Powered by

Οι πιο... ευάλωτοι στην ουκρανική κρίση τομείς της οικονομίας

Την ώρα που η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις γύρω από το Ουκρανικό, οι ανησυχίες στην Κύπρο εντείνονται, αφού η ανοιχτή οικονομία της χώρας δεν αναμένεται να μείνει ανεπηρέαστη σε περίπτωση επιδείνωσης της κρίσης.

Τουρισμός, επιχειρήσεις, τραπεζικός τομέας και τιμές των σιτηρών είναι οι κύριοι τομείς που ενδέχεται να επηρεαστούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις ακαδημαϊκών και οικονομικών παραγόντων που μίλησαν στο ΚΥΠΕ. Παράλληλα σημειώνεται η ανάγκη εγρήγορσης της Κύπρου, ώστε να αποφευχθεί η μεγιστοποίηση των όποιων επιπτώσεων.

Διαβάστε ακόμη: 

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας και η αγωνία για την κυπριακή οικονομία

Στάση αναμονής στις αγορές εν μέσω αβεβαιότητας λόγω ουκρανικής κρίσης

O τραπεζικός τομέας 

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Ανδρέας Μιλιδώνης, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου θα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση για τις οποιεσδήποτε επιπτώσεις στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου, σε όσες τράπεζες έχουν μεγάλη έκθεση είτε άμεση, είτε έμμεση προς στη Ρωσία σε καταθέσεις, δάνεια ή άλλες επιχειρηματικές πράξεις που θα επηρεαστούν από το χειρότερο δυνατό σενάριο.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η Κύπρος θα ήταν καλό να βρίσκεται σε εγρήγορση αναφορικά με οποιεσδήποτε κυρώσεις συζητούνται προς τη Ρωσία, από ΕΕ, ΗΠΑ και Αγγλία. Ιδιαίτερα, όπως είπε, αν οι ΗΠΑ εφαρμόσουν το χείριστο σενάριο που ήδη συζητείται και είναι να αποκοπούν ρωσικές τράπεζες από το σύστημα “swift” για μεταφορά χρημάτων διεθνώς.

«Λογικά το Υπουργείο Οικονομικών μας και η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση αυτή την στιγμή για να χειριστούν τις οποιεσδήποτε δυσμενείς συνέπειες μπορεί να υπάρξουν στην κυπριακή οικονομία είτε μέσω των τραπεζών, είτε μέσω τουρισμού αλλά και των επιχειρήσεων, από πιθανές κυρώσεις προς τη Ρωσία, κυρίως από ΕΕ αλλά και Αμερική», ανέφερε.

Την ίδια ώρα αναφέρθηκε στις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις στα κατεχόμενα που επηρεάζονται άμεσα από την τουρκική οικονομία.

«Η οικονομία των κατεχομένων επηρεάζεται μέσω της τουρκικής λίρας η οποία υποστηρίζεται αυτή τη στιγμή από ξένο συνάλλαγμα, η εισροή του οποίου αναμένεται να δεχτεί μείωση μέσω της αναμενόμενης μείωσης τουριστών από Ρωσία και Ουκρανία», σημείωσε ο κ. Μιλιδώνης.

Όπως είπε το 2021, ένας στους τέσσερεις τουρίστες της Τουρκίας ήταν από Ρωσία και Ουκρανία και περίπου ένα στα έξι δολάρια στα έσοδα τουρισμού που έρχονταν στη χώρα ήταν πάλι από Ρώσους και Ουκρανούς τουρίστες.

Συμπλήρωσε ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία αναμένεται να επηρεαστεί από την αύξηση στην τιμή της ενέργειας κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά την τουρκική λίρα.

Ο τομέας του τουρισμού

Ο Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Μιχάλης Αντωνίου ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι οι μεγαλύτερες ανησυχίες επικεντρώνονται στους τομείς του τουρισμού και των σιτηρών.

Σε σχέση με τον τουρισμό, ανέφερε ότι ως γνωστόν η Ρωσία είναι η δεύτερη  μεγαλύτερη τουριστική αγορά για την Κύπρο και ενδεχόμενη σύγκρουση θα επηρέαζε τη διάθεση των Ρώσων ή Ουκρανών τουριστών να επισκεφθούν την Κύπρο. Η ΟΕΒ είπε, παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις και τις προσπάθειες που γίνονται από πλευράς τόσο του υφυπουργείου τουρισμού όσο και των τουριστικών πρακτόρων για διασφάλιση τουριστών από εναλλακτικές αγορές.

Ωστόσο όπως είπε, τα πράγματα είναι οριακά αφού πλησιάζει το καλοκαίρι.  Σε σχέση με τις τιμές των σιτηρών, ανέφερε ότι επειδή οι χώρες αυτές αποτελούν μεγάλες αγορές δεν είναι γνωστό πόσο θα εκτοξευθεί η τιμή και αν θα επηρεαστεί η επάρκεια.

Τέλος ευχήθηκε ότι δεν θα υπάρξει κάτι σοβαρό ή ότι θα είναι ελεγχόμενο όσον αφορά τις επιπτώσεις στην Κύπρο.

Οι τιμές των σιτηρών

Στον κίνδυνο σημαντική αύξησης στις τιμές των σιτηρών αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Παναγροτικού Κυριάκος Καϊλάς. Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ, η ΕΕ όταν υπάρχουν ελλείψεις στην παραγωγή σιτηρών όπως έγινε την περασμένη χρονιά, δίνει άδεια για εισαγωγές από τρίτες χώρες όπως η Ρωσία και η Ουκρανία που παράγουν μεγάλες ποσότητες σιτηρών.

Ενδεχόμενη σύρραξη, ή κυρώσεις της ΕΕ θα επηρεάσουν τις εισαγωγές από αυτές τις χώρες και θα οδηγήσουν στην αύξηση των τιμών των σιτηρών διεθνώς, οι οποίες όπως είπε, είναι ήδη υψηλές. Σημείωσε ότι η Κύπρος παράγει το 40% των αναγκών της σε σιτηρά και το υπόλοιπο 60% το εισάγει, κυρίως από Ρουμανία και Βουλγαρία. Ωστόσο όπως είπε, σε περίπτωση γενικευμένων ελλείψεων από αυτές τις χώρες η επόμενες αγορές που θα άνοιγαν ήταν Ρωσία και Ουκρανία.

Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα παρατηρηθούν ιδιαίτερες ελλείψεις στην Κύπρο σε σιτηρά, αφού η φετινή χρονιά θα είναι μια καλή χρονιά και μετά από δύο μήνες θα μπορούν να αξιοποιηθούν τα εγχώρια σιτηρά. Κάτι τέτοιο, ανέφερε θα εξασφαλίσει μια επάρκεια τουλάχιστον για τους τέσσερεις μήνες που θα ακολουθήσουν

Δειτε Επισης

Πιο αισιόδοξες από πέρσι οι επιχειρήσεις της Λεμεσού-Αγκάθι η έλλειψη προσωπικού, κύρια ανησυχία η αύξηση κόστους
Απώλειες κατέγραψε τη Δευτέρα το ΧΑΚ
Συνεισφέρει κατόπιν πρότασης Μάκη Κεραυνού 7,16 εκατ. ευρώ ως δωρήτρια χώρα στο IDA η Κύπρος
Δεκτή από την Ολομέλεια η αναπομπή του νόμου για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά-«Σωστά αναπέμφθηκε»
Θετική εικόνα, αλλά διαρθρωτικές αδυναμίες...Η ανάγνωση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για την οικονομία το 2024
Α. Αντωνίου: Οι οδυνηρές αστοχίες του 2024 και οι προκλήσεις του 2025-«Να μην σκοτώσουμε την επιχειρηματικότητα»
Χαιρετίζει τα νέα μέτρα των τραπεζών για στήριξη της κοινωνίας το ΚΕΒΕ-Θα ενισχυθεί η ανάπτυξη και η οικονομία
Ομόφωνα αποδεκτή από την Επιτροπή Θεσμών η αναπομπή του νόμου για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά
Έκτακτη Ολομέλεια για το όριο στις συναλλαγές μεγάλων ποσών σε ρευστά-Αποφασίζει για την αναπομπή του Προέδρου
Ευγένιος Ευγενίου: Η έναρξη του rebranding και ο στόχος για καθιέρωση της Κύπρου ως κορυφαίου επενδυτικού προορισμού