Powered by

Η νούμερο ένα αγορά που φλερτάρει για προσέλκυση τουριστών η Κύπρος

«Πρέπει είμαστε ιδιαίτερα συγκρατημένοι σε ό,τι αφορά στις ρωσσόφωνες αγορές, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή γίνεται ένας πόλεμος που δεν γνωρίζει κανένας πότε θα τελειώσει ή πότε θα μπορέσουμε να ξανανοίξουμε τους αιθέρες μας για την αγορά της Ρωσίας, δεν ξέρει κανένας μετά που θα τους ανοίξουμε πότε θα μας επιτρέψουν οι ίδιοι να είναι εκατέρωθεν», ανέφερε σήμερα  ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος. 

Πρόσθεσε περαιτέρω πως σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να υποτιμούμε το πλήγμα που δέχθηκε η ρωσική οικονομία λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν. «Εκεί που έφτασε το ρούβλι, και ανοικτές να ήταν οι πτήσεις, πολύ αμφιβάλω αν θα μπορούσαμε να έχουμε τουρισμό από αυτή την αγορά ή τουλάχιστον σε αυτούς τους αριθμούς που συνηθίσαμε να έχουμε», σημείωσε ο κ. Περδίος.

Πρόκειται, συνέχισε, για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και πρέπει όλοι ασχολούνται με τον τομέα του τουρισμού και των αερομεταφορών, «να δουλεύουμε πάνω σε ένα σενάριο που ελάχιστες έως ανύπαρκτες θα είναι οι αφίξεις από αυτές τις αγορές». Εξέφρασε δε την ελπίδα στην πορεία να υπάρξει βελτίωση της κατάστασης, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «εμείς έχουμε υποχρέωση προς τους εαυτούς μας και τους φορείς του τουρισμού να σκεφτόμαστε το χείριστο σενάριο από αυτές τις δύο αγορές, για να μπορούμε να κάνουμε εγκαίρως τις κινήσεις που πρέπει να κάνουμε για να αναπληρώσουμε ό,τι αναπληρώνεται». Θα πρέπει, ανέφερε ο κ. Περδίος, να έχουμε υπόψη μας ότι η κατάσταση μπορεί να μην βελτιωθεί σύντομα.

Η μακράν καλύτερη αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωση

Μιλώντας για το άνοιγμα της Κύπρου προς νέες αγορές, ο Υφυπουργός Τουρισμού επεσήμανε ότι η σύνδεση της χώρας μας με αγορές όπως η Σαουδική Αραβία και η Γαλλία είναι αποτέλεσμα στοχευμένων δράσεων που προηγήθηκαν. «Όσον αφορά την Γαλλία, το έχω πει πάρα πολλές φορές, είναι μια αγορά που κακώς δεν την είχαμε στην Κύπρο. Για μένα είναι μακράν η καλύτερη αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο σε ό,τι αφορά στη δαπάνη, αλλά διότι οι Γάλλοι είναι ποιοτικοί και ως άνθρωποι -καταλαβαίνουν από κουλτούρα, από φαγητό, από κρασί, από φύση. Άρα είναι πελατεία που θα εκτιμήσει ιδιαίτερα την Κύπρο.

Είναι η νούμερο ένα αγορά στην οποία το Υφυπουργείο κάνει μάρκετινγκ. Μπορεί να ακουστεί παράξενο ότι κάνουμε μάρκετινγκ σε μια χώρα που δεν έχουμε συνδεσιμότητα. Ποιο έρχεται όμως πρώτα, η κότα ή το αβγό; Μια αεροπορική εταιρεία θα έρθει να βάλει ρίσκο να βάλει πτήσεις για μας, όταν εμείς δεν έχουμε δημιουργήσει ζήτηση σε εκείνη την αγορά για την Κύπρο μέσω μάρκετινγκ; Και εκεί, το ένα φέρνει το άλλο», δήλωσε, τέλος, ο κ. Περδίος.

Διαβάστε ακόμη:

NOTAM και κλείσιμο εναέριου χώρου της Κύπρου για αεροσκάφη από Ρωσία

Στον αέρα έσοδα πέραν του μισού δις για τον τουρισμό

Σε αυτές τις χώρες ποντάρει για... αντικατάσταση των Ρώσων η Κύπρος

Τουρισμός: Το πλήγμα από τυχόν χαμένες ρωσικές αφίξεις σε αριθμούς

Κίνδυνος απώλειας 1,3 εκατ. επιβατών από και προς Ρωσία

Από την πλευρα του, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος υπέδειξε ότι «έχουμε πόλεμο στην Ουκρανία και ό,τι και να γίνει, η οικονομία της Ρωσίας έχει επηρεαστεί τόσο αρνητικά που ακόμα και να μην υπήρχε η απαγόρευση των πτήσεων δεν θα είχαμε τους τουρίστες που αναμέναμε. Τα μέτρα και οι κυρώσεις είναι τόσο δύσκολες και σκληρές που βλέπουμε ότι έχουν επηρεάσει την οικονομία της Ρωσίας».

«Έχουμε», συνέχισε, «1,6 εκατομμύρια επιβάτες που υπολογίζαμε ότι θα έρθουν από τις συγκεκριμένες αγορές.

Ξανατονίζω όμως ότι έχουμε πόλεμο και μια χώρα η οποία εμπλέκεται σε έναν πόλεμο, με τις κυρώσεις που υπάρχουν, να θεωρήσουμε δεδομένο στον προγραμματισμό όλοι και στην Κυβέρνηση και οι φορείς που ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με τις αερομεταφορές ή με τον τουρισμό, ότι δεν θα έχουμε τουρίστες από τις συγκεκριμένες χώρες, ανεξαρτήτως εάν υπάρχει ή όχι η απαγόρευση των πτήσεων».

Συνεχίζοντας, ο Υπουργός Μεταφορών επεσήμανε ότι η προσοχή στρέφεται τώρα σε δράσεις που θα προσελκύσουν νέες αγορές, σε μια προσπάθεια να αναπληρώσουμε στον βαθμό που είναι δυνατό το κενό που θα δημιουργηθεί από τη ρωσική και ουκρανική αγορά. «Έχουμε εξαιρετική συνεργασία και με τον Διαχειριστή των Αεροδρομίων, έχουμε και την εμπειρία από τον κορωνοϊό που αποδείξαμε στην κρίση ότι με μια σωστή, μεθοδική και συλλογική προσπάθεια και συνεργασία, μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα», είπε.

Αναφερόμενος στη συνδεσιμότητα με την Σαουδική Αραβία, ο κ. Καρούσος σημείωσε πως ήταν μια αγορά, την οποία το Υφυπουργείο Τουρισμού είχε εντάξει στη στρατηγική του και μετά από επισκέψεις και επαφές του Υφυπουργού έγινε κατορθωτή η αεροπορική συνδεσιμότητα. «Όταν έχουμε συνδεσιμότητα τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν είτε είναι τουρισμός είτε είναι επιχειρηματική δραστηριότητα ή οτιδήποτε άλλο. Το 2021 είχαμε περισσότερους προορισμούς σε σχέση με το 2019, που ήταν καλύτερη σε θέματα επιβατικής κίνησης και θα συνεχίσουμε γιατί είναι καιρός να φύγουμε από κάποιες υπέρ-εξαρτήσεις που έχουμε από κάποιες αγορές.

Είναι μια ευκαιρία εν μέσω μιας κρίσης, ένα παράθυρο. Υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλες αεροπορικές εταιρείες. Πολιτικά θα κάνουμε εκείνο που πρέπει για να προστατεύσουμε την οικονομία της χώρας και θα δείτε κι άλλα θετικά νέα για το θέμα της αεροπορικής συνδεσιμότητας», υπογράμμισε ο Υπουργός Μεταφορών.

 

Δειτε Επισης

Parklane Resort & Spa: Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς με θεαματικό show από το Gabriele Rizzi Lab
Ο Χρίστος Αγγελίδης νέος Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ-Πότε αναλαμβάνει καθήκοντα
Εθελόντριες από το Ηνωμένο Βασίλειο παρείχαν υπηρεσίες σε κυπριακά καταφύγια-Ο ρόλος του Lordos Beach Hotel
Εταιρικές εκδηλώσεις στο Salt & Fire-Μια ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία
Philippe Bone: Μεγαλόπνοα σχέδια για την Accor στην Κύπρο-Σχεδιάζει τουλάχιστον 40 ξενοδοχεία με δέκα έργα ήδη σε εξέλιξη
Ολοταχώς για μεγάλο ρεκόρ ο τουρισμός... Πάνε για να σπάσουν το φράγμα των τεσσάρων εκατομμυρίων οι αφίξεις
Στα καλύτερά του με άνοδο σε αφίξεις και έσοδα ο τουρισμός...Αύξηση της συνεισφοράς του τομέα στο ΑΕΠ
Νέες προσθήκες στο Trilogy Plaza
Ισπανία: «Καμπάνα» 179 εκατ. σε πέντε αεροπορικές για καταχρηστικές χρεώσεις
Γιατί ο ΠΑΣΥΞΕ απέρριψε την μεσολαβητική πρόταση και το μήνυμα Παναγιώτου για τη συλλογική σύμβαση στα ξενοδοχεία