ANCORIA BANK

H πανδημία και οι επιπτώσεις της σε όλους τους άξονες της οικονομίας τόσο στην Κύπρο όσο και στον υπόλοιπο κόσμο δεν άφησε ανεπηρέαστο τον τραπεζικό τομέα, ο οποίος παρέχει το οξυγόνο για την ανάπτυξη και αποτελεί καθρέφτη κάθε οικονομίας, δηλώνει ο Γιώργος Παγλάς, Ανώτατος Διευθυντής Τραπεζικών Εργασιών και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Ancoria Bank.

Σε τροχιά καθαρής κερδοφορίας

Η τράπεζά μας προσάρμοσε τη στρατηγική της ακολουθώντας τις οδηγίες της Κυβέρνησης και τα σχετικά διατάγματα για αναστολή των δόσεων δανείων. Ταυτόχρονα, παραμείναμε δίπλα στους πελάτες μας, ιδιώτες και επιχειρήσεις, για οποιαδήποτε ανάγκη προέκυπτε σχετικά με τις δανειακές τους συμβάσεις μαζί μας. Άλλωστε, αυτό είναι μέρος της πάγιας πολιτικής μας και στόχος της γενικότερης στρατηγικής μας. Η παραχώρηση νέων τραπεζικών πιστώσεων σε στεγαστικά δάνεια εξακολουθεί να γίνεται προσεκτικά και με σταθερά βήματα, συνδυάζοντας την ανάγκη της τράπεζας για αύξηση των εσόδων και κατ’ επέκταση να διατηρεί ένα υγιές χαρτοφυλάκιο χωρίς προβληματικές υποχρεώσεις. Το γεγονός ότι η Ancoria Bank μπήκε σε τροχιά καθαρής κερδοφορίας μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, όπως ήταν το 2021, εξακολουθώντας να διατηρεί 0% μη εξυπηρετούμενα δάνεια για έκτη συνεχή χρονιά, αποτελεί ένα από τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά της.

Η σημερινή εικόνα του τομέα

Η ανάγκη του Κύπριου να έχει τη δική του στέγη εξακολουθεί να είναι στις προτεραιότητές του και αυτό το εισπράττουμε καθημερινά. Στην Ancoria Bank αντιμετωπίζουμε τα αιτήματα χρηματοδοτήσεων με μεγάλη προσοχή, δίνοντας τεράστια σημασία στην ικανότητα αποπληρωμής από πλευράς του αιτητή. Γνώμονάς μας είναι οι πραγματικές του ανάγκες και σχεδιάζουμε μαζί του την πιο κατάλληλη λύση, με βάση δεδομένα και οικονομικά στοιχεία, για να αποφύγει και ο ίδιος τις οποιεσδήποτε περιπέτειες. Ο τομέας των στεγαστικών δανείων παρουσίασε μια σταθεροποίηση κατά το 2021, ιδιαίτερα με το πετυχημένο μέτρο επιδότησης από το Κράτος, που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2021. Η πανδημία έχει προκαλέσει μια αλυσίδα αξιοσημείωτων επιδράσεων, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, με τον διπλασιασμό της τιμής του αργού πετρελαίου μέσα σε έναν χρόνο, όπως επίσης την αύξηση του κόστους του ναυτιλιακού ναύλου στη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων και την επακόλουθη αύξηση των πρώτων υλών στον κατασκευαστικό τομέα. Συγκεκριμένα, ως ένδειξη για το αυξημένο κόστος ανέγερσης κατοικίας, παρατηρήθηκε πέραν του 100% αύξηση στον δομικό χάλυβα, 70% στην ξυλεία και πέραν του 50% στα αλουμίνια. Με βάση τα πιο πάνω αναμένεται να υπάρξει προβληματισμός σε όσους ενδιαφέρονται για χρηματοδότηση με σκοπό την απόκτηση στέγης. Γι’ αυτό, πιθανόν να υπάρξει μια επιβράδυνση στις χορηγήσεις νέων στεγαστικών δανείων, καθώς και μια αλλαγή στις προσδοκίες και τις προτεραιότητες των νέων δανειζομένων σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά και την αξία του ακινήτου που θα αγοράζουν.

Λύσεις στεγαστικών δανείων

Προσφέρουμε μια ευρεία γκάμα στεγαστικών δανείων, δίνοντας στους πελάτες μας λύσεις για οποιαδήποτε στεγαστική τους ανάγκη. Από τα πιο σημαντικά στεγαστικά δάνεια, που διαθέτουμε, είναι αυτό της Πρώτης Κατοικίας, αλλά και η Μεταφορά Στεγαστικού Δανείου από άλλη τράπεζα στην Ancoria Bank. Το Δάνειο Πρώτης Κατοικίας αφορά κατασκευή ή αγορά σπιτιού, αλλά και ανακαίνιση, αφού η απόκτηση δικής τους στέγης είναι από τις κύριες προτεραιότητες των Κυπρίων διαχρονικά. Σε περίπτωση Μεταφοράς Στεγαστικού Δανείου από άλλη τράπεζα, στην Ancoria Bank δίνονται ανταγωνιστικά και ελκυστικά επιτόκια, από τα οποία μπορούν να επωφεληθούν οι πελάτες μας. Παράλληλα, προσφέρουμε Δάνειο Εξοχικής Κατοικίας και Δάνειο για Αγορά Κατοικίας ως Επένδυση, το οποίο ανταποκρίνεται σε πελάτες που στόχο έχουν την εκμετάλλευση ακινήτων. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω ότι η διαφάνεια είναι από τους πρωταρχικούς μας στόχους και βασικό στοιχείο της φιλοσοφίας μας, γι’ αυτό και δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση οι πελάτες μας, υφιστάμενοι και δυνητικοί, να γνωρίζουν ξεκάθαρα τους όρους και προϋποθέσεις, καθώς και τις χρεώσεις μας, πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε δανειακή σύμβαση μαζί μας. Άλλες σημαντικές πληροφορίες, που είναι υποχρέωσή μας να τους δίνουμε, είναι ότι αν δεν τηρούν το σχέδιο αποπληρωμής του δανείου τους μπορεί να χάσουν το σπίτι τους, ότι υπάρχουν χρεώσεις εάν εξοφλήσουν νωρίτερα το δάνειό τους, όπως επίσης ότι το ποσό της δόσης και το συνολικό κόστος της χορήγησης μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί ανάλογα με τη διακύμανση του βασικού επιτοκίου.

Διευκολύνσεις και πρώτη κατοικία

Υπάρχουν αρκετές διευκολύνσεις και επιλογές ευελιξίας σχετικά με τα Δάνεια Πρώτης Κατοικίας. Συγκεκριμένα, δίνεται περίοδος χάριτος μέχρι δύο χρόνια στο κεφάλαιο του δανείου, από την έγκρισή του, για σπίτια υπό ανέγερση. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα για αναστολή μέχρι και δύο μηνιαίων δόσεων τον χρόνο, φτάνει να ενημερωθεί η τράπεζα τουλάχιστον έναν μήνα πριν από την ημερομηνία καταβολής της δόσης, με μέγιστο αριθμό αναστολών τις 24 δόσεις κατά τη διάρκεια του δανείου. Μια ακόμη διευκόλυνση είναι ότι μπορεί ο πελάτης να επιλέξει να γίνεται σταδιακή ή άμεση εκταμίευση του δανείου, ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών, καθώς και να ξοφλήσει το δάνειό του, μερικώς ή ολόκληρο, νωρίτερα από τη συμφωνημένη ημερομηνία αποπληρωμής.

Αύξηση δανειακού χαρτοφυλακίου

Η Ancoria Bank έχει καταφέρει να αυξήσει το δανειακό της χαρτοφυλάκιο το 2021, διατηρώντας το σε πολύ υψηλά επίπεδα ποιότητας. Ενδεικτικό αυτού είναι ότι μετά από έξι χρόνια λειτουργίας και χορηγήσεων, που έχει διοχετεύσει στην αγορά, η τράπεζα διατηρεί μηδενικό υπόλοιπο μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Μείωση στεγαστικών χορηγήσεων το 2022

Όπως σημειώθηκε πιο πάνω, η πανδημία έχει προκαλέσει μια αλυσίδα αρνητικών επιδράσεων στην οικονομία, οι οποίες αναμένεται να ξεπεραστούν σε βάθος χρόνου. Σε συνδυασμό με τον συνεχιζόμενο πληθωρισμό, όσοι ενδιαφέρονται για χρηματοδότηση για απόκτηση στέγης θα προβληματιστούν έντονα με βάση τα νέα δεδομένα. Συνεπώς, αναμένω μείωση στις παροχές νέων στεγαστικών χορηγήσεων, καθώς και μια αλλαγή στις προσδοκίες και επιδιώξεις των νέων, που θα ενδιαφερθούν για στεγαστικό δάνειο, σχετικά με τα χαρακτηριστικά και την αξία του ακινήτου που τους ενδιαφέρει για αγορά. Μελλοντικά το μέτρο σύγκρισης αναμένεται να είναι οι πιο ώριμες αγορές της ΕΕ, όπου η απόκτηση πρώτης κατοικίας δεν αποτελεί προτεραιότητα.

 

Key-members - management team

Γιάννης Λοΐζου,

Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής

Νικόλας Πρέντζας,

Αναπληρωτής Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής & Ανώτατος Διευθυντής Επιχειρηματικών Λειτουργιών

Γιώργος Παγλάς, Ανώτατος Διευθυντής Τραπεζικών Εργασιών και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης

Κυριάκος Χριστοδούλου, Ανώτατος Οικονομικός Διευθυντής

 

Διευθυντική ομάδα στο κομμάτι των στεγαστικών δανείων

Δέσπω Μιχαηλίδου,

Διευθύντρια Τραπεζικού

Κέντρου Λευκωσίας

Αναστασία Χατζηθεοδοσίου, Διευθύντρια Τραπεζικού

Κέντρου Λεμεσού

Κώστας Μιχαηλίδης,

Διευθυντής Τραπεζικού

Κέντρου Λάρνακας

 

Στοιχεία επικοινωνίας:

Διευθύνσεις: -Λεωφόρος Δημοσθένη Σεβέρη 12, 1080, Λευκωσία - Γωνία Λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και Αγίας Φυλάξεως 151, 3021, Λεμεσός  -Λεωφόρος Φανερωμένης 189-191, 6035, Λάρνακα

Τηλέφωνα: 80000050, +35722849000 (για κλήσεις από εξωτερικό)

E-mail: info@ancoriabank.com

Ιστοσελίδα: www.ancoriabank.com

LinkedIn: Ancoria Bank

Facebook: Ancoria Bank Ltd

Instagram: @ancoriabankcy

 

 

Δειτε Επισης

HELLENIC BANK - Λύσεις για όλες τις ανάγκες στέγασης
EUROBANK ΚΥΠΡΟΥ
ANCORIA BANK
ALPHA BANK
ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ - ΣΤΕΓΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ