Ιερά Μονή Κύκκου: Ετοιμάζει τεράστια πολλαπλή επένδυση στην Έγκωμη

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε εκ νέου ανάπτυξη μεγάλου βεληνεκούς, η οποία εμπίπτει στο Τοπικό Σχέδιο Λευκωσίας και χωροθετείται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Έγκωμης, στην περιοχή του Κέντρου Υγείας.

Νοσοκομειακή ανάπτυξη, ξενοδοχείο πέντε αστέρων, εκπαιδευτικό κέντρο και γραφεία είναι μόνο μερικές από τις προτεινόμενες επιμέρους αναπτύξεις.

Διαβάστε ακόμα: 

Αιθουσάρχες: Βλέπουν ν’ αλλάζει το σενάριο για τους κινηματογράφους

Money Matters: Πόσο καλές γνώσεις έχετε στα χρηματοοικονομικά;

Προς πώληση βιομηχανική ανάπτυξη €1,36 εκατ. (photos)

Το προτεινόμενο έργο, το οποίο βρίσκεται ενώπιον του Τμήματος Περιβάλλοντος, αφορά τον διαχωρισμό τεμαχίου σε οκτώ μέρη (οκτώ οικόπεδα) και την ετοιμασία ενός γενικού χωροταξικού σχεδίου (master plan), το οποίο θα καθορίζει την ανάπτυξη εντός του χώρου αυτού.

Οι προτεινόμενες αναπτύξεις
Κύριος του έργου είναι η Ιερά Μονή Κύκκου, ενώ το κόστος του κάθε επιμέρους έργου δεν μπορεί να εκτιμηθεί επί του παρόντος.

Σύμφωνα με τη μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον, στο προτεινόμενο master plan περιλαμβάνονται οι πιο κάτω κύριες χρήσεις:

  • Οικιστική
  • Τουριστική
  • Εμπορική
  • Αναψυχής
  • Γραφειακή
  • Εκπαίδευση
  • Ιατρική
  • Δημόσιο πράσινο
  • Κοινοτικός εξοπλισμός

Σημειώνεται ότι οι επιμέρους αναπτύξεις που θα εκτελεσθούν στον χώρο, βάσει των χρήσεων που προτείνονται στο γενικό χωροταξικό σχέδιο, θα σχεδιαστούν και θα υλοποιηθούν σε μεταγενέστερο στάδιο, σύμφωνα με το υπό αξιολόγηση masterplan.

 

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας, η συγκεκριμένη ιδιοκτησία καθορίζεται ως ειδική περιοχή με στόχο την απόδοση προοπτικής ορθολογικής ανάπτυξης και αναβάθμισης της εικόνας της περιοχής.

Το ΤΣΛ επιτρέπει την ενιαία ανάπτυξη της ιδιοκτησίας με μεικτές χρήσεις όπως είναι η οικιστική, η εμπορική, η γραφειακή και η ξενοδοχειακή χρήση.


Με οδηγίες Μητροπολίτη
Σύμφωνα με την περιβαλλοντική μελέτη, οι προτάσεις για τις χρήσεις γης έγιναν λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες δεσμεύσεις σε χρήσεις γης του τεμαχίου (π.χ. το υφιστάμενο Κέντρο Υγείας), τα ποσοστά που αναφέρονται στο Τοπικό Σχέδιο Λευκωσίας αναφορικά με τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης, αλλά και τις επιθυμίες του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου, που διαχειρίζεται το τεμάχιο εκ μέρους της Ιεράς Μονής Κύκκου, η οποία είναι ο κύριος ιδιοκτήτης του υπό μελέτη τεμαχίου.

Στον προτεινόμενο σχεδιασμό συμπεριλαμβάνεται και μια τουριστική χρήση, εκπαιδευτικές και ιατρικές εγκαταστάσεις, ενώ σημαντικό στοιχείο του σχεδιασμού είναι ο κεντρικός χώρος πρασίνου και η περιμετρική φύτευση του χώρου ανάπτυξης. Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι υπάρχουν μόνο εκτιμήσεις για τις μελλοντικές αναπτύξεις.


Από πεντάστερο μέχρι νοσοκομείο
Η τουριστική ανάπτυξη που θα αποτελέσει μέρος του ολοκληρωμένου έργου θα είναι πέντε αστέρων και θα αποτελείται από 255 δωμάτια, οι προτεινόμενες ιατρικών εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνουν τμήματα παθολογικής, παιδιατρικής, μαιευτικής-γυναικολογικής χειρουργικής και πρώτων βοηθειών, ενώ η προτεινόμενη χρήση εκπαίδευσης αφορά την Ακαδημία Επιστημών Κύπρου και θα περιλαμβάνει αίθουσες τελετών και συνεδριάσεων.

Το υφιστάμενο τεμάχιο, με συνολικό εμβαδόν 331,450 τ.μ. διαθέτει πρόσβαση μέσω εγγεγραμμένου δρόμου, ενώ χαρακτηρίζεται ως γωνιακό / προνομιακό με κανονική θέα και εφάπτεται με χώρο πρασίνου.

Εντός του τεμαχίου υφίστανται τέσσερεις βοηθητικοί χώροι, όπως χαρακτηρίζονται από το Κτηματολόγιο, και ένα εξωτερικό κτήριο, τα οποία αφορούν ένα κατάστημα-φυτώριο (κατασκευής 2007, σε καλή κατάσταση), μια αποθήκη κρασιών (κατασκευής 1980, σε φτωχή κατάσταση), μια αποθήκη λιπασμάτων (κατασκευής 1980, σε φτωχή κατάσταση) και το Κέντρο Υγείας Έγκωμης, το οποίο αποτελείται από ένα ηλεκτρικό υποσταθμό και τη νοσοκομειακή μονάδα (και τα δύο κατασκευής 2007, σε καλή κατάσταση).

 

 
Συνεχίζει κανονικά το Κέντρο Υγείας
Εξάλλου, μέρος του χώρου χρησιμοποιείται για σκοπούς στάθμευσης στο νοτιοανατολικό τμήμα του τεμαχίου για εξυπηρέτηση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (έκτασης 3.750 τ.μ.), ενώ στο βορειοδυτικό άκρο του τεμαχίου για εξυπηρέτηση γειτονικών αναπτύξεων (έκτασης 9.500 τ.μ.).

Επίσης, εντός του τεμαχίου εντοπίζονται και διάφορα μικρά καταλύματα που βρίσκονται σε υποβαθμισμένη κατάσταση. Εκτός από τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Υγείας, τα υπόλοιπα καταλύματα και κτήρια θα κατεδαφιστούν.
 

Υπογραμμίζεται ότι το Κέντρο Υγείας βρίσκεται υπό λειτουργία και κατέχει τις σχετικές άδειες, ενώ θα συνεχίσει να λειτουργεί ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες επιμέρους αναπτύξεις. Η λειτουργία του Κέντρου δεν θα επηρεαστεί ούτε κατά την υλοποίηση του υπό μελέτη έργου αλλά ούτε και κατά την λειτουργία του ολοκληρωμένου Έργου. Επομένως, αν και συμπεριλαμβάνεται στο προτεινόμενο Χωροταξικό Σχέδιο δεν περιλαμβάνονται σχετικοί υπολογισμοί στην παρούσα Έκθεση (π.χ. ανάγκες νερού χρήσης, υγρών και στερεών αποβλήτων).

Δειτε Επισης

Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας