Αιθουσάρχες: Βλέπουν ν’ αλλάζει το σενάριο για τους κινηματογράφους

Ικανοποιητικά και καλοδεχούμενα, αλλά θα καθυστερήσουν να αποδώσουν, τα νέα μέτρα χαλάρωσης που αφορούν τους κινηματογράφους και τις αίθουσες θεαμάτων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Αιθουσαρχών Κινηματογράφου, Μάριο Ηροδότου. 

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των νέων χαλαρώσεων που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, από την περασμένη Δευτέρα 11 Απριλίου, η πληρότητα σε θέατρα, κινηματογράφους και αίθουσες θεαμάτων αυξήθηκε στο 100% της χωρητικότητας, ενώ η επίδειξη του safepass παραμένει ως προϋπόθεση για την είσοδο.

Διαβάστε ακόμα: 

Ιερά Μονή Κύκκου: Ετοιμάζει τεράστια πολλαπλή επένδυση στην Έγκωμη

Money Matters: Πόσο καλές γνώσεις έχετε στα χρηματοοικονομικά;

Προς πώληση βιομηχανική ανάπτυξη €1,36 εκατ. (photos)

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο κ. Ηροδότου ανέφερε ότι οι κινηματογράφοι βίωσαν μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, αφού η πανδημία τους έφερε στα όρια της επιβίωσής τους. Συγκεκριμένα, για αρκετούς μήνες η μεγάλη οθόνη ήταν εντελώς κλειστή και στη συνέχεια υπολειτουργούσε. Από την άλλη, πολλά στούντιο ανέβαλαν τις παραγωγές τους λόγω της πανδημίας, κάτι που επηρεάζει άμεσα το περιεχόμενο του κινηματογράφου και κατ’ επέκταση την επισκεψιμότητα από πλευράς κοινού.

Ταυτόχρονα, όπως εξήγησε ο κ. Ηροδότου, τα έσοδα των δύο τελευταίων χρόνων σε καμία περίπτωση δεν πλησιάζουν τα έξοδα συντήρησης και δεν μπορούν να καλύψουν τη διαφορά.

«Είναι απαραίτητο για τον κλάδο μας να συμβαδίζει με την τεχνολογία. Κάθε περίπου πέντε χρόνια πρέπει να προβαίνουμε σε αναβαθμίσεις και ανανέωση των μηχανημάτων και εκσυγχρονισμό του ήχου και της εικόνας. Αν αναλογιστούμε ότι τα δύο χρόνια υπολειτουργούσαμε και κάποιους μήνες είμασταν εντελώς κλειστοί, η ζημιά αυτή είναι δυσβάστακτη», υπέδειξε.

Πέραν των πιο πάνω, ο κ. Ηροδότου αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η πανδημία άλλαξε τις συνήθειες, και κυρίως την ψυχολογία των πολιτών, κάτι που αποτελεί επίσης πλήγμα για τον τομέα.

Ερωτηθείς σχετικά με το πότε αναμένει την βιομηχανία του κινηματογράφου να ανακάμψει, ο κ. Ηροδότου εκτίμησε ότι αυτό θα συμβεί  ίσως το 2023, και εφόσον επανέλθουν οι παραγωγές από τα στούντιο σε κανονικά επίπεδα και δεν εμφανιστεί κάποιο πισωγύρισμα από πλευράς πανδημίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου, η λειτουργία του εξαερισμού και των ειδικών κλιματιστικών στους κινηματογράφους, διασφαλίζει ότι οι αίθουσες παραμένουν ένα ασφαλές περιβάλλον από μολύνσεις, κάτι που έχει αποδειχθεί και μέσω του επιστημονικού πειράματος «CineCov» που έγινε στη Γερμανία, εν μέσω της πανδημίας.

Σκιαγραφώντας γενικότερα την κατάσταση, ο Μάριος Ηροδότου τόνισε ότι οι κινηματογράφοι, μετά την οικονομική κρίση του 2013, ανέκαμψαν το 2019, ενώ μετέπειτα ήρθε η πανδημία που αποτέλεσε ένα μεγαλύτερο πισωγύρισμα.

Τέλος, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Αιθουσαρχών Κινηματογράφου, έστειλε το μήνυμα ότι αν και ο τομέας «κουτσουρεύτηκε» υπάρχουν στιγμές αισιόδοξες. Για παράδειγμα, όπως είπε, τον περασμένο Δεκέμβριο, ήταν στις οθόνες μεγάλες παραγωγές, όπως η νέα ταινία του Spiderman, που η επιδημιολογική εικόνα επέτρεψε στον τομέα να δουλέψει.

«Αν και υπήρχαν πολλοί μήνες που υπολειτουργούσαμε, ελπίζω ότι αυτό θα αποτελεί πλέον παρελθόν και θα επανέλθουμε σε επίπεδα 2019», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Ετήσια αύξηση 5,2% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία
ΙδΕΚ: Νέες προσκλήσεις €16,3 εκατ. για στήριξη του ερευνητικού συστήματος
Εκτοξεύθηκε η εξυπηρέτηση οχηματαγωγών πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού-Η ανακοίνωση της DP World Limassol
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Βιωματικά εργαστήρια Οργανισμού Νεολαίας κατά του σχολικού εκφοβισμού
Μήνυμα από ΟΝΕΚ για ένα Πάσχα χωρίς κροτίδες-«Δεν είναι μαγκιά, ούτε έθιμο»
Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας
Η Stoiximan έπαιξε μπάλα και έστειλε το δικό της μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Γης
Heritage Private School: Χρυσός προστάτης του περιβάλλοντος 2023
Πώς επιτυγχάνεται ένα αποτελεσματικό Διοικητικό Συμβούλιο-Πρώτη ανοικτή συζήτηση από EIMF