Ελαφρά μείωση της εξάρτησης της Ε.Ε. από τις εισαγωγές φυσικού αερίου

Στο 83% μειώθηκε ελαφρά η εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις εισαγωγές φυσικού αερίου το 2021 σε σχέση με το 2020, όταν βρισκόταν στο 84%, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως σημειώνεται, αυτή η μικρή μείωση οφείλεται στο γεγονός πως τα πλείστα κράτη μέλη χρησιμοποίησαν μέρος του αποθέματος φυσικού αερίου που είχαν εισάγει τα προηγούμενα χρόνια. Ως αποτέλεσμα, η πτώση των αποθεμάτων το 2021 ήταν η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από το 2008 οπότε άρχισαν να συγκεντρώνονται τα συγκεκριμένα στοιχεία.

Η μεγαλύτερη εξάρτηση από τις εισαγωγές φυσικού αερίου καταγράφηκε το 2021 στη Μάλτα (104%), τη Σουηδία (102%) και τη Λιθουανία (101%), χώρες που έχουν ενισχύσει τα αποθέματα τους.

Οι χαμηλότεροι δείκτες εξάρτησης καταγράφηκαν στη Ρουμανία (24%), τη Δανία (26%) και την Ολλανδία (33%).

Η Κύπρος, υπενθυμίζεται, δεν εισάγει φυσικό αέριο ούτε το αξιοποιεί προς το παρόν στο ενεργειακό της μείγμα, και ως εκ τούτου δεν καταγράφεται εξάρτηση από το συγκεκριμένο καύσιμο.

Ο δείκτης ενεργειακής εξάρτησης υπολογίζεται διαιρώντας τις καθαρές εισαγωγές με την εγχώρια παραγωγή. Ωστόσο, οι επιπτώσεις μια πιθανής διαταραχής στην προμήθεια πρέπει να υπολογίζονται λαμβάνοντας υπόψη το ποσοστό χρήσης του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα της κάθε χώρας.

Ενώ η εξάρτηση από τις εισαγωγές στην Σουηδία, τη Φινλανδία και την Εσθονία προσεγγίζει το 100%, το φυσικό αέριο αποτελεί σχετικά μικρό μόνο κομμάτι του ενεργειακού μείγματος (3%, 7% και 8% αντίστοιχα).

Από την άλλη, το υψηλότερο ποσοστό χρήσης του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα καταγράφεται στην Ιταλία (40%) όπου η εξάρτηση από τις εισαγωγές βρίσκεται στο 94%.

Επίσης, αν και οι Κάτω Χώρες έχουν το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό χρήσης φυσικού αερίου στο ενεργειακό τους μείγμα, έχουν αρκετά χαμηλότερη εξάρτηση από τις εισαγωγές λόγω της εγχώριας παραγωγής φυσικού αερίου.

Η μεγαλύτερη αύξηση στον δείκτη εξάρτησης το 2021 σε σύγκριση με το 2020 καταγράφηκε στη Μάλτα (από 96% σε 104%, αύξηση 8 ποσοστιαίων μονάδων), την Ιρλανδία (από 64% σε 71%, αύξηση 7 πμ) και τη Ρουμανία (από 17% σε 24%, αύξηση 7 πμ).

Οι μεγαλύτερες μειώσεις στην εξάρτηση παρατηρήθηκαν στη Λετονία (από 121% σε 61%, μείωση 59 πμ), την Αυστρία (από 73% σε 51%, μείωση 22 πμ) και τη Σλοβακία (από 88% σε 69%, μείωση 20 πμ).

Δειτε Επισης

Ανακατατάξεις στο Δ.Σ. της Petrolina-Με εκτελεστικά καθήκοντα ο Χρ. Λευκαρίτης, νέο εκτελεστικό μέλος η Α. Λευκαρίτη
Συνεχίζεται η διολίσθηση του αργού πετρελαίου
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Hλεκτροκίνηση: Μετά το 2035 θα εξοικονομούνται καθημερινά περίπου 12 εκ. βαρέλια πετρελαίου
Σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλων επιχειρήσεων ύψους €17 εκατομμυρίων-Όλες οι πληροφορίες
BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
ΙΚυ: Οι δυνατότητες της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως το 2050
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024