Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Βρετανία: Σπάνε ρεκόρ οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας

Εκατομμύρια νοικοκυριά στη Βρετανία θα δουν τους λογαριασμούς ενέργειας να αυξάνονται κατά 54% κατά μέσο όρο από τον Απρίλιο, μετά από τη μεγαλύτερη αύξηση που έγινε ποτέ στο πλαφόν χρεώσεων για τυπική κατανάλωση ενέργειας που ανακοίνωσε η αρμόδια εποπτική αρχή Ofgem.

Πλέον ένας τυπικός λογαριασμός φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος θα φτάνει τις 1.971 λίρες (2.369 ευρώ) το χρόνο, με τη μέση ετήσια αύξηση να είναι της τάξης των 693 λιρών. Αυτή η μέση αύξηση αφορά τα πάνω από 22 εκατομμύρια νοικοκυριά που υπάγονται σε βασικά προγράμματα εταιρειών παροχής ενέργειας.

Η αύξηση του ορίου χρεώσεων έρχεται μετά από μία ακόμα αύξηση στους λογαριασμούς κατά 12% τον περασμένο Οκτώβριο.

Η απόφαση της Ofgem λήφθηκε εν μέσω ανησυχιών για τις εταιρείες παροχής ενέργειας στη χώρα, λόγω του τετραπλασιασμού της τιμής του φυσικού αερίου στην παγκόσμια αγορά χονδρικής για διάφορους λόγους. Μόνο τους τελευταίους μήνες πάνω από 20 βρετανικές εταιρείες ενέργειας έχουν κηρύξει πτώχευση, επηρεάζοντας 3,8 εκατομμύρια πελάτες.

Η σημερινή ανακοίνωση πυροδοτεί περαιτέρω τις ήδη έντονες ανησυχίες για την αύξηση του κόστους διαβίωσης στη Βρετανία, με τον πληθωρισμό να έχει εκτοξευθεί στο 5,4% τον Δεκέμβριο, στο υψηλότερο ποσοστό εδώ και σχεδόν 30 χρόνια. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον ένα στα τέσσερα νοικοκυριά στη χώρα θα πέσουν κάτω από το όριο της «ενεργειακής φτώχειας».

Παράλληλα δε, από τον Απρίλιο αυξάνονται κατά 1,25% οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για εργαζόμενους και εργοδότες.

Αντιδρώντας στην αναμενόμενη κίνηση της Ofgem, η νομισματική επιτροπής της Τράπεζας της Αγγλίας ανακοίνωσε την αύξηση του βασικού επιτοκίου από το 0,25% στο 0,5%. Είναι η πρώτη φορά από το 2004 με δύο διαδοχικές αυξήσεις του βασικού επιτοκίου σε δύο μήνες, μετά από την αύξηση από το 0,1% τον Δεκέμβριο.

Ο Υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ έσπευσε να ανακοινώσει ορισμένα μέτρα με στόχο τη μερική ανακούφιση των πιο φτωχών νοικοκυριών. Μεταξύ άλλων είπε ότι θα υπάρξει έκπτωση 200 λιρών στις χρεώσεις φέτος, πόσο που θα αποπληρωθεί από τα νοικοκυριά σε πέντε ετήσιες δόσεις των 40 λιρών.

Επίσης, για τα νοικοκυριά στην Αγγλία με τα πιο χαμηλά εισοδήματα θα προβλεφθεί τον Απρίλιο επιστροφή 150 λιρών από το δημοτικό φόρο που καταβάλλουν όλοι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τέλος, θα δοθεί στους δήμους ένα συνολικό ποσό περίπου 150 εκ. λιρών για παροχή βοήθειας προς τους οικονομικά ασθενέστερους δημότες.

Δειτε Επισης

ΗΠΑ: Οι εργαζόμενοι της Washington Post θα απεργήσουν για μία ημέρα
Σε συνεργασία Ρωσίας-Ιράν για να ξεπεραστούν οι δυτικές κυρώσεις καλεί η Μόσχα
Η απεργία της Tesla Σουηδίας εξαπλώνεται στη γειτονική Δανία
Τουρκία: Ο ετήσιος πληθωρισμός έτρεχε το Νοέμβριο με ρυθμό 62%
Πέραν των 5 χιλ. ατόμων με αναπηρία ξεκίνησαν δουλειά στη Βουλγαρία εντός 2023
Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ για φορτία ρωσικού πετρελαίου-Στο στόχαστρο τρεις οντότητες και τρία πετρελαιοφόρα
Standard & Poor's: Διατηρεί την αξιολόγηση «ΑΑ» της Γαλλίας, με αρνητικές προοπτικές
ΟΠΕΚ: Επεκτείνουν μέχρι Μάρτιο μειωμένη παραγωγή Ριάντ και Μόσχα
Παράταση τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα στην Ιταλία για γονείς
Αργεντινή: Η νέα ΥΠΕΞ λέει πως η χώρα της δεν θα ενταχθεί στην ομάδα BRICS