Πώς πρέπει να γίνονται οι δημόσιες διαβουλεύσεις

Συζήτηση για τους τρόπους μέσω τον οποίων πρέπει να γίνονται οι δημόσιες διαβουλεύσεις πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των Εργαστηρίων Ιδεών που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του Democracy Forum (Φόρουμ για τη Δημοκρατία).

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι Δημήτρης Δημητρίου, Βουλευτής, Παντελής Γεωργίου, Δήμαρχος Ύψωνα, Μάριος Μιχαηλίδης, Ανώτερος Λειτουργός Επιμόρφωσης, Προϊστάμενος ΚΑΔΔ και η Χριστίνα Γιανναπή, Εκτελεστική Γραμματέας του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου.

Τον συντονισμό είχε ο Σωτήρης Θεμιστοκλέους, Διευθυντής Στρατηγικής Ανάπτυξης του Center for Social Innovation Cyprus (CSI).

Ο βουλευτής Δημήτρης Δημητρίου εξέφρασε την άποψη ότι στόχος πρέπει να είναι ο εμπλουτισμός μιας πολιτικής ή ιδέας και η εμπλοκή των πολιτών, είτε ως σύνολα είτε ως μονάδες. Τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης της τεχνολογίας και την εξέταση των υφιστάμενων δομών για εφαρμογή των δημόσιων διαβουλεύσεων.

Σχετικά με τις δομές, ο κ. Δημητρίου είπε πώς χρειάζεται να γίνουν αλλαγές. Πολλές φορές, ανέφερε χαρακτηριστικά, καταφθάνουν νομοσχέδια στις Επιτροπές της Βουλής χωρίς να υπήρξε η συνεννόηση ούτε καν εντός ενός υπουργείου. Ως εκ τούτου, πρότεινε όπως υπάρξει μια ανοιχτή διαδικασία για μια πλατφόρμα όπου κάθε πολίτης θα μπορεί να συμβάλλει.

Ακολούθησε τοποθέτηση από τον Δήμαρχο του Ύψωνα. Ο κ. Γεωργίου σχολίασε το γεγονός ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει να κάνει με τον πολίτη από την αρχή ως το τέλος της ζωής του. Συνεπώς πρέπει να υπάρχουν τρόποι η Τοπική Αυτοδιοίκηση να πληροφορείται, τουλάχιστον, από το ενεργό φάσμα της κοινωνίας.

Το κομμάτι διαβούλευσης είναι συνεχές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είπε, για να καταλήξει στην εισήγηση υιοθέτησης ενός οδηγού. Πρέπει να κτίσουμε έναν οδηγό για να τον εντάξουμε στο ευρύτερο πλαίσιο, συμπλήρωσε.

Ο Μάριος Μιχαηλίδης, Ανώτερος Λειτουργός Επιμόρφωσης, Προϊστάμενος ΚΑΔΔ, μίλησε για τον ρόλο των δημόσιων υπαλλήλων, οι οποίοι, είπε, πρέπει να κατανοήσουν ότι πρέπει να βοηθούν να έρχονται στην επιφάνεια διαφορετικές απόψεις.

«Αντίθετα, ο δημόσιος υπάλληλος  λειτουργεί με την μορφή του εμπειρογνώμονα», ανέφερε και επομένως πρέπει να αλλάξουμε τον ρόλο του δημόσιου υπάλληλου με σκοπό που να εξυπηρετεί παρά να καθοδηγεί.

Ενδιαφέροντα ήταν τα όσα είπε και η Χριστίνα Γιανναπή, Εκτελεστική Γραμματέας του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου, η οποία εξήρε τη σημασία της συμπεριληπτικότητας και της κατανοητής γλώσσας σε ό,τι αφορά τη νεολαία. Οι δημόσιες διαβουλεύσεις πρέπει να γίνονται σε ευρεία κλίμακα, είπε για να ακολουθήσουν τα εξής: «Πρέπει να απευθύνονται σωστά στο κάθε ηλικιακό πλαίσιο. Οι διαβουλεύσεις να είναι προσαρμοσμένες στο κοινό. Να είμαστε συμπεριληπτικοί. Δεν θέλουμε αποκλεισμούς. Επίσης, να υπάρχει διαφάνεια. Να μην συμπεριλαμβάνεται μόνο μια συγκεκριμένη μερίδα των πολιτών».

Εξέφρασε τέλος, όπως και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στο πάνελ, την ανάγκη ανατροφοδότησης, καθώς η νεολαία θέλει να γνωρίζει τι έγινε και πώς εφαρμόστηκε μια εισήγηση ή παρατήρηση που παραθέτει.

 

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Βελτιώνεται η Κύπρος διαπιστώνει η Moneyval-Η έκθεση προόδου για τη συμμόρφωση της χώρας μας