Τράπεζα Κύπρου: Τα ρεαλιστικά σενάρια που δείχνουν μέρισμα

Σε πορεία που θα της επιτρέψει κατανομή μερίσματος στους μετόχους μετά από πέραν της μίας δεκαετίας φαίνεται να βρίσκεται η Τράπεζα Κύπρου, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, Πανίκο Νικολάου, να αναφέρει κατά την παρουσίαση των οικονομικών της αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του 2022, την περασμένη Πέμπτη, πως τίθενται οι βάσεις για κάτι τέτοιο.

Διαβάστε εδώ: Τράπεζα Κύπρου: Θέτουμε τις βάσεις για διανομή μερίσματος

Η περί τούτου αισιοδοξία στην Τράπεζα Κύπρου πηγάζει μέσα από τις επιδόσεις που ήδη καταγράφει η τράπεζα και οι οποίες αποτυπώνονται στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους, καθώς και μέσα από τις μελλοντικές εκτιμήσεις και προβλέψεις που γίνονται, υπό το πρίσμα πάντα, τόσο του εγχώριου όσο και του διεθνούς χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος εντός του οποίου θα κινηθεί.

Διαβάστε ακόμη:

Uriel Lynn: Δεν βλέπω γιατί να μην επενδύσουν στην Κύπρο οι Ισραηλινοί

Οι πέντε καινούργιοι all-day προορισμοί της Κύπρου

Επί της ουσίας, αυτό που στην Τράπεζα Κύπρου διαβλέπουν είναι προοπτική αύξησης των εσόδων και ομαλοποίησης των εξόδων της τράπεζας, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση της κερδοφορίας και θα της δώσει τη δυνατότητα καταβολής μερίσματος, ενδεχομένως και από το 2023. Αυτό βέβαια, πάντα υπό την αίρεση της εξασφάλισης των απαιτούμενων εποπτικών εγκρίσεων και δεδομένου ότι δεν θα υπάρξει ουσιαστική διαφοροποίηση των γενικότερων υφιστάμενων οικονομικών δεδομένων. Υπενθυμίζεται ότι τα κέρδη της Τράπεζας Κύπρου για το πρώτο τρίμηνο του 2022 ανήλθαν στα €21 εκατ.

Διαβάστε εδώ: Τράπεζα Κύπρου: Εκτός Δ.Σ. ο εκπρόσωπος της Renova

Η μείωση των ΜΕΔ

Ως εξόχως σημαντικό στις αναλύσεις των… επιτελαρχών της Τράπεζας Κύπρου κρίνεται το γεγονός ότι δεν αναμένουν άλλα μεγάλα μη επαναλαμβανόμενα έξοδα, υπό το φάσμα και της μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. Ειδικότερα, το ποσοστό των ΜΕΔ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 μειώθηκε στο 6,5%- χαμηλότερο κατά 1 ε.μ. σε τριμηνιαία βάση-, την ίδια ώρα που η τράπεζα δείχνει να οδεύει στην ορθή εκείνη πορεία που θα της επιτρέψει να πιάσει τον στόχο της μείωσης του ποσοστού ΜΕΔ προς συνολικά δάνεια σε περίπου 5% μέχρι το τέλος του έτους και σε κάτω από 3% μέχρι το τέλος του 2025. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα, πως στην Τράπεζα Κύπρου δεν αναμένουν σημαντική αύξηση των ΜΕΔ λόγω της εκτόξευσης του πληθωρισμού και των πιέσεων που δημιουργούνται για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ως απότοκο της παρούσας διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Το ρεκόρ νέου δανεισμού

Επιπρόσθετα, την με θετικό πρόσημο όλη εξίσωση έρχεται να ενισχύσει το ρεκόρ νέου δανεισμού ύψους €618 εκατ. και η αύξηση του χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων κατά 2%, το πρώτο τρίμηνο του 2022. Από αυτά, δάνεια ύψους €104 εκατ. αφορούσαν την παραχώρηση δανείων στο εξωτερικό, αλλά και στον τομέα της ναυτιλίας. Πρόκειται για ένα τομέα στον οποίο, όπως ο Πανίκος Νικολάου τόνισε, η Τράπεζα Κύπρου επικεντρώνεται και τον οποίο θέλει να αναπτύξει σταδιακά περαιτέρω. Αξίζει εξάλλου να σημειωθεί πως το ρεκόρ νέου δανεισμού, όπως και η αύξηση του χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων, δίνει εν πολλοίς και την απάντηση στο ερώτημα γιατί η Τράπεζα Κύπρου δεν προχώρησε με την εξαγορά των συνολικού ύψους €556 εκατομμυρίων πακέτου εξυπηρετούμενων δανείων της RCB. Με τον κ. Νικολάου να υποδεικνύει συναφώς πως «η τιμή για τα δάνεια της RCB δεν έκανε νόημα για την τράπεζα».

Η αύξηση των επιτοκίων

Αναφορικά με την προδιαγραφόμενη αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας(ΕΚΤ), στην Τράπεζα Κύπρου (σ.σ. η οποία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 διατηρούσε στην ΕΚΤ συνολικές καταθέσεις ύψους 9,3 δις ευρώ), βλέπουν θετικά την εν λόγω εξέλιξη, καθώς εκτιμούν πως, μεταξύ άλλων, αρχικά θα εκμηδενίσει το κόστος στο οποίο υπόκειται η τράπεζα προκειμένου να διατηρεί καταθέσεις στην ΕΚΤ και στην πορεία θα έχει και θετικό οικονομικό αντίκτυπο.

Επιπλέον, όφελος για την τράπεζα διαβλέπουν να προκύπτει από την αύξηση των δανειακών επιτοκίων, δεδομένου ότι ένα μεγάλο ποσοστό του δανειακού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας Κύπρου (48%) έχει ως επιτόκιο αναφοράς το euribor τριμήνου, το οποίο εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος, ευνοώντας περισσότερο τους δανειολήπτες. Η Τράπεζα Κύπρου προσδοκά ότι η άνοδος των επιτοκίων θα συμβάλει στην βελτίωση των καθαρών επιτοκιακών εσόδων (NII). Όλα τα πιο πάνω εκτιμάται πως θα επιφέρουν μία αύξηση εσόδων κατά 80 με 100 εκατ. ευρώ ετησίως, αρχής γενομένης από το 2023.

«Φτύσαμε αίμα…»

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου εμφανίστηκε ξεκάθαρος σε ό,τι αφορά το ύψος της όποιας αύξησης των δανειακών επιτοκίων της τράπεζας, καθιστώντας σαφές πως δεν θα προχωρήσει σε μεγάλες αυξήσεις. Και αυτό, καθότι η τράπεζα δεν θα ήθελε με τίποτα να υλοποιήσει ενέργειες που θα οδηγούν σε αύξηση των ΜΕΔ. «Φτύσαμε αίμα για να βελτιώσουμε την ποιότητα του δανειακού μας χαρτοφυλακίου και δεν πρόκειται να γίνουν ενέργειες που να οδηγήσουν σε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων», τόνισε χαρακτηριστικά.  

Η μείωση των εξόδων

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται από την Τράπεζα Κύπρου στη μείωση των εξόδων της. Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται η έμφαση που αποδίδει στην περαιτέρω ενίσχυση των ψηφιακών καναλιών εξυπηρέτησης των πελατών της, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη μείωση των υποκαταστημάτων της.

Ενδεικτικό της προσήλωσης της τράπεζας στους δύο αυτούς συνυφασμένους άξονες μείωσης εξόδων, αποτελεί το γεγονός ότι από τα 112 υποκαταστήματα που διέθετε τον Δεκέμβριο του 2018, τον περασμένο Μάρτιο (σ.σ. 2022) κατήλθαν σε μόλις 75 και με στοχοπροσήλωση όπως τον ερχόμενο Ιούλιο περιοριστούν στα 60.

Παράλληλη είναι η αύξηση που καταγράφεται σε ό,τι αφορά την χρήση των ψηφιακών καναλιών της τράπεζας, όπου η τάση που παρατηρείται είναι συνεχώς ανοδική, με 383 χιλιάδες χρήστες να τα αξιοποιούν και να προσφεύγουν σ’ αυτά για τις συναλλαγές και τις όποιες άλλες τραπεζικές τους εργασίες.

Βασικό πυλώνα της προσπάθειας της Τράπεζας Κύπρου για μείωση των εξόδων της αποτελεί ταυτόχρονα ο περιορισμός του εργασιακού κόστους, με διαπιστωμένη περί τούτου αναγκαιότητα (σ.σ. ως αποτέλεσμα άλλωστε της μείωσης του αριθμού των καταστημάτων και της στροφής στην ψηφιοποίηση), τη μείωση του προσωπικού της κατά 15%.

Μολονότι ο Πανίκος Νικολάου υπέδειξε κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του 2022 πως θα πρέπει να επέλθουν αλλαγές και σε ό,τι αφορά τον τρόπο παραχώρησης των αυξήσεων, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας δεν έδειξε συγκρουσιακή πρόθεση για τα εργασιακά ζητήματα. Ενδεικτική και η ανακοίνωση της ΕΤΥΚ την Παρασκευή, με την οποία συγχαίρει τη διεύθυνση της Τράπεζας Κύπρου για τα αποτελέσματα του τριμήνου και την αύξηση εσόδων και κερδών.

Διαβάστε εδώ: Εύσημα ΕΤΥΚ στην Τράπεζα Κύπρου με αιχμές για Ελληνική

Αύξηση των εσόδων, μείωση των εξόδων, ξεμπέρδεμα από τα ΜΕΔ και αναμενόμενες μη σημαντικές επιπτώσεις από την παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία, δείχνουν εν κατακλείδι να δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την Τράπεζα Κύπρου, που της επιτρέπει να ευελπιστεί σε υψηλότερα επίπεδα απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) για κάθε έτος, ξεκινώντας από το 2023.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και υπό την αίρεση, όπως έχει προαναφερθεί, των απαιτούμενων εποπτικών εγκρίσεων, καθώς και υπό την προϋπόθεση να μην υπάρξει ουσιαστική διαφοροποίηση των σημερινών οικονομικών δεδομένων, στην Τράπεζα Κύπρου εκτιμούν πως η διανομή μερίσματος ίσως και από το 2023, είναι προοπτική αρκούντως, ως προς την επίτευξή της, ρεαλιστική.

Δειτε Επισης

Στα €44.608.380,50 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP
Αδικεί επενδυτές και όσους έχουν προτεραιότητα στήριξης η πρόταση για φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP