Powered by

Στάση αναμονής στις αγορές εν μέσω αβεβαιότητας λόγω ουκρανικής κρίσης

Στάση αναμονής εν μέσω της αβεβαιότητας στον απόηχο της ουκρανικής κρίσης παρατηρείται στις διεθνείς αγορές, με τα προθεσμιακά συμβόλαια των βασικών εμπορευμάτων να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα.

Στις δευτερογενείς αγορές, οι αποδόσεις των ομολόγων των κρατών της ευρωζώνης παρουσίαζαν σταθεροποιητικές τάσεις την Τετάρτη, καθώς η προσοχή των αγορών εστιάζεται στο πώς θα εξελιχθεί η κρίση στην Ουκρανία, στην απόηχο των κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας η οποία αναγνώρισε την ανεξαρτησία των αποσχισθεισών περιοχών της Ανατολικής Ουκρανίας.

Διαβάστε εδώ: Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας και η αγωνία για την κυπριακή οικονομία

Οι αποδόσεις του γερμανικού 10ετούς, του σημείου αναφοράς για την ευρωζώνη, παρουσίαζαν νωρίτερα σήμερα άνοδο 25 μονάδων βάσης.

Ο Πίτερ Μακάλουμ, αναλυτής αποδόσεων στην Mizuho στο Λονδίνο, δήλωσε ότι η σταθεροποίηση που παρατηρείται αντικατοπτρίζει την αναμονή για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση γύρω από την ουκρανική κρίση. Σημείωσε όμως ότι οι κυρώσεις από τα κράτη της Δύσης «είναι σχετικά ήπιες και συνεπώς υπάρχει κάποια ανακούφιση στις αγορές».

Ανοδικά κινούνται και οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων. Το γερμανικό 2ετές παρουσίαζε άνοδο τριών μονάδων βάσης με την απόδοση να βρίσκεται στο -0,37%, με την επίπτωση της ουκρανικής κρίσης στην Ευρώπη να συνδέεται με τις ανοδικές τάσεις στις τιμές της ενέργειας, οι οποίες έπαιξαν βασικό ρόλο στην εκτόξευση του πληθωρισμού σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη.

Χθες, οι τιμές του πετρελαίου έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ 7ετίας, ενώ κλιμάκωση παρουσίασαν και οι τιμές του φυσικού αερίου. «Όσο περισσότερο κλιμακώνονται οι εντάσεις τόσο ψηλότερες θα είναι οι τιμές της ενέργειας και αυτό είναι πληθωριστικό», πρόσθεσε ο Μακάλουμ.

Στο μεταξύ, οι τιμές των μετοχών παγκοσμίως διέκοψαν μια πτωτική πορεία τεσσάρων ημερών, με την ζήτηση πιο ασφαλών περιουσιακών στοιχείων να υποχωρεί, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής για τις επόμενες κινήσεις του Ρώσου Προέδρου.

Ύστερα από τις απώλειες 3,6% από την περασμένη Παρασκευή, ο παγκόσμιος δείκτης MSCI, μια βασική ένδειξη για τις αγορές κεφαλαίου παγκοσμίως, παρουσίαζε άνοδο 0,2% νωρίς σήμερα, υποβοηθούμενος από τα κέρδη σε περιφερειακά χρηματιστήρια. Ο FTSE100 παρουσίαζε άνοδο 0,5%, και ο STOXX Europe 600 κατέγραφε άνοδο 0,7%, ακολουθώντας τα κέρδη στην Ασία, όπου ο ευρυτερος δείκτης MSCI Ασίας – Ειρηνικού, εκτός της Ιαπωνίας, παρουσίασαν αύξηση 0,5%.

Παράλληλα, τα προθεσμιακά συμβόλαια του S&P 500 κατέδειξαν άνοδο 0,8%. «Οι επενδυτές θέλουν να γνωρίζουν αν αυτό θα επηρεάσει τα έσοδα ή όχι. Αν όχι, ο πειρασμός για αγορές, ενώ η αγορά βρίσκεται σε χαμηλό σημείο είναι μεγάλος», είπε ο Ντιρκ Γουίλερ, επικεφαλής μακροοικονομικής ανάλυσης στην Citi ανέφερε στο πρακτορείο Reuters.

Αυξημένες οι τιμές βασικών εμπορευμάτων

Ωστόσο, παρά την μικρή ανάκαμψη στα χρηματιστήρια, οι τιμές βασικών εμπορευμάτων παραμένουν αυξημένες, με τους επενδυτές να είναι ανήσυχοι εν μέσω της ουκρανικής κρίσης.

Οι τιμές του πετρελαίου Brent παρουσίαζαν αύξηση 0,4% στα $97,21 το βαρέλι ενώ οι αντίστοιχες του αμερικανικού West Texas Intermediate παρουσίαζε άνοδο 0,3%. Οι τιμές του αερίου στην Ευρώπη παρουσίαζε ωστόσο άνοδο 4,4%, μια αύξηση που έρχεται να προστεθεί στην ήδη μεγάλη άνοδο χθες, ύστερα από την ανακοίνωση της Γερμανίας να παγώσει τον αγωγό Nord Stream 2.

Εξάλλου, έπειτα από τη σημαντική αύξηση την Τρίτη, τα προθεσμιακά συμβόλαια σιτηρών παρουσιάζουν πτώση 0,7% σήμερα, ενώ πτωτικά κινούνται και οι τιμές του καλαμποκιού. Οριακά πτωτικά κινούνταν και οι τιμές του χρυσού καταγράφοντας πτώση 0,1% υποχωρώντας στα $1.896 την ουγκιά.

Δειτε Επισης

Ανοδικά ξανά οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών
Ευρωζώνη: Απροσδόκητη πτώση για τον ιδιωτικό τομέα τον Νοέμβριο-«Φλερτάρει» με την ύφεση
Γερμανία: Ταχύτερη η συρρίκνωση στον ιδιωτικό τομέα-«Αγκάθι» οι υπηρεσίες
Bitcoin: Ο «βασιλιάς» των cryptos φλερτάρει με τα $100.000
Εκτίμηση αναλυτών: Γεωπολιτικά και δασμοί θα φέρουν απόλυτη ισοτιμία μεταξύ ευρώ και δολαρίου το 2025
Βιλερουά: Δεν βλέπει μεγάλο πληθωριστικό «χτύπημα» από τους δασμούς του Τραμπ
Τι σημαίνει η επιστροφή Τραμπ για τις αποδόσεις των ομολόγων και τα νομίσματα
Bitcoin: Έσπασε το φράγμα των 95.000 δολαρίων λόγω του «φαινομένου Τραμπ»
Βρετανία: Απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού στο 2,3% τον Οκτώβριο
Morgan Stanley: Φρένο στην ανάπτυξη και πληθωρισμός από τους δασμούς Τραμπ