Powered by

Μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Κύπρο στον τομέα της υγείας

Αξιοσημείωτα συμπεράσματα προέκυψαν από τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο, «Οι επενδυτικές ευκαιρίες στην Ανατολική Μεσόγειο στην εποχή των κρίσεων», που έλαβε χώρα στο Famagusta Business Forum, συνέδριο που συν-διοργανώθηκε από το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου (EBEA) και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ) με την ευκαιρία της 50ης επετείου της αδελφοποίησής τους.

Διαβάστε ακόμη: 

Famagusta Business Forum: Το επιχειρείν στην εποχή των κρίσεων

Κ. Πετρίδης: Κύρια απάντηση στον πληθωρισμό οι ιδιωτικές επενδύσεις

Αλλαγή πορείας στον τουρισμό με οδηγό τον πλουραλισμό

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου, παραδέχτηκε ότι διανύουμε μια δύσκολη περίοδο λόγω της ουκρανικής κρίσης και νωρίτερα της πανδημίας. Παρά τις προκλήσεις που προέκυψαν εξαιτίας των πιο πάνω, το εμπόριο και η βιομηχανία έχουν αυξητική τάση.

«Οι κυπριακές εταιρείες έχουν δείξει τεράστια ανθεκτικότητα», ανέφερε. Το Υπουργείο, είπε, στηρίζεται σε δύο πυλώνες που είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η στροφή στην πράσινη μετάβαση. Έχει επιτευχθεί πρόοδος στα ποσά που δίνονται (σ.σ. σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά), αλλά και στην αυτοματοποίηση του Υπουργείου, ώστε σειρά διαδικασιών να γίνεται ηλεκτρονικά. Μίλησε επίσης για μέτρα και συστήματα μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η κάθοδος εταιρειών τεχνολογίας στην Κύπρο.

Ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, που επίσης βρέθηκε στο πάνελ της συζήτηση, μίλησε για τις εξελίξεις στη χώρα και τις εξωτερικές συνθήκες που την επηρεάζουν. Για σκοπούς ανάλυσης του πρώτου σκέλους έκανε ανασκόπηση στις κρίσεις που βίωσε το νησί μας, υπενθυμίζοντας στους συνέδρους πως η Κύπρος κατά την περίοδο της πανδημίας βρέθηκε ανάμεσα στις τρεις καλύτερες χώρες λόγω των μικρών ποσοστών θνησιμότητας και του αριθμού lockdown.

«Παρά την κρίση στην Ουκρανία πολλές χώρες θέλουν να επενδύουν στον τομέα της υγείας στη χώρα μας», είπε ακόμη, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι προχωρά και η εξαγορά νοσοκομείων από ξένα επενδυτικά ταμεία. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος, ο Υπουργός Υγείας μίλησε για την ανάγκη μείωσης της τιμής φαρμάκων, κάτι που εισηγήθηκε και σε συναντήσεις τους στην Ευρώπη. Η πρόταση της Κύπρου είναι όπως η χρήση ενός ενιαίου μηχανισμού αγοράς εμβολίων εφαρμοστεί και στην περίπτωση των φαρμάκων, κάτι που ο αρμόδιος Υπουργός εκτιμά ότι κερδίζει έδαφος στο εξωτερικό. «Από αυτή τη κρίση θα βγούμε πολύ πιο ενισχυμένοι λόγω της εξωστρέφειας της σημερινής κυβέρνησης», συμπλήρωσε.

Ο Θεοδόσης Τσιόλας, Γενικός Διευθυντής, της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης και Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, δήλωσε ότι κρίση στην Ουκρανία επηρεάζει την οικονομία μας, αλλά λόγω του ότι η δεν βασίστηκε στις ρωσικές καταθέσεις το τραπεζικό σύστημα παραμένει ισχυρό. Συνέχισε, εκτιμώντας ότι πρέπει «να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία κάτι» που θα επιταχυνθεί από υπουργείο Οικονομικών μέσα από το «όραμα 2030».  Ήδη,  όπως διαπιστώνει, προσελκύσαμε τεχνολογικές εταιρείες μέσω του headquartering. 

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ελλάδος,  Άδωνις Γεωργιάδης, πήρε τη σκυτάλη κάνοντας ανασκόπηση των προβλέψεων και της πορείας της ελληνικής οικονομίας από το 2020 και πέρα. «Μπαίναμε στο 2022 με εξαιρετικά ευοίωνα στοιχεία, αλλά, όλ’ αυτά άλλαξαν από 24 Φεβρουαρίου και μετά», είπε, για να σχολιάσει ότι το γενικό περιβάλλον είναι κακό.

Έθεσε ερώτημα ως προς το τι μπορεί να γίνει, καταλήγοντας στα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για αντιμετώπιση του κλίματος, με έμφαση τη μείωση φόρων και την προώθηση επιδοματικών πολιτικών. «Πρέπει να κρατήσουμε δυνάμεις γιατί δεν τελειώνει γρήγορα η κρίση», είπε λίγο αργότερα, κάνοντας έντονη αναφορά στα προβλήματα που δημιουργούνται το τελευταίο διάστημα και που θα βρούμε μπροστά μας, από τις εξελίξεις στην Κίνα.

Το πάνελ συντόνισε ο Ηλίας Χατζηκουμής, Λειτουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Υποστήριξη και Χρηματοδότηση Προγραμμάτων.

Δειτε Επισης

Παραδοχή Γιάννη Παναγιώτου... Αυξημένες ανάγκες για περισσότερους εργαζόμενους από το εξωτερικό
Στο 45% μέχρι τον Οκτώβριο η υλοποίηση αναπτυξιακών δαπανών προϋπολογισμού
Μέχρι τέλη Ιανουαρίου η αποπληρωμή αποχετευτικών τελών Λάρνακας-Δόθηκε παράταση από τον ΕΟΑ
Ετήσια μείωση στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Οκτώβριο και στο δεκάμηνο
Αύξηση εσόδων, μείωση δαπανών και υπερδιπλάσιο πλεόνασμα το δεκάμηνο
Σ. Μαρκίδης: Χωρίς προβλήματα η υποβολή φορολογικών δηλώσεων-Πόσες κατατέθηκαν
Τα ακριβοπληρωμένα και τα υποαμειβόμενα επαγγέλματα-Οι απολαβές των υπαλλήλων σε κάθε κλάδο
Ώθηση στο ΑΕΠ της Κύπρου με αύξηση 6% από την πλήρη απορρόφηση των πόρων της πολιτικής συνοχής
Γιώργος Παπαναστασίου: Ψηλά στις προτεραιότητές μας η υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Ζητά από ΑΗΚ αντιστάθμιση ρίσκου κόστους ηλεκτρισμού για καταναλωτές