powered by

Έσπασε τα φρένα το κατασκευαστικό κόστος

Αυξήσεις χωρίς τέλος και δίχως όρια καταγράφονται στις τιμές των κατασκευαστικών υλικών, οι οποίες βρίσκονται σε διαρκή άνοδο από τον Δεκέμβριο του 2020.

Σε μία περίοδο που ο κατασκευαστικός τομέας βιώνει τις επιπτώσεις του διεθνούς ράλι ανόδου τιμών σε ενέργεια και οικοδομικά προϊόντα, οι εμπλεκόμενοι ζητούν την παρέμβαση της Πολιτείας και τη λήψη δραστικών μέτρων, ανάμεσά τους η διαφοροποίηση του δείκτη αυξομειώσεων τιμών, με εισαγωγή νέων υλικών.

Διαβάστε ακόμη:

Ν. Αναστασιάδης: Στόχος τα δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης

Διακοπές από €40 σε αυτά τα 194 ξενοδοχεία τον Μάιο

Μουδιασμένη η εστίαση, εκτοξεύονται οι τιμές μετά το Πάσχα

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Δείκτης Τιμών Κατασκευαστικών Υλικών για τον Μάρτιο του 2022 ανήλθε στις 125,65 μονάδες (με βάση 2015=100), σημειώνοντας αύξηση 2,22% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2002, ενώ η αύξηση σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021 ξεπερνά το 19%.

Διαβάστε εδώ: Εργολάβοι: Το τέλος του δείκτη κόστους και το καμπανάκι για απεργία

Κατά κύρια κατηγορία προϊόντων, καταγράφηκαν αυξήσεις στα μεταλλικά προϊόντα (31,60%), στα προϊόντα από ξύλο, μονωτικά, χημικά και πλαστικά (20,87%), στα ηλεκτρομηχανολογικά είδη (14,79%), στα ορυκτά (7,38%), καθώς και στα προϊόντα ορυκτών (6,68%).

Διαβάστε εδώ: Κατασκευές: Αλλάζουν την φόρμουλα αυξομειώσεων για δημόσια έργα

Καλπάζουν οι τιμές σε σίδηρο και χάλυβα
Μέσα σε έναν χρόνο, τη μεγαλύτερη αύξηση, η οποία άγγιξε το 40%, κατέγραψαν οι τιμές σε προϊόντα από σίδηρο και χάλυβα.

 

Αυξήσεις φωτιά σε ξύλο και αλουμίνιο
Πέραν του 25% ήταν οι αυξήσεις στο κόστος προϊόντων από ξύλο, ενώ πάνω από 20% αυξήθηκε το κόστος προϊόντων από αλουμίνιο και άλλα μέταλλα.

Εξάλλου, κατά 21,72% αυξήθηκε το κόστος του ηλεκτρολογικού υλικού, κατά 20% των ειδών από πλαστικό, ενώ περίπου 16% ήταν η άνοδος στο κόστος άλλων ηλεκτρομηχανολογικών ειδών.

Κοντά στο 14% κυμάνθηκε η αύξηση σε χημικά προϊόντα, κοντά στο 12% όσον αφορά τις κονίες (ορυκτά), με την αύξηση του κόστους για κεραμικά είδη να πλησιάζει το 9,71%.

Οι μικρότερες αυξήσεις για τον μήνα Μάρτιο του 2022 σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2021 σημειώθηκαν στα είδη θέρμανσης και ψύξης (2,81%) και στους λίθους (3,25%).

Δειτε Επισης

Αλ. Βαφεάδης: Καμία αντιπαράθεση με Δήμαρχο Λάρνακας για το λιμάνι-Οι διαδικασίες προχωρούν με διάλογο και τεκμηρίωση
Κωνσταντίνος Ιωάννου: Η πρόταση νόμου για εγκλωβισμένους αγοραστές αποτελεί τη βέλτιστη δυνατή λύση
Στο τελικό στάδιο οι εργασίες αναβάθμισης του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Στροβόλου
Οι ενέργειες που τρέχουν και ο οδικός χάρτης για το λιμάνι και την μαρίνα Λάρνακας-«Όλοι θέλουμε να γίνει το έργο»
Έπεσαν οι υπογραφές για τη δεύτερη φάση έργων ΣΒΑΚ στη Λεμεσό-Αγγίζει τα €3 εκατ. το κόστος
Σταθερή ανάκαμψη για τα high end ακίνητα-Συναλλαγές €0,5 δισ. το 2024
Προχωρά το σχέδιο «ΚτίΖΩ»-Υπό κατεδάφιση 20 πολυκατοικίες, προβλήματα με ενοίκους στο Στρόβολο
Δημόσια Έργα: Το ΤΑΥ αρμόδιο για μονιμοποίηση δρόμου κάτω από τη γέφυρα Καλαβασού
Και εγένετο ξανά Σύνδεσμος Κατασκευαστών Έτοιμου Σκυροδέματος...Δεν θα ασχολείται συλλογικά με τα εργασιακά
Χαιρετίζει τις καταδίκες για σφετερισμό το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών-«Τέτοιες παράνομες πράξεις δεν μένουν ατιμώρητες»