powered by

Διαφωνεί το ΕΤΕΚ για τον κυκλικό κόμβο στο Cafe Pari

Το ΕΤΕΚ, εκφράζει τη διαφωνία του στην προώθηση προς έγκριση, από το Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού, της υλοποίησης του έργου για δημιουργία κυκλικού κόμβου στη συμβολή της οδού Αγίας Φυλάξεως με τη λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ (περιοχή Café Pari) στη Λεμεσό.

Το Επιμελητήριο υπογραμμίζει ότι η δημιουργία κυκλικού κόμβου, ως λύση για τη μείωση της ενδεχόμενης κυκλοφοριακής συμφόρησης στη συγκεκριμένη συμβολή αντίκειται στις αρχές του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) για την πόλη της Λεμεσού και τις δράσεις που προτείνονται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα για τη μείωση των ρύπων στην Κύπρο.

Ειδικότερα, το ΕΤΕΚ επισημαίνει ότι για τη δημιουργία κυκλικού κόμβου στη συγκεκριμένη συμβολή, απαιτείται η παραχώρηση μεγάλης έκτασης δημόσιου χώρου πρασίνου (κατάργηση 2.800τ.μ. δεντροφυτευμένου πάρκου) από το χώρο των Λανιτείων Σχολείων καθώς και η κατάργηση παιδότοπου. Οι χώροι αυτοί αποτελούν για χρόνια πόλο έλξης για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και όλης της πόλης. Ταυτόχρονα, το Επιμελητήριο σημειώνει ότι η προτεινόμενη λύση δυσχεραίνει τη λειτουργία δημόσιων μεταφορών εντός της πόλης της Λεμεσού, αφού επηρεάζει αρνητικά τις μεταβιβάσεις επιβατών, ενώ δύναται να επηρεάσει αρνητικά την ασφαλή διακίνηση πεζών και κυρίως των μαθητών στην περιοχή και το ποδηλατικό δίκτυο. 

Το ΕΤΕΚ αναγνωρίζει την ανάγκη για την επίλυση κυκλοφοριακών προβλημάτων στο οδικό δίκτυο και την ολοκλήρωση βασικών οδικών δικτύων στις πόλεις, ωστόσο θεωρεί ότι η επίλυση τέτοιων ζητημάτων θα πρέπει να γίνεται στη βάση ενός σύγχρονου σχεδιασμού, σύμφωνου με τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας, που να θέτει ως προτεραιότητα και να ενθαρρύνει την ενεργή διακίνηση, όπως το περπάτημα, τη χρήση ποδηλάτου και μέσων μαζικής μεταφοράς έναντι της χρήσης του ιδιωτικού αυτοκινήτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και αρκετά χρόνια παρατηρούμε τα αστικά κέντρα μεγάλων πόλεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναδιαμορφώνονται, με την παραχώρηση χώρων του οδικού δικτύου για τη δημιουργία πεζόδρομων και χώρων δημόσιων χώρων πρασίνου, με γνώμονα ακριβώς τον ανασχεδιασμό των αστικών κέντρων στη βάση των αρχών της βιώσιμης κινητικότητας αλλά και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Στη βάση των πιο πάνω, το ΕΤΕΚ, είχε καλέσει έγκαιρα το Δήμο Λεμεσού και τις υπόλοιπες αρμόδιες Αρχές όπως προχωρήσουν στην εξέταση εναλλακτικών μεθόδων για την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος στην εν λόγω συμβολή, στη βάση των στρατηγικών στόχων του ΣΒΑΚ για την πόλη της Λεμεσού (όπως τη δημιουργία φωτοελεγχόμενου κόμβου με διαβάσεις πεζών σε όλα τα σκέλη του, όσο πιο κοντά στην επιθυμητή πορεία των πεζών και με τις στάσεις λεωφορείων όσο το δυνατό πιο κοντά στον κόμβο και με τις αντίστοιχες μονοδρομήσεις ως προνοείται στο ΣΒΑΚ οι οποίες θα επιτρέψουν τη δημιουργία πλατιών πεζοδρομίων, ποδηλατόδρομων και τη δυνατότητα δεντροφύτευσης για σκοπούς σκίασης), κάτι που δυστυχώς δεν έχει γίνει.

Με δεδομένο ότι ο προτεινόμενος σχεδιασμός προχωρεί προς ψήφιση, το ΕΤΕΚ καλεί τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο όσο και τους άλλους αρμόδιους φορείς όπως προβληματιστούν  για τις επιπτώσεις της υλοποίησης ενός τέτοιου έργου και να μην προχωρήσουν σε έγκρισή του, με γνώμονα την προστασία του δημόσιου χώρου πρασίνου αλλά και τον σεβασμό των αρχών βιώσιμης κινητικότητας. 

Δειτε Επισης

Απαντά για Aqua Residences το Τμ. Περιβάλλοντος-Θετική γνωμοδότηση υπό αυστηρότατους όρους και προϋποθέσεις
Περισσότερα από 80 έργα κόστους άνω του €1 δις για την πόλη και επαρχία Λευκωσίας-Οι ανακοινώσεις Χριστοδουλίδη
Εκτοξεύθηκαν οι πολεοδομικές αιτήσεις στον ΕΟΑ Λάρνακας το τελευταίο δίμηνο-Οι λόγοι της αύξησης
Aqua Residences: Οικιστικοί πύργοι €40 εκατ. στην περιοχή των πρώην διυλιστηρίων Λάρνακας
Εγκαινιάστηκε η πεζογέφυρα στον ποταμό Καρκώτη-«Σημαντικό έργο που αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων»
Γραφεία στο κέντρο της Λευκωσίας από την Gordian...Μοναδικές ευκαιρίες ανάπτυξης και επένδυσης
Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία και την προσφορά έτοιμης γης για ανάπτυξη-Το νέο πλαίσιο για τον αστικό αναδασμό
Μοναδικές προτάσεις σε κατοικίες και διαμερίσματα σε Λευκωσία και Λάρνακα από την Altamira Real Estate
Επενδυτικές ευκαιρίες σε ακίνητα από την AstroBank
Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων: Μεταρρυθμίσεις για ανθεκτική οικονομία, να αξιοποιήσουμε τις θετικές εξελίξεις