφρασή του, σε Κύπρο και Ισραήλ, αποτρέπουν να γίνουν τέτοιου είδους κινήσεις.

Οι ισραηλινές συνεργασίες  

Ο κ. Lynn δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις συνεργασίες που κάνει το Ισραήλ με άλλα κράτη, κυρίως στο τομέα της παροχής νερού και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την περίπτωση του Μαρόκου, όπου κατάφερε και έφτασε τις 4000 Mw σε παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, κάτι που για τον ίδιο, οποίος υπηρέτησε και ως Υπουργός Ενέργειας, είπε πως τον εκπλήσσει. Αναφέρθηκε επίσης και στη σημαντικότητα του να επενδύουν τα κράτη στις νεότερες γενιές, καθώς απ’ εκεί αντλείται το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας.

Καταλήγοντας, έδωσε το παράδειγμα της συνεργασίας του Ισραήλ με την Ιορδανία, όπου από την μία το Ισραήλ θα παρέχει νερό μέσω αφαλάτωσης στην Ιορδανία και από την άλλη η Ιορδανία θα παρέχει ηλεκτρισμό στο Ισραήλ, μέσω ενός τεράστιου φωτοβολταϊκού πάρκου στην έρημο.

«Θα ήθελα να δω κυπριακές εταιρείες real estate να έρχονται στο Ισραήλ και να χτίζουν. Δεν ξέρω πόσο εφικτό είναι. Αλλά μπορώ να πω ότι έχουμε διμερείς συμφωνίες που μπορούν να το κάνουν πιο εύκολο», υπέδειξε, μεταξύ άλλων, για τον τρόπο που μπορούν να συνεργαστούν Κύπρος και Ισραήλ. 

 

«Συνεχίζουμε να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, κατά τη δική του τοποθέτηση ευχαρίστησε τον κ. Lynn για την παρουσία του στην Κύπρο.

«Ο κ. Lynn δεν είναι ένα ακόμη σημαντικό πρόσωπο από το Ισραήλ. Είναι ίσως η πιο ξεχωριστή και με την περισσότερη επιρροή προσωπικότητα του Ισραήλ. Με μία διακεκριμένη καριέρα τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια. Σήμερα, οι σχέσεις Κύπρου και Ισραήλ έχουν φτάσει σε νέο επίπεδο σε όλους τομείς, συμπεριλαμβανομένων της πολιτικής, της πολιτισμού και επιχειρήσεων.

Η Κυβέρνηση έχει βάλει τις βάσεις με διμερείς συμφωνίες. Σε επίπεδο Επιμελητηρίου, είμαστε υπερήφανοι και συνεχίζουμε να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αγκαστινιώτης.

Από το βήμα πέρασαν επίσης η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου και ο Πρέσβης του Ισραήλ Ορέν Ανολίκ. Όλοι ευχαρίστησαν τον κ. Lynn για την εδώ παρουσία του και εξήραν την σημασία της συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ.

Το γεύμα εργασίας συντόνιζε ο Πρόεδρος του Κυπροϊσραηλινού Συνδέσμου του ΚΕΒΕ, Χριστάκης Παπαβασιλείου. 

Δειτε Επισης

Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
ΕΥ: Το Υπουργικό να εξετάσει ενδεχόμενη αμέλεια καθηκόντων Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου
Προβληματισμοί για άρση ορίων στις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων