Julio Tironi: Σε νέα εποχή οι υπηρεσίες δημόσιων συγκοινωνιών

Νέα εποχή για τις υπηρεσίες δημόσιων συγκοινωνιών σηματοδοτεί η 5η Ιουλίου, ημερομηνία κατά την οποίαν η Cyprus Public Transport θα βρίσκεται πίσω από το τιμόνι των δημόσιων λεωφορείων της Λευκωσίας και της Λάρνακας. Σε συνέντευξη του στο InBusinesNews o Julio Tironi, CEO της Cyprus Public Transport (CPT) εκφράζει την πεποίθηση πως με τη διεθνή εμπειρία που στον τομέα των δημόσιων συγκοινωνιών που διαθέτει η εταιρεία καθώς και η γνώση της εγχώριας αγοράς η CPT φιλοδοξεί να γεμίσει το κενό που υπάρχει, προσφέροντας τις υπηρεσίες που η Κύπρος και οι πολίτες της χρειάζονται σήμερα.

Παράλληλα, ο κ. Tironi αναφέρεται στις καινοτομίες και καινούριες εμπειρίες που αναμένεται να υιοθετηθούν και να προσφερθούν στο κοινό για τη διακίνηση του με λεωφορεία, καθώς και στα πλεονεκτήματα που διαθέτει το νέο σύστημα.
 
Πότε συστάθηκε η Cyprus Public Transport και ποιοι οι γενικότεροι στόχοι της;
Η Cyprus Public Transport (CPT) είναι μια νέα κυπριακή εταιρεία δημόσιων συγκοινωνιών, η οποία είναι νομικά επιφορτισμένη με την αποστολή να παρέχει όλες τις υπηρεσίες συγκοινωνιών που της έχουν ανατεθεί από την Κυπριακή Κυβέρνηση. Στόχος μας είναι να αλλάξουμε τις δημόσιες συγκοινωνίες στην Κύπρο μια για πάντα, εξυπηρετώντας τους επιβάτες μας μέσω ενός σύγχρονου και ευρωπαϊκών προτύπων συστήματος μεταφορών, το οποίο θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των πολιτών και θα εξοικονομεί χρήματα στο κράτος. Από τις 5 Ιουλίου, οι υπηρεσίες δημόσιων συγκοινωνιών της Κύπρου θα μπουν σε μια νέα εποχή. Οι σύγχρονες απαιτήσεις της κοινωνίας μας, αλλά και οι τεχνολογικές προκλήσεις των καιρών μας απαιτούν τη δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος μεταφορών για τον κάθε πολίτη. Είμαστε σίγουροι ότι με τη διεθνή εμπειρία που έχουμε στον τομέα των δημόσιων συγκοινωνιών και με τη γνώση της εγχώριας αγοράς, βρισκόμαστε στην πλεονεκτική θέση να ξεκινήσουμε να προσφέρουμε έξυπνες λύσεις σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Μέσω της εμπειρίας μας από διάφορες χώρες, αλλά και λόγω του πόσο δημοφιλείς είναι η υπηρεσίες της Kapnos Airport Shuttle στην Κύπρο, έχουμε ένα ιστορικό εξαιρετικών αποτελεσμάτων που αποδεικνύει ότι ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό σύστημα συγκοινωνιών μπορεί να ενθαρρύνει όλο και περισσότερους πολίτες να δοκιμάσουν τις υπηρεσίες μας, και να αρχίσουν να τις χρησιμοποιούν καθημερινά από τη στιγμή που θα έχουν μείνει ικανοποιημένοι. Όταν υπάρχει μια ευέλικτη και σύγχρονη εναλλακτική λύση που ικανοποιεί τις ανάγκες σου, την υιοθετείς αμέσως. Εμείς, λοιπόν, φιλοδοξούμε να γεμίσουμε το κενό που υπάρχει, προσφέροντας τις υπηρεσίες που η χώρα μας και οι πολίτες της χρειάζονται σήμερα.
 
Ποιες καινοτομίες και καινούριες εμπειρίες αναμένεται να υιοθετηθούν και να προσφερθούν στο κοινό για τη διακίνηση του με λεωφορεία;
Αρχικά, ο στόλος μας θα ενισχυθεί με πολλά νέα λεωφορεία, τα οποία θα εκπέμπουν μειωμένους ρύπους και τα οποία θα εξυπηρετούν καλύτερα τις ανάγκες των επιβατών. Επιλέγοντας να μετακινηθούν με το λεωφορείο, οι επιβάτες θα συμβάλλουν στη μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης και στην αύξηση της βιωσιμότητας της Κύπρου. Είμαστε πολύ περήφανοι που έχουμε έναν από τους πιο μοντέρνους στόλους σε όλη την Ευρώπη. Συνεπώς, το σύστημα συγκοινωνιών θα γίνει πιο αξιόπιστο, καθώς θα υπάρχουν πιο συχνά δρομολόγια και η ποιότητα των υπηρεσιών θα είναι σαφώς βελτιωμένη. Όλα τα λεωφορεία μας θα είναι εξοπλισμένα με κλιματισμό και με τεχνολογία αιχμής που θα επιτρέπει στους επιβάτες όλων των ηλικιών να μετακινούνται με ευκολία, απολαμβάνοντας τη διαδρομή. Επιπρόσθετα, στα λεωφορεία μας θα υπάρχει Wi-Fi και θύρες φόρτισης USB. Χρησιμοποιώντας ένα τελευταίας τεχνολογίας σύστημα εντοπισμού θέσης, θα γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεται κάθε λεωφορείο μας. Μέσω μιας νέας εφαρμογής κινητών τηλεφώνων, οι επιβάτες μας θα έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες, προκειμένου να γνωρίζουν πόση ώρα απαιτείται για την επόμενη στάση τους. Ταυτόχρονα, κάθε επιβάτης θα μπορεί να αποκτήσει κάρτα «προσωποποιημένης κίνησης» που θα του επιτρέπει να έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες μας με ευκολία και με χαμηλό κόστος. Οι επιβάτες θα μπορούν, συνεπώς, να κλείσουν το εισιτήριό τους μέσω της εφαρμογής έξυπνων κινητών τηλεφώνων και να ενημερώνονται ανά πάσα στιγμή για διαδρομές, δρομολόγια και την ώρα άφιξης του λεωφορείου τους.

Πότε αναμένεται να αναλάβει η εταιρεία το τιμόνι των δημόσιων λεωφορείων σε Λάρνακα και Λευκωσία; Ποια δρομολόγια θα εξυπηρετεί και από πόσο λεωφορεία θα αποτελείται ο στόλος σας;
Από τις 5 Ιουλίου, η CPT θα βρίσκεται πίσω από το τιμόνι των δημόσιων λεωφορείων της Λευκωσίας και της Λάρνακας. Η 5η Ιουλίου είναι η μέρα που το σύστημα των υπηρεσιών λεωφορείων της Κύπρο θα αλλάξει και θα προσφέρει μια σύγχρονη και ευχάριστη εμπειρία μεταφορών σε όλους. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω ενός σύγχρονου στόλου με περισσότερα από 200 λεωφορεία, τα οποία θα είναι εξοπλισμένα με πολύ σημαντικά τεχνολογικά χαρακτηριστικά και θα είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Στην αρχή, το νέο σύστημα θα εκτελεί τα υφιστάμενα δρομολόγια, αλλά σε μεταγενέστερο στάδιο (ΦΑΣΗ ΙΙ) προτείνουμε συγκεκριμένες αλλαγές στις διαδρομές, οι οποίες πρέπει να εγκριθούν από το Υπουργείο Μεταφορών. Με την πλήρη εφαρμογή του νέου συστήματος, οι επιβάτες θα μπορούν να απολαμβάνουν ένα πολύ πιο απλοποιημένο σύστημα με συχνά δρομολόγια, λιγότερες στάσεις και περισσότερη ευκολία στη χρήση του, κάτι το οποία θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων.
 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του νέου συστήματος;
Περιβάλλον. Η Κύπρος βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις στην Ευρώπη αναφορικά με τη χρήση δημόσιων συγκοινωνιών. Αν δεν αυξήσουμε σημαντικά τη χρήση του λεωφορείου σαν χώρα, δεν θα καταφέρουμε να πετύχουμε τον στόχο ελάχιστων εκπομπών ρύπων που έχει συμφωνηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετακίνηση. Το κεφάλαιο των μετακινήσεων αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των σημερινών κοινωνιών. Η συγκέντρωση μεγάλης μερίδας του πληθυσμού στα αστικά κέντρα αποτελεί σημαντική πρόκληση για τον τρόπο ζωής μας. Ένα ισχυρό, αξιόπιστο και υψηλής ποιότητας σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της μετακίνησης μέσα σε μια πόλη.

Κοινωνική δικαιοσύνη. Όσοι δεν χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους πρέπει να ανταμείβονται, αφού δεν συμβάλλουν στην περιβαλλοντική ρύπανση και αφήνουν χώρο στους δρόμους. Τώρα, οι ίδιοι τιμωρούνται επειδή έχουν ένα κακό σύστημα συγκοινωνιών. Αν δεν αντιστρέψουμε αυτή την κατάσταση, όλοι θα χρησιμοποιούν αυτοκίνητο και θα επικρατήσει χάος στις πόλεις μας.

Βασική ανάγκη. Οι δημόσιες συγκοινωνίες αποτελούν βασική ανάγκη κάθε σύγχρονης κοινωνίας. Όχι μόνο για όσους δεν έχουν αυτοκίνητο, αλλά και για αυτούς που θέλουν να βγουν για ένα δείπνο ή για ένα ποτό. Στην Κύπρο, σήμερα, δεν μπορείς να μην έχεις αυτοκίνητο. Ταυτόχρονα, η μη ύπαρξη ενός αξιόπιστου συστήματος δημόσιων συγκοινωνιών είναι επίσης πρόβλημα για μια σύγχρονη πόλη. Το να μην μπορεί μια κοινωνία να προσφέρει μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση για τη χρήση αυτοκινήτου είναι μια μεγάλη αποτυχία του συστήματος.

Ασφάλεια. Η αύξηση στη χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών θα μειώσει τα ατυχήματα, κάτι το οποίο έχει αποδειχθεί σε όλη την Ευρώπη.
 
Πώς αναμένεται να επιτευχθούν οι στόχοι της εταιρείας;
Κύριος στόχος είναι η αύξηση της χρήσης του λεωφορείου. Δεν έχουμε ακριβή και επίσημα στοιχεία για τη χρήση του λεωφορείου στην Κύπρου, αλλά αυτή κυμαίνεται μόλις στο 2% περίπου. Για να φτάσουμε στον στόχο μας, πρέπει να πείσουμε όσους δεν χρησιμοποιούν λεωφορεία να το πράξουν. Πρέπει να εφαρμόσουμε τεχνολογικές λύσεις και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που να διευκολύνουν τη χρήση του λεωφορείου. Σε αυτές περιλαμβάνεται και η εκπαίδευση των ανθρώπων μας, ο σχεδιασμός ενός καλύτερου δικτύου, η αναβάθμιση των υποδομών μεταφορών, κ.ά.
 
Θα γίνουν οποιεσδήποτε αλλαγές στους σταθμούς λεωφορείων ή στον τρόπο πληρωμής των κομίστρων;
Η εφαρμογή της μεθόδου ηλεκτρονικών πληρωμών είναι μέσα στους σχεδιασμούς μας. Θα προωθήσουμε την κάρτα διαδρομών, αλλά θα αναπτύξουμε και ένα σύστημα πληρωμών μέσω smartphone. Οι επιβάτες θα μπορούν να πιστώνουν τις κάρτες τους (top up) μέσω τηλεφώνου ή μέσω διαδικτύου. Όσοι δεν είναι κάτοχοι κάρτας θα μπορούν να πληρώνουν με ευκολία το εισιτήριό τους, χωρίς να πρέπει να βρουν ένα σημείο πώλησης εισιτηρίων. Τα κόμιστρα δεν θα αλλάξουν, αλλά όλες οι στάσεις λεωφορείων και οι λοιπές υπηρεσίες θα αναβαθμιστούν.
 

 

Δειτε Επισης

Κύπρος Νικολαΐδης: Αυτό το βραβείο είναι σημαντικό για μένα, προέρχεται από την πατρίδα μου (vid)
Ηλίας Κόκκινος: Σημαντική αναγνώριση για την οικογένεια του Smoothie Factory το IN Business Award (vid)
Γιώργος Κοσιής & Σάββας Κοσιής: Επιβράβευση των κόπων και των προσπαθειών μας, δεν σταματάμε εδώ (vid)
ΚΕΒΕ: Επιταγή αξίας 14.000 ευρώ στο φιλανθρωπικό ίδρυμα «Τοξότης»
Γιώργος Μούντης: Επιβεβαίωση της σκληρής δουλειάς των συναδέλφων και συνεργατών μας το IN Business Award (vid)
Grant Johnson: Το μέλλον του τουρισμού στην Κύπρο προμηνύεται λαμπρό (vid)
Κατιάνα Μούσα: Η ECOMMBX βλέπει μπροστά, τα καλύτερα έρχονται (vid)
Οι μαθητές φέρνουν την αλλαγή με το Net Zero for Youth (NZ4Y)
Δημήτρης Κωνσταντινίδης: Είναι μεγάλη τιμή για εμάς το βραβείο που πήραμε στα IN Business Awards (vid)
Paradox Museum Limassol & CP Foodlab: Ένα παράδοξο Φεστιβάλ Επιστήμης γεμάτο μάθηση και διασκέδαση