R. Attard: Ζωτικός ο ρόλος της ΕΥ στον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων

Την εκτίμησή του ότι αν και το 2022 θα είναι ακόμη μια χρονιά προκλήσεων, εντούτοις εν τέλει η συνολική εικόνα της κυπριακή οικονομίας θα κινηθεί θετικά, εκφράζει στο InBusinessNews, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥ Κύπρου, Ronald Attard.

Την ίδια ώρα, αναμένει ότι, παρά τον αντίκτυπο της πανδημίας και το κόστος των μέτρων στήριξης, το δημόσιο χρέος της χώρας θα πέσει κάτω από το 100% του ΑΕΠ το 2022.

Σε συνέντευξή του στο πλαίσιο του «In Business 2022 Forecasting-Towards Sustainable Growth», ο κ. Attard αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στους στόχους της ΕΥ Κύπρου για τη νέα χρονιά, υπογραμμίζοντας πως θα διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στη στήριξη του μετασχηματισμού των κυπριακών επιχειρήσεων, καθώς και της οικονομίας.

Παράλληλα, αναφέρεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο, όπως υποστηρίζει, με την εστίασή του στην ψηφιοποίηση και την μετάβαση σε μια πιο πράσινη οικονομία, θα αποτελέσει ένα μοναδικό εργαλείο για την υλοποίηση των απαραίτητων αλλαγών και τον επαναπροσδιορισμό του οικονομικού μας μοντέλου.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥ Κύπρου:

Πώς αναμένετε να κινηθεί η κυπριακή οικονομία και η αγορά κατά το 2022;

Παραμένω αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας για το 2022. Υπάρχουν, βεβαίως, προκλήσεις, όπως ο πιθανός αντίκτυπος της παραλλαγής Omicron και της αύξησης των τιμών της ενέργειας στις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης, αλλά πιστεύω ότι η συνολική εικόνα είναι σαφώς θετική. Η Κύπρος έδειξε, για άλλη μια φορά, μια εξαιρετική ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα κατά τη διάρκεια αυτής της τελευταίας κρίσης.

Η οικονομία ανέκαμψε αισθητά το 2021, με το ΑΕΠ να αναμένεται να φτάσει τα προ πανδημίας επίπεδα μέχρι το τελευταίο τρίμηνο. Η ανεργία μειώνεται σταθερά, όπως και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, παρά τον αντίκτυπο της πανδημίας, και το δημόσιο χρέος αναμένεται να πέσει κάτω από το 100% του ΑΕΠ το 2022, παρά το κόστος των μέτρων στήριξης της οικονομίας.

Ακόμη και ο τουρισμός, που υπέστη σοβαρό πλήγμα το 2020, έχει ανακάμψει σημαντικά φέτος.

Τέλος, και ίσως σημαντικότερο, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για την ενίσχυση της ανάπτυξης, αλλά και για τον μετασχηματισμό της οικονομίας μας και αύξηση της ανταγωνιστικότητάς της.

Ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών 

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείστε το 2022; Εκτιμάτε πως θα κινηθεί θετικά, αρνητικά ή το ίδιο με το 2021;

Είμαι περισσότερο από βέβαιος ότι ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται τα επόμενα χρόνια, καθώς όλοι θα κληθούμε αντιμετωπίσουμε στις σαρωτικές αλλαγές που έχει επιφέρει η πανδημία και να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα.

Όπως κάναμε τα τελευταία δύο χρόνια, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους πελάτες μας σε τομείς που έχουν πληγεί σοβαρά, όπως η φιλοξενία, οι κατασκευές, το real estate και το λιανικό εμπόριο. Πέρα από αυτό όμως, έχουμε έναν θεμελιώδη ρόλο να διαδραματίσουμε στη στήριξη του μετασχηματισμού των κυπριακών επιχειρήσεων και της οικονομίας μας.

Η πανδημία έχει επιταχύνει μια σειρά από ισχυρές τάσεις, στις οποίες πρέπει να προσαρμοστούμε εάν θέλουμε να παραμείνουμε σχετικοί και ανταγωνιστικοί σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με την εστίασή του στην ψηφιοποίηση και την μετάβαση σε μια πιο πράσινη οικονομία, θα αποτελέσει ένα μοναδικό εργαλείο για την υλοποίηση των απαραίτητων αλλαγών και τον επαναπροσδιορισμό του οικονομικού μας μοντέλου.

Οργανισμοί όπως η EY, και ειδικότερα οι συμβουλευτικές υπηρεσίες, θα πρέπει να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να κατανοήσουν και να προσαρμοστούν σε αυτό το μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Παράλληλα, καθώς ενισχύονται οι προσδοκίες της κοινωνίας, αλλά και της επενδυτικής κοινότητας για μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία, συμπεριλαμβανομένης της μη χρηματοοικονομικής πληροφόρησης, η ζήτηση για υπηρεσίες διασφάλισης υψηλής ποιότητας θα αυξηθεί επίσης.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες τάσεις, γεγονότα και εξελίξεις που θα πρέπει να περιμένουμε και να δώσουμε έμφαση το 2022, όσον αφορά τον τομέα δραστηριοποίησής σας;

Ο covid-19 λειτούργησε ως καταλύτης, επιταχύνοντας πολλές σημαντικές τάσεις που είχαν εκδηλωθεί και πριν την κρίση, όπως η ψηφιοποίηση, η στροφή προς τη βιωσιμότητα, η αυξανόμενη εστίαση σε θέματα ESG και οι προσδοκίες των ενδιαφερομένων μερών για μεγαλύτερη διαφάνεια. Η πανδημία έφερε επίσης νέες προκλήσεις, όπως τις σαρωτικές αλλαγές στις συνήθειες και τις προσδοκίες των καταναλωτών, καθώς και διαταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και δραστικές αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος.

Ως οργανισμός επαγγελματικών υπηρεσιών, ο ρόλος μας είναι να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να πλοηγηθούν μέσα σε αυτές τις αλλαγές, να προσαρμοστούν και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που δημιουργούν, αλλά και τις τεράστιες ευκαιρίες που φέρνουν μαζί τους.

Σκεφτείτε την κλιματική αλλαγή, για παράδειγμα: Προφανώς, η προσαρμογή θα είναι δαπανηρή, αλλά παρουσιάζει επίσης ευκαιρίες για μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση πόρων καθώς και τεράστιες επιχειρηματικές ευκαιρίες για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες που θα μετριάσουν και θα αντιστρέψουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής.

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι ένα μοναδικό εργαλείο που θα βοηθήσει την Κύπρο να αξιοποιήσει τέτοιες ευκαιρίες και συγχρόνως να μετασχηματίσει και να εκσυγχρονίσει την οικονομία της.

Οι στόχοι της ΕΥ Κύπρου

Τι να αναμένουμε για τον δικό σας όμιλο το 2022; Ποιοι είναι οι στόχοι σας; 

Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος για τις προοπτικές και την ανάπτυξή μας τα επόμενα χρόνια, γιατί, όπως εξήγησα προηγουμένως, η EY έχει να παίξει ζωτικό ρόλο στη στήριξη του μετασχηματισμού των κυπριακών επιχειρήσεων και της οικονομίας της.

Έχουμε αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε το 2022 και μετέπειτα, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των πελατών μας σε αυτό το μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την πολιτεία αλλά και με επιχειρήσεις σε τομείς όπως ο τουρισμός και το real estate που επηρεάστηκαν περισσότερο από την κρίση, αλλά σήμερα παρουσιάζουν πολύ καλές προοπτικές.

Για να το πετύχουμε και για να εξακολουθήσουμε να παρέχουμε το επίπεδο των υπηρεσιών που αναμένει η αγορά από την ΕΥ, θα συνεχίσουμε να αναζητούμε τα καλύτερα διαθέσιμα ταλέντα.

Έχουμε εκπονήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο προσλήψεων σε όλους τους τομείς, προσφέροντας στους νέους επαγγελματίες την ευκαιρία να αναπτύσσονται και να βελτιώνονται διαρκώς στο πλαίσιο ενός παγκόσμιου οργανισμού. Είμαστε μια από τις  λίγες εταιρείες που παρέχει ευκαιρίες στους ανθρώπους της να εργαστούν σε διεθνή projects, να συνεργαστούν με επαγγελματίες από ολόκληρο το διεθνές μας δίκτυο, ακόμη και να αποσπαστούν για κάποιο διάστημα σε τρίτες χώρες, κάτι που εκτιμούν ιδιαίτερα οι νέοι σήμερα.

Πρέπει να προσθέσω, καταλήγοντας, ότι, παρότι έχουμε προσαρμοστεί απρόσκοπτα σε ένα νέο, ευέλικτο μοντέλο εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε τα θετικά διδάγματα, ανυπομονούμε να βρεθούμε ξανά πρόσωπο με πρόσωπο με τους ανθρώπους και τους πελάτες μας, όσο συντομότερα το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Δειτε Επισης

Xρυσόστομος Κρητιώτης: Οι τράπεζες εισέρχονται σε μια νέα εποχή
Θ. Στεργίου: Η οργανωσιακή κουλτούρα ξεκινά από την ενσυναίσθηση
Πονοκέφαλος για την Ευρώπη, ενεργειακό κόστος και πληθωρισμός
Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών 2020 στη Lisko Foodstuff Ltd
Γ. Καδής: Να αδράξουμε την ευκαιρία από το περιφερειακό σχέδιο δράσης
Η τουριστική κίνηση και η πληρότητα των ξενοδοχείων στην Πάφο
Ξεκινά η δημόσια διαβούλευση επί του νομοσχεδίου για το Blockchain
Δέκα μέτρα για διευκόλυνση και επιτάχυνση του επιχειρείν
Κ. Πετρίδης: Κόμματα καταθέτουν προτάσεις που τορπιλίζουν τα θεμέλια της οικονομίας
Guardian: Έτσι απέκτησε κυπριακό διαβατήριο ο Jho Low