Ν. Αναστασιάδης: Στόχος τα δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης

Την αποφασιστικότητα της Κυβέρνηση να πάρει, σε συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς εταίρους, όλα εκείνα τα μέτρα που θα συμβάλουν στην άμβλυνση, αλλά και οριστική αντιμετώπιση της νέας απρόβλεπτης οικονομική κρίσης που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Την ίδια ώρα, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως και αυτή τη φορά η Κύπρος θα καταφέρει να αντιμετωπίσει επιτυχώς την κρίση και έστειλε προς την κατεύθυνση αυτή μήνυμα στα κόμματα να ενώσουν δυνάμεις.

Στο τηλεοπτικό μήνυμά του με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως οι συνέπειες του πολέμου θα επηρεάσουν αναπόφευκτα και τη χώρα μας, για να τονίσει ωστόσο πως οι εμπειρίες των τελευταίων ετών έχουν επιβεβαιώσει τις μεγάλες δυνατότητες που έχουμε ως χώρα και να εκφράσει τη βεβαιότητα ότι θα τα καταφέρουμε και πάλι.

Στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας, ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε πως αυτό το μήνυμα στηρίζεται στην αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης, αλλά ιδιαίτερα στις δυνάμεις των πολιτών, στο αίσθημα επιβίωσης, τη φιλοπατρία, την εργατικότητα, την επιμονή και το πείσμα που διακρίνει τον λαό μας, κατά την έκφρασή του.

«Και δεν είναι τυχαία η αναφορά μου», υπογράμμισε, «αν αναλογιστούμε τις κρίσεις που έχουμε περάσει κατά τη διάρκεια της ζωής της Κυπριακής Δημοκρατίας και τι είχαμε να αντιμετωπίσουμε τέσσερα χρόνια μετά την ανεξαρτησία όταν υπήρξε προσπάθεια κατάλυσης του κράτους».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπενθύμισε συναφώς ότι το 1974, όταν η Κυπριακή Δημοκρατία δεχόταν το μεγαλύτερο πλήγμα με την εισβολή και την κατοχή τους ενός τρίτου του εδάφους της, με τις συνακόλουθες καταστροφικές συνέπειες, όχι μόνο επιβίωσε αλλά και κατόρθωσε να καταστεί πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραμένουσα το μόνο διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος. «Την ίδια ώρα», συνέχισε, «κατέστη πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης, με  ανάδειξη του γεωστρατηγικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει στην περιοχή».

Ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε εν συνεχεία στα πιο πρόσφατα παραδείγματα που προσθέτουν σε όσα χαρακτηρίζουν τον λαό μας και που ήταν, όπως είπε, η αποτελεσματική και επιτυχής αντιμετώπιση του κινδύνου χρεωκοπίας του κράτους το 2013, καθώς και η κρίση της πανδημίας, με πρωτόγνωρες συνέπειας για την υγεία, την οικονομία και την κοινωνία.

Αναφερόμενος στην κρίση του 2013, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως ως Κυπριακή Δημοκρατία κατορθώσαμε όχι μόνο να αναστρέψουμε τις αρνητικές επιπτώσεις, αλλά και να εξέλθουμε από το μνημόνιο πετυχαίνοντας δείκτες ανάπτυξης που ήταν οι υψηλότεροι στην Ευρωζώνη.

Αναφερόμενος στην κρίση της πανδημίας, επισήμανε πως και πάλι ως αποτέλεσμα στοχευμένων κυβερνητικών μέτρων, είτε αφορούσαν τον τομέα της υγείας είτε τους τομείς της οικονομίας, «αλλά ιδιαίτερα και χάριν στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ηρώων πρώτης γραμμής, όπως ορθά έχουν χαρακτηριστεί, των συμβουλών της επιστημονικής ομάδας, αλλά και την πειθαρχία και υπομονή που επιδείξαμε ως λαός, ευρισκόμαστε σε πορεία οριστικής εξόδου και από αυτή την κρίση».

«Σήμερα, δυστυχώς, ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις, με οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο», υπέδειξε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Υπογραμμίζοντας ότι αυτό που προέχει είναι ο τερματισμός της αιματοχυσίας και των καταστροφικών συνεπειών για τον ουκρανικό λαό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς εταίρους, να πάρει εκείνα τα μέτρα που θα συμβάλουν στην άμβλυνση, αλλά και οριστική αντιμετώπιση της νέας απρόβλεπτης κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό, και απευθυνόμενος προς τα κόμματα, τα κάλεσε να ενώσουν όλοι μαζί δυνάμεις με στόχο να γίνει κατορθωτή η εκταμίευση και αξιοποίηση των δισεκατομμυρίων ευρώ που θα προκύψουν σαν επακόλουθο των προβλεπόμενων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Δισεκατομμύρια που με βάση το πρόγραμμα ‘’Η Κύπρος-το Αύριο’’, θα συμβάλουν στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της χώρας, με ώριμα έργα, πολιτικές και μεταρρυθμίσεις που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος, αλλά και οι πολίτες. Έργα και πολιτικές που δεν έχουν ιδεολογικούς προσανατολισμούς ή κομματικό χρώμα», διαμήνυσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους